Friday, November 22, 2024
Home » Παράνομη εργασία και πίεση στον Λίβανο – Από τους 78 μετανάστες πέρυσι στους 2,425 φέτος

Παράνομη εργασία και πίεση στον Λίβανο – Από τους 78 μετανάστες πέρυσι στους 2,425 φέτος

0 comments

Παράνομη εργασία και πίεση στον Λίβανο – Από τους 78 μετανάστες πέρυσι στους 2,425 φέτος

Αντιδράσεις σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε η κυβέρνηση προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές που συνεχίζουν να έρχονται στην Κύπρο με πρωτοφανή συχνότητα.

Παρά τις προσπάθειες προς τον Λίβανο να πάρει μέτρα ώστε να ανακόπτει την αναχώρηση σκαφών από τις ακτές του, τίποτε δεν έγινε με αποτέλεσμα το ένα σκάφος να αναχωρεί μετά το άλλο και ουδείς να γνωρίζει τι έπεται στη συνέχεια. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται εδώ είναι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και όχι για πρόληψη ή ανακοπή νέων αφίξεων. Ενώ, με βάση του τι δέχονται οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος έπρεπε να φιλοξενεί 1500-2000 Σύρους, αυτή τη στιγμή ξεπέρασαν τις 30.000 συνολικά, με αποτέλεσμα η διαχείρισή τους να είναι αδύνατη.

Η κυβέρνηση μελετά διάφορους τρόπους αντίδρασης σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν αναμενόταν, γι’ αυτό και από τη μια ασκεί πιέσεις προς την ΕΕ και αυτή με τη σειρά της να πιέσει το Λίβανο να λάβει μέτρα και από την άλλη εντείνει τους ελέγχους για την παράνομη εργοδότηση. Όπως εκτιμάται, οι μαζικές αφίξεις Σύρων προσφύγων δεν είναι τυχαίες, αφού κάποιοι είτε εδώ είτε στο Λίβανο τους ενημερώνουν για τα οφέλη να έρθουν στην Κύπρο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι γι’ αυτό που δόθηκαν οδηγίες τόσο στην Αστυνομία όσο και στους επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας να αυξήσουν τους ελέγχους για παράνομη εργοδότηση.

Όπως διευκρίνισε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών:

⦁ Όλοι ανεξαιρέτως οι αιτητές ασύλου, είτε προέρχονται από ασφαλείς χώρες, όπως συγκεκριμένες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, είτε από μη ασφαλείς χώρες, όπως η Συρία, δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε κανέναν τομέα, προτού παρέλθουν εννέα μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου τους.

⦁ Υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του διαστήματος παρέλευσης για δικαίωμα εργοδότησης από έναν σε εννέα μήνες έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και, ως εκ τούτου, πιθανή εργοδότηση οποιουδήποτε αιτητή ασύλου, περιλαμβανομένων και Σύρων αιτητών, πριν από αυτό το διάστημα είναι παράνομη.

⦁ Ενδεχόμενη εργοδότηση αιτητών ασύλου κατά παράβαση της πιο πάνω απόφασης, επισύρει διοικητικό πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης, ενώ, σύμφωνα με τον περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης νόμο, μπορεί να επιφέρει μόνιμη στέρηση του δικαιώματος απασχόλησης υπηκόου τρίτης χώρας στον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύστημα της Υπηρεσίας Ασύλου έχει διασυνδεθεί με το Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε οι δυνητικοί εργοδότες να γνωρίζουν, πριν την εργοδότηση, για το καθεστώς ασύλου των δυνητικών εργοδοτούμενων. Παράλληλα, σε συνεργία με το Τμήμα Εργασίας, έχουν δοθεί οδηγίες για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες σε χώρους εργασίας.

Χθες, μετά και τις νέες αφίξεις Σύρων προσφύγων, ουπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου μίλησε για επίθεση που δεχόμαστε από σαπιοκάραβα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί, εάν συνεχιστούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι οΛίβανος επιβάλλεται να τύχει μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα υπέδειξε ότι η Λευκωσία αξιώνει την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και τη διασύνδεση της βοήθειας που λαμβάνει ο Λίβανος, με την ικανότητά της χώρας να ανακόπτει τις βάρκες που έχουν προορισμό την Κύπρο. «Η Κύπρος, πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ, δεν θέλει χρήματα, αυτό που αξιώνει είναι να επιδειχθεί στην πράξη αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Ιωάννου ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κανενός, γι’ αυτό και απέρριψε κάθε συζήτηση για επιστροφή των βαρκών στον Λίβανο.

Από τους 78 πέρσι στους 2,425 φέτος

Αφίξεις διά θαλάσσης το 2023 ήταν μόλις 78 άτομα: Ιανουάριος 0, Φεβρουάριος 42, Μάρτιος 36. Για το 2024 οι αφίξεις ήταν 2.425 άτομα: Ιανουάριος 459, Φεβρουάριος 710, Μάρτιος 835 και τις τρεις πρώτες ημέρες του Απρίλη 421, όλοι Σύροι.

Αφίξεις μέσω Πράσινης Γραμμής το 2023 ήρθαν 2.656 άτομα: Ιανουάριος – 614, Φεβρουάριος – 984, Μάρτιος – 1.058. Το 2024 ήρθαν συνολικά 1.012 άτομα: Ιανουάριος 319, Φεβρουάριος 316 και Μάρτιος 377. Αυτό που άλλαξε φέτος είναι ο πόλεμος στη Γάζα και η αβεβαιότητα που υπάρχει και την μια τάση που υπάρχει στον Λίβανο, να φεύγουν οι Σύροι πρόσφυγες από το έδαφός του.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More