Friday, September 20, 2024
Home » Παράπλευρη απώλεια για τις τουρκογερμανικές σχέσεις ο Κενάν Αγιάς

Παράπλευρη απώλεια για τις τουρκογερμανικές σχέσεις ο Κενάν Αγιάς

0 comments

Παράπλευρη απώλεια για τις τουρκογερμανικές σχέσεις ο Κενάν Αγιάς

Με τοποθετήσεις της τριμελούς υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς συνεχίστηκε η δίκη του Κούρδου αγωνιστή στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Χανσεάτης στο Αμβούργο την Τρίτη 2 Ιουλίου. Στέφαν Κουν, Αντονία Βον Ντερ Μπέρενς και Ευστάθιος Ευσταθίου ζήτησαν την αθώωση του Αγιάς, σημειώνοντας πως οι καταθέσεις των γερμανικών υπηρεσιών πληροφόρησης δεν επαληθεύονται, πράγμα που δεν αποδεικνύει συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε επιβολή ποινής φυλάκισης τεσσεράμισι ετών για τον Κούρδο αγωνιστή, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί την Τρίτη 9 Ιουλίου.

Στην αγόρευσή του, ο δικηγόρος Στέφαν Κουν επιτέθηκε στο άρθρο 129b του γερμανικού ποινικού κώδικα κατηγορώντας τη χώρα ότι υιοθετεί συμφέροντα του τουρκικού κράτους για λόγους οικονομικής συμμαχίας, μετανάστευσης και εξωτερικής πολιτικής. Χαρακτήρισε τη δίωξη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ως «αντικειμενικά αυθαίρετη» τονίζοντας ότι είναι το τουρκικό κράτος που στρέφεται κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Η Τουρκία είναι «ένα αυταρχικό, άδικο κράτος που βασάνιζε συστηματικά τον ίδιο του τον άμαχο πληθυσμό, συνεργαζόταν με ισλαμιστικές τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και διεξήγαγε διάφορους επιθετικούς πολέμους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καταστρέφοντας συστηματικά τους συνταγματικούς θεσμούς και τη δημοκρατική συμμετοχή γενικά, αλλά κυρίως εις βάρος των Κούρδων», είπε ζητώντας να αφαιρεθεί το PKK από τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Από την πλευρά της, η Αντονία Βον Ντερ Μπέρενς εξήγησε ότι η ποινική διαδικασία κατά του Κενάν Αγιάς βασίζεται στην πολιτική και όχι στη νομική λογική. Αναφέρθηκε στην απαίτηση της Τουρκίας, μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σουηδίας-Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, για πιο αυστηρή δίωξη των μελών του PKK, σημειώνοντας ότι οι γερμανικές αρχές δέχονται πιέσεις από το καθεστώς Ερντογάν δημοσίως και ιδιωτικά. Η Βον Ντερ Μπέρενς επικρίνοντας τη φύση της κύριας ακροαματικής διαδικασίας, τόνισε πως δεν είχε ξαναζήσει δίκη εναντίον φερόμενου μέλους του PKK, στην οποία ο προεδρεύων να επιτεθεί τόσο ανοιχτά στο ακροατήριο. Όπως είπε, το τριμελές δικαστήριο δεν επέδειξε ενδιαφέρον για μια σε βάθος διευκρίνιση των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν κατά του Κενάν, αλλά στην επιβεβαίωση των κατηγοριών.

«Για τον κ. Αγιάς, η στέρηση του δικαιώματος του λόγου σημαίνει ότι απαγορεύεται σε έναν Κούρδο να μιλήσει για την κουρδική ιστορία ενώ οι μη Κούρδοι, όπως ο εμπειρογνώμονας Seufert, έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να ερμηνεύουν την κουρδική ιστορία», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για να δικαιολογείται μια τόσο ακατανόητη και δυσανάλογη ποινή, όπως τα τεσσεράμισι χρόνια δυλάκισης. «Αυτή η υψηλή ποινική δίωξη από τον Ομοσπονδιακό Γενικό Εισαγγελέα έχει προφανώς επίσης ως στόχο να αποδείξει στην Τουρκία ότι η δίωξη των Κούρδων στη Γερμανία είναι αμείλικτη», κατέληξε.

Ευσταθίου: Οι Κύπριοι δεν βλέπουν τον κουρδικό αγώνα ως «τρομοκρατία»

Στη δική του παρέμβαση, ο Ευστάθιος Ευσταθίου αναφέρθηκε στην κοινή εμπειρία Κούρδων και Κυπρίων με τη βία και την κατοχή από την Τουρκία, εξιστορώντας στιγμές από τη ζωή του Κενάν Αγιάς και κατηγορώντας το δικαστήριο ότι «κηρύσσει την άσκηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η ελευθερία του συνέρχεσθαι, η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του λόγου ως τρομοκρατικές πράξεις».

«Αν χαρακτηρίζετε κάθε πράξη ενός φερόμενου ως μέλους του ΡΚΚ ως τρομοκρατία, τι κάνετε με την πραγματική τρομοκρατία, της οποίας στόχος είναι η διάδοση του φόβου και του τρόμου, και γιατί δεν χαρακτηρίζετε τις σκληρές και παράνομες πράξεις του τουρκικού στρατού ως τρομοκρατία;» διερωτήθηκε λέγοντας ότι αυτή η γερμανική οπτική δεν πείθει τον κυπριακό λαό γιατί αντιλαμβάνεται τον κουρδικό αγώνα «ως αγώνα των καταπιεσμένων ενάντια στο καταπιεστικό τουρκικό καθεστώς».

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 9, 11, 17, 22, 29 Ιουλίου και 19 Αυγούστου στις αίθουσες 237 και 288 του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Αμβούργου. Ο Κενάν Αγιάς συνεχίζει να κρατείται εκεί, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ενώ δέχεται επιστολές στο Κέντρο Κράτησης Αμβούργου (Holstenglacis 3, 20355 Hamburg Germany). Δωρεές για τον αγώνα υπεράσπισης του Κενάν μπορούν να πραγματοποιηθούν στον λογαριασμό «Rote Hilfe e.V. OG Hamburg» με λέξη κλειδί το «FreeKenan» (IBAN: DE06200100200084610203).

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More