Πάνε για πεζοπορία στα μονοπάτια της φύσης αγνοώντας τους κινδύνους
Άρχισαν οι εξορμήσεις στα μονοπάτια της φύσης για τους λάτρεις της πεζοπορίας και ήδη οι αστυνομικοί Σταθμοί Τροόδους αλλά και Πλατρών, δέχονται κλήσεις για βοήθεια, διάσωση ή και για εντοπισμό προσώπων. Κάποιοι εξ αυτών αποπροσανατολίζονται και αποτέλεσμα να χάνονται ενώ καταγράφονται και τραυματισμοί. Στις πλείστες των περιπτώσεων διάσωσης διαπιστώνεται ότι οι πεζοπόροι αγνοούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ δεν λαμβάνουν ούτε και τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.
Η πρόσφατη περιπέτεια οικογένειας από τη Βρετανία η οποία χάθηκε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας σε περιοχή της Μαδαρής, έθεσε σε συναγερμό Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε δυσκολία στην επικοινωνία, εντούτοις με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μετά από αρκετές ώρες, τα τέσσερα πρόσωπα εντοπίστηκαν σώα σε περιοχή της κοινότητας Σπήλιων, πλησίον του μονοπατιού της Μαδαρής.
Μιλώντας στον «Φ» για τις εξορμήσεις στα μονοπάτια της φύσης ο υπεύθυνος του Σταθμού στο Τρόοδος, αναπληρωτής λοχίας Ανδρέας Πρίγκιπας ανέφερε ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, η Αστυνομία κλήθηκε για διάσωση σε επτά περιστατικά, ενώ από τις αρχές Μαρτίου που τα μονοπάτια του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους έχουν ανοίξει, καταγράφεται αυξημένη επισκεψιμότητα.
Στην περιοχή του Τροόδους υπάρχουν πανέμορφα και μεγάλα μονοπάτια της φύσης, κάποια εκ των είναι γραμμικά, των οποίων η αφετηρία είναι διαφορετική από τον τερματισμό και κάποια κυκλικά που η αφετηρία και ο τερματισμός είναι το ίδιο σημείο. Τα μονοπάτια μελέτης της φύσης κρύβουν πολλούς κινδύνους τόνισε ο σταθμάρχης Τροόδους, επισημαίνοντας ότι όσοι τα επισκέπτονται πρέπει και επιβαλλόταν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μετρά για να είναι ασφαλείς. «Εμείς ως Αστυνομία αρκετές φορές λαμβάνουμε κλήσεις για βοήθεια από πεζοπόρους οι οποίοι λόγω απερισκεψίας τους θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο», επεσήμανε
Οι Αρχές με το που λάβουν κλήση για διάσωση, άμεσα προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες όπως συντονισμό, ενημέρωση και περιγραφή του περιστατικού. Ακολούθως ενεργοποιείται μηχανισμός διάσωσης με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. «Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολιτική Άμυνα τίθεται σε εγρήγορση», είπε ο κ. Πρίγκιπας, προσθέτοντας ότι υπήρξε περίπτωση που χρειάστηκε και η συμμετοχή της αεροπορικής πτέρυγας της Αστυνομίας, αφού το σημείο ήταν δύσβατο και μόνο πτητικά μέσα μπορούσαν να προσεγγίσουν.
Πριν από μια πεζοπορία σε ένα μονοπόρτι της φύσης πρέπει να λαμβάνονται μέτρα από τους πεζοπόρους ούτως ώστε να αποφεύγονται τα χειρότερα. Όπως είπε πρέπει αρχικά να είναι ενήμεροι για τις ιδιαιτερότητες του βουνού που θα περπατήσουν, τον βαθμό δυσκολίας, τα επικίνδυνα σημεία, ανηφόρες, χρόνος πορείας και καιρικές συνθήκες.
Πάντα πρέπει να μεταφέρουν τα αναγκαία σε ένα σακίδιο, όπως νερό, λίγη τροφή, φανάρι και κουτί πρώτων βοηθειών. Οι πεζοπόροι πρέπει να φέρουν την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση. «Δεν πάνε βόλτα, περπατάνε στο βουνό έτσι πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν», επέδειξε.
Πέραν των πιο πάνω πρέπει να λαμβανόταν σοβαρά υπόψη και οι καιρικές συνθήκες, με τον κ. Πρίγκιπα να τονίζει ότι καιρός στο βουνό αλλάζει συχνά και απότομα. «Μπορεί να ξεκινήσουν το μονοπάτι και η μέρα να είναι ηλιόλουστη ωστόσο μετά από λίγο να υπάρξει ομίχλη ή ακόμη και χιονόπτωση».
Ο υπολογισμός της ώρας είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας, αφού οι πεζοπόροι αλλά και οι πολίτες θα πρέπει γνωρίζουν τον μέσο χρόνο πεζοπορίας ενός μονοπατιού. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πεζοπορία είναι οι έξυπνες εφαρμογές με δυνατότητα αποστολής θέσης στα κινητά τηλέφωνα, ούτως ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάποιο περιστατικό ή ακόμη και αποπροσανατολισμός προσώπων, να έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν τη θέση τους για άμεσο εντοπισμό τους. Ο κ. Πρίγκιπας τόνισε ακόμη ότι το βουνό αλλά και τα μονοπάτια της φύσης δεν είναι για επίδειξη ούτε και για ανταγωνισμό.