Friday, September 20, 2024
Home » Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο αποψινό φιλολογικό μνημόσυνο του Ευαγόρα 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο αποψινό φιλολογικό μνημόσυνο του Ευαγόρα 

0 comments

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο αποψινό φιλολογικό μνημόσυνο του Ευαγόρα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν απόψε ο ομιλητής στο καθιερωμένο φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης Πάφου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ιδιαίτερα την σημασία της δράσης και της θυσίας του ήρωα μαθητή και επεσήμανε ότι αυτά για τα οποία έδωσε τη ζωή του ο Ευαγόρας και όλοι οι ήρωες του αγώνα της ΕΟΚΑ, θα συνεχίσουν να αποτελούν πυξίδα για τον Κυπριακό Ελληνισμό και χρέος των σημερινών κυπρίων για μια πατρίδα ελεύθερη.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στον θαλάσσιο διάδρομο για ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα με πρωτοβουλία της Κύπρου, τονίζοντας ξανά την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για άμεση λειτουργία του και επισημαίνοντας ότι οι δράσεις αυτές της Κύπρου γίνονται με ταπεινότητα και χαμηλούς τόνους.

Ο Πρόεδρος συνομίλησε επίσης με διαμαρτυρόμενους παράγοντες της κολύμβησης της Πάφου που πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο του φιλολογικού μνημοσύνου του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, για την συνεχιζόμενη άρνηση των αρμοδίων να εγγράψουν το νέο σωματείο της Πάφου στην Ομοσπονδία Υδατοσφαίρισης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τους διαμαρτυρόμενους ότι θα προωθήσει το θέμα προς επίλυση άμεσα, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση τους.

Το αποψινό φιλολογικό μνημόσυνο για τον ήρωα μαθητή της ΕΟΚΑ, περιλάμβανε πλην της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρετισμό από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρα Πάφου, Άντρη Κανάρη, ενώ παρουσιάσθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και βραβεύθηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν στον ποιητικό διαγωνισμό για τον ήρωα.

Αύριο, Κυριακή, τελείται το θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου προϊσταμένου του επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, ενώ θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ήρωα. Ομιλητής στο μνημόσυνο θα είναι ο διοικητής της Γ’ Ταξιαρχίας Πεζικού ταξίαρχος Ανδρέας Χαραλάμπους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την ημέρα απαγχονισμού του ήρωα, στις 13 Μαρτίου με εκδήλωση στην αίθουσα της ΣΕΚ . Η εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου έχει ως θέμα «Ημέρα ήρωα μαθητή» και το θέμα θα αναπτύξει η φιλόλογος- συγγραφέας Αγνή Χαραλάμπους.

Τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας , ώρα απαγχονισμού του ήρωα, συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές , συμμαθητές και εκτιμητές της θυσίας του θα καταθέσουν λουλούδια στον ανδριάντα του ήρωα.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More