Monday, September 16, 2024
Home » Παναγιώτης και Κυριάκος: Ο πίνακας της δυστυχίας από τον προσφυγικό καταυλισμό

Παναγιώτης και Κυριάκος: Ο πίνακας της δυστυχίας από τον προσφυγικό καταυλισμό

0 comments

Η ιστορία του Παναγιώτη και του Κυριάκου – Όλη η δυστυχία της προσφυγιάς και της απώλειας αποτυπωμένη στον καμβά

Του Μανώλη Καλατζή

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑNT1 Κύπρου πριν από λίγα χρόνια είχε φέρει στο φως μια ξεχασμένη ιστορία του 1974, μέσα από τα μάτια δύο παιδιών, τα οποία έτυχε να φωτογραφηθούν στις σκηνές που στήθηκαν για τους πρόσφυγες.

Ο Βασίλης Γιωργάλας, εκείνες τις δύσκολες μέρες προσπάθησε να σώσει με όποιον τρόπο μπορούσε την οικογένεια του. Κατάφερε να καταλήξει στο Δασάκι της Άχνας, λίγο έξω από την Αμμόχωστο, με την ελπίδα ότι σύντομα θα τέλειωνε η συμφορά και θα επέστρεφε σπίτι του στο Μαραθόβουνο.

Ο Παναγιώτης και ο Κυριάκος, ήταν τότε 5 και 3 ετών και βγήκαν από τη σκηνή μετά από μια καταιγίδα, ώστε να μπορέσει η μητέρα τους να στεγνώσει τα λιγοστά τους υπάρχοντα.

Από τον προσφυγικό καταυλισμό πέρασαν κάποιοι δημοσιογράφοι από τη Βρετανία και ζήτησαν να φωτογραφίσουν τα δύο αδέλφια, καθώς στο βλέμμα τους είχε αποτυπωθεί όλη η δυστυχία της προσφυγιάς και της απώλειας.

Ο Παναγιώτης χρόνια μετά, είχε πει στον ΑΝΤ1: «Ήμασταν 15 άτομα μέσα στο αυτοκίνητο, στρυμωγμένοι σαν σαρδέλες. Δεν ξέρω γιατί αλλά περάσαμε μέσα από την πόλη της Αμμοχώστου. Γυρνούσα το κεφάλι πίσω και έβλεπα από το τζάμι τις φωτιές, άκουγα τα αεροπλάνα και τους βομβαρδισμούς. Καταστρεφόντουσαν τα πάντα. Ήταν ό,τι πιο τρομακτικό είδα στη ζωή μου. Θυμάμαι, επίσης, που με τον αδελφό μου λέγαμε συνέχεια στη μητέρα μας πως δεν θέλαμε γάλα. Σκεφτόμασταν πως αν πίναμε και εμείς γάλα, ίσως να μην έφτανε για τα άλλα παιδιά. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ζήτησαν να φωτογραφίσουν εμάς και όχι τα άλλα παιδάκια που ήταν εκεί. Δεν ξέρω γιατί. Το 1986 έγινε μια έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στο 1974 και στην τουρκική εισβολή.

Ένας ζωγράφος που είδε τη φωτογραφία και τον συγκίνησε, την αποτύπωσε με πινέλο και χρώμα στον καμβά του. Αντικρίζοντας τον πίνακα, συγκινηθήκαμε πάρα πολύ και τον αγοράσαμε μαζί με τον αδελφό μου. Βάζω τη θέση μου στη θέση της μάνας και του πατέρα μου. Με δυο μικρά παιδιά να μην ξέρουν πού να πάνε, τι θα μας συμβεί. Να παλεύουν καθημερινά μέσα στη δυστυχία και στον πόνο που προκαλεί ο πόλεμος. Μακάρι να μη ζήσει κανείς μας ποτέ ξανά τέτοια δυστυχία».

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More