Sunday, December 22, 2024
Home » Παπακωνσταντίνου: Ο κάθε δικαιούχος είναι ελεγκτής του ΓεΣΥ – Σκέψεις για επέκταση επειγόντων παραπεμπτικών

Παπακωνσταντίνου: Ο κάθε δικαιούχος είναι ελεγκτής του ΓεΣΥ – Σκέψεις για επέκταση επειγόντων παραπεμπτικών

0 comments

Παπακωνσταντίνου: Ο κάθε δικαιούχος είναι ελεγκτής του ΓεΣΥ – Σκέψεις για επέκταση επειγόντων παραπεμπτικών

«Ο κάθε δικαιούχος, ο κάθε πολίτης, μπορεί και πρέπει να είναι ελεγκτής τουΓενικού Συστήματος Υγείας», λέει ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα κάτω προσθέτει: «Υπάρχουν συμπατριώτες μας οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για το χρόνο αναμονής για ραντεβού με ειδικό γιατρό του συστήματος. Ακόμα και το φαινόμενο του μεγάλου χρόνου αναμονής, εκεί και όπου συναντάται, είναι σε κάποιο βαθμό αποτέλεσμα κακής χρήσης του ΓεΣΥ τόσο από τους δικαιούχους όσο και από κάποιους γιατρούς μας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει επίσης ότι αυτή τη στιγμή γίνονται σκέψεις για επέκταση των «επειγόντων» παραπεμπτικών γενικά στο ΓεΣΥ αλλά και για εφαρμογή μηχανισμού μέσω του οποίου ο ΟΑΥ θα μπορεί να ελέγχει κατά πόσον τα παραπεμπτικά που χαρακτηρίζονται ως επείγοντα αφορούσαν όντως επείγουσες καταστάσεις.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, όπως είπε ο διευθυντής του ΟΑΥ «έχει εφαρμόσει αρκετούς μηχανισμούς ώστε το σύστημα να προστατεύεται. Οι μηχανισμοί αυτοί δεν περιορίζονται μόνο σε αυτούς που ασκεί απευθείας ο ΟΑΥ, αλλά αφορούν τη συμμετοχή όλων όσων συμμετέχουν στο ΓεΣΥ.

Ένας από αυτούς είναι και η διαρκής ενημέρωση των δικαιούχων του ΓεΣΥ, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για όλες τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από το σύστημα.

Η ενημέρωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το ενδεικτικό ποσό που ο συγκεκριμένος πάροχος έχει χρεώσει το ΓεΣΥ για τις υπηρεσίες που παρείχε. Δηλαδή αν η επίσκεψη διήρκησε 10 λεπτά αλλά ο πάροχος χρέωσε το σύστημα ένα υπέρογκο ποσό αυτό λογικά θα προκαλέσει υποψία στο δικαιούχο. Είναι θέμα κοινής λογικής. Άρα με τον τρόπο αυτό δίνουμε τη δυνατότητα στους δικαιούχους, όταν λαμβάνουν υπηρεσίες, ταυτόχρονα να μπορούν να ασκούν και έλεγχο».

«Υπάρχουν βέβαια και άλλα εργαλεία που δίνονται στους δικαιούχους για να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία του ΓεΣΥ, τα οποία δεν αφορούν μόνο το οικονομικό κομμάτι, αλλά και τον έλεγχο της ποιότητας. Ο δικαιούχος π.χ. που λαμβάνει εξιτήριο από ένα νοσηλευτήριο λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ερωτηματολόγιο το οποίο καλείται να συμπληρώσει όσον αφορά στην εμπειρία που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο συγκεκριμένο νοσηλευτήριο.

Εάν ο βαθμός ικανοποίησης είναι υψηλός, τότε το νοσηλευτήριο αυτό επιβραβεύεται με επιπρόσθετη αποζημίωση. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι δικαιούχοι να συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγια που λαμβάνουν και να είναι ειλικρινείς στις απαντήσεις τους. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα τον ΟΑΥ καθώς και τα ίδια τα νοσηλευτήρια να έχουν μια πολύ καλύτερη εικόνα και για την ποιότητα των υπηρεσιών, κυρίως για το ξενοδοχειακό κομμάτι. Από τις πρώτες μετρήσεις, ο μέσος βαθμός ικανοποίησης ανήλθε στο 90%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό κάτι που αναδεικνύει και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τα νοσηλευτήρια μας».

Πέραν της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και του ερωτηματολογίου, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «οι δικαιούχοι μπορούν αναμφιβόλως να συμμετέχουν στην προστασία του ΓεΣΥ μέσω της υπηρεσίας 17000 αφού έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν οτιδήποτε θεωρούν ύποπτο ή ενδεχομένως παράνομο. Επίσης μπορούν να υποβάλουν οποιοδήποτε παράπονο. Οπόταν θα μπορούσε να λεχθεί ότι το 17000 αποτελεί το αφτί του ΓεΣΥ όπου ο Οργανισμός λαμβάνει πολλές και σημαντικές πληροφορίες απευθείας από αυτούς που χρησιμοποιούν το σύστημα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε όμως με έμφαση τη σημασία συμμετοχής και των παρόχων, «δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια προστασίας του ΓεΣΥ, πέραν του ΟΑΥ και των δικαιούχων, συμμετέχουν ενεργά και οι ίδιοι οι πάροχοι. Αρκετοί ευσυνείδητοι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας συνεργάζονται με τον οργανισμό.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, λειτουργούν θεσμοθετημένα εντός του ΟΑΥ αρκετές εξειδικευμένες επιτροπές από γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείες ενώ την ίδια ώρα προκύπτουν συνεχώς και μη θεσμοθετημένες πρωτοβουλίες από γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι απλώς παρατηρούν κάτι ενδεχομένως στρεβλό και επικοινωνούν με τον οργανισμό για να ενημερώσουν και πολλές φορές να συμβουλεύσουν. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και ευχαριστούμε τον ΠΙΣ καθώς και τα εν λόγω άτομα αφού αυτοί έχουν την γνώση και είναι σε καλύτερη θέση να συμβουλεύουν τον οργανισμό για εξειδικευμένα ιατρικά θέματα που άπτονται της ασφάλειας και ποιότητας των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι δικαιούχοι».

Ο ειδικός γιατρός θα καταγράφει αν το περιστατικό ήταν επείγον

Για τα μέτρα που λαμβάνει ο ΟΑΥ με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο διαχωρισμό των παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς σε επείγοντα και κανονικά. «Αν και είναι πρόωρο να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, πρέπει να πούμε ότι τα επείγοντα παραπεμπτικά για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του θεσμού, αποτέλεσαν μόλις το 5% του συνόλου των παραπεμπτικών που καταχώρησαν οι γιατροί μας. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί χρησιμοποιούν σωστά αυτό το εργαλείο που έχουν πλέον στα χέρια τους αλλά και οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ συμμορφώνονται στις υποδείξεις των γιατρών τους».

«Πρέπει να πούμε», είπε ο διευθυντής του ΟΑΥ, «ότι ενδεικτικό της έγνοιας των περισσότερων πάροχων για συνεχή βελτίωση του ΓεΣΥ, είναι το γεγονός ότι μόλις εφαρμόσαμε το θεσμό του επείγοντος παραπεμπτικού υπήρξαν επιστημονικές εταιρείες που κατέθεσαν πολύ χρήσιμες εισηγήσεις ως προς την περαιτέρω εξέλιξη του θεσμού. Επιπλέον δρομολογούμε άμεσα την αλλαγή στο σύστημα πληροφορικής ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό ιατρό που δέχεται τον ασθενή με επείγον παραπεμπτικό να σημειώσει κατά πόσο όντως τελικά το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ή όχι επείγον. Με αυτό τον τρόπο θα ασκείται έλεγχος και θα εντοπίζονται πιο εύκολα καταχρηστικές συμπεριφορές. Αυτή η πολύ καλή ιδέα προήλθε από γιατρό σε κατ’ ίδιαν συνάντηση που είχαμε».

«Από εκεί και πέρα, έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα των χρόνων αναμονής για ραντεβού σε ειδικούς γιατρούς. Δεν παραβλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το αναγνωρίζουμε. Όμως πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν αφορά όλες τις ιατρικές ειδικότητες και όλους τους γιατρούς. Όντως υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας επιλέγουν κάποιους συγκεκριμένους γιατρούς οπότε αυτοί οι γιατροί είναι φυσικό ότι έχουν λίστες αναμονής. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στον ΟΚΥπΥ, στον δημόσιο τομέα δηλαδή, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου λίστες αναμονής.

Συνεπώς θεωρώ κάπως παραπλανητικό να γίνεται συνεχώς αναφορά για την ύπαρξη μεγάλων λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ τη στιγμή όπου στις υπηρεσίες προσωπικού γιατρού, νοσηλευτηρίων, φαρμακείων, ακτινοδιαγνωστικών, κλινικών εργαστηρίων, άλλων επαγγελματιών υγείας, δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, ενώ στις υπηρεσίες από ειδικούς γιατρούς, ναι μεν υπάρχουν κάποια, ίσως και έντονα, φαινόμενα λιστών αναμονής σε συγκεκριμένους γιατρούς, αλλά την ίδια ώρα ο ασθενής μπορεί να επιλέξει γιατρούς από τον ΟΚΥπΥ και να έχει σχεδόν άμεση πρόσβαση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος, λόγω της λειτουργίας του ΓεΣΥ και της ευκολίας πρόσβασης που αυτό εξασφαλίζει στους δικαιούχους, βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης από όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, όσο αφορά στις λιγότερες ανικανοποίητες ανάγκες υγείας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και τιμητικό».

Κλείνοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Όσα αναφέρθηκαν, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη μεγάλη ευθύνη του Οργανισμού να εντείνει τις προσπάθειες του για συνεχή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ΓεΣΥ ώστε ο κάθε συμπατριώτης μας να νιώθει ασφαλής σχετικά με τα θέματα της ιατρικής του φροντίδας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και αναμφιβόλως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00