Home » Παιδίατρος κατηγορείται για λανθασμένη διάγνωση που προκάλεσε τον θάνατο βρέφους

Παιδίατρος κατηγορείται για λανθασμένη διάγνωση που προκάλεσε τον θάνατο βρέφους

0 comment

Παιδίατρος κατηγορείται για λανθασμένη διάγνωση που προκάλεσε τον θάνατο βρέφους

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει πλέον η υπόθεση θανάτου του 8μηνου βρέφους από τη Λεμεσό, το οποίο απεβίωσε στις 2 Μαρτίου 2015, προκαλώντας συγκλονισμό ανά το παγκύπριο.

Η μικρούλα πέθανε από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία που δυστυχώς δεν διαγνώστηκε νωρίς με αποτέλεσμα να της χορηγηθεί λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή.Εννέα χρόνια από τον θάνατο του μικρού αγγέλου και αφού προηγήθηκε θανατική ανάκριση και μεγάλη καθυστέρηση ως προς το να εξευρεθεί ιατρικός λειτουργός για να βοηθήσει στο έργο της Αστυνομίας, εν τέλει η 62χρονη παιδίατρος της μικρούλας, παρακάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Χθες ήταν ορισμένη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για πρώτη φορά η υπόθεση, όπου επιδόθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης της κατηγορούμενης παιδιάτρου, κατηγορητήριο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το κατηγορητήριο περιλαμβάνει μόνο μια κατηγορία η οποία θα απαγγελθεί στη 62χρονη κατά την επόμενη δικάσιμο, που ορίστηκε τον Αύγουστο 2024. Η παιδίατρος αντιμετωπίζει το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας κατά παράβαση του άρθρου 210 ποινικού κώδικα. Αδίκημα που διαπράχθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 22/2/2015 και 02/03/2015 στη Λεμεσό.

Το άτυχο βρέφος στις 22 Φεβρουαρίου 2015 παρουσίασε σπασμούς και ψηλό πυρετό με τη μητέρα του να το κάνει μπάνιο και να του δίνει φάρμακα. Ο πυρετός συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα με τους γονείς να μεταφέρουν το βρέφος τους στο ιατρείο της κατηγορούμενης η οποία σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, απεφάνθη ότι το κοριτσάκι είχε κρυολογήσει και παρουσίασε λοίμωξη. Του χορηγήθηκε αντιβίωση για πέντε ημέρες.

Τη 1/3/2015 το βρέφος παρουσίασε εκ νέου πυρετό και διάρροια. Την επομένη η μητέρα ενημέρωσε σχετικά την παιδίατρο και το κοριτσάκι μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Ήταν σε βαριά κατάσταση και έφερε εξάνθημα στο κορμάκι του ενώ βρισκόταν σε κατάσταση υπνηλίας. Τότε διαπιστώθηκε ότι έπασχε από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Οι θεράποντες ιατροί επικοινώνησαν με το Μακάρειο Νοσοκομείο και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του παιδιού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Το κοριτσάκι ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση, με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Διασωληνώθηκε και μπήκε σε μηχανικό αερισμό για υποστήριξη της αναπνοής, του χορηγήθηκαν φάρμακα για υποστήριξη της λειτουργίας της καρδιάς, καθώς και αντιβιοτική αγωγή.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, η επιδείνωση της υγείας του βρέφους ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να αποβιώσει την ίδια μέρα, τρεις ώρες μετά τη μεταφορά του στο Μακάρειο.
Μετά τον θάνατο του βρέφους, η υπόθεση διερευνήθηκε από τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας ενώ με την ολοκλήρωση των εξετάσεων αλλά και των αποτελεσμάτων επί των επιστημονικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από τα δείγματα που λήφθηκαν από τη σορό του κοριτσιού, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του επήλθε από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία και η υπόθεση προωθήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για διεξαγωγή θανατικής ανάκρισης.

Στις 24 Μαρτίου 2021 εκδόθηκε πόρισμά από τον θανατικό ανακριτή Μ. Χριστοδούλου το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αναδύονται ενδείξεις που θεμελιώνουν την πιθανότητα να έχουν συμβάλει ή συντείνει στο θάνατο του βρέφους οι ενέργειες, πράξεις ή παραλήψεις τρίτων προσώπων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά το πόρισμα του θανατικού ανακριτή η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία όπου δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες.

4 χρόνια στην αναμονή για διορισμό ερευνώντα λειτουργού

Η καθυστέρηση της υπόθεσης οφείλεται στο γεγονός ότι για περίπου τέσσερα χρόνια δεν γινόταν κατορθωτό να διοριστεί ερευνών ιατρικός λειτουργός για να βοηθήσει στο ανακριτικό έργο της Αστυνομίας μετά το πόρισμα του θανατικού ανακριτή.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», από τα μέσα του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο 2024, Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία απέστειλαν επιστολές προς τον ΟΚΥπΥ, ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες για συνδρομή ιατρικού λειτουργού. Εντούτοις, ο ΟΚΥπΥ και αυτό διαφαίνεται μέσα από τις σχετικές επιστολές, δεν συνεργαζόταν. Αν και διορίστηκαν δύο ανεξάρτητοι γιατροί, τελικά αρνήθηκαν να το πράξουν.

Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν από πλευράς των ανακριτικών Αρχών και ακολούθως δόθηκαν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία όπως ληφθεί ανακριτική κατάθεση από τη 62χρονη κατηγορούμενη παιδίατρο η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε γραπτώς. Η παιδίατρος όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ» αρνείται τα όσα της καταλογίζονται.

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise