Ο Κόμπος ρίχνει μπάλα για συνάντηση ΠτΔ-Τατάρ-ΓΓ ΟΗΕ εν μέσω κινήσεων Ολγκίν
Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα πραγματοποιήσει η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ πριν το επόμενο της ταξίδι στην Κύπρο, τον Μάιο. Ωστόσο τα βήματα που κάνει η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ φαίνεται να είναι στο κενό, καθώς η Λευκωσία δεν βλέπει καμιά κίνηση από την τουρκική πλευρά για να μπορεί να υπάρχει κάποια ελπίδα ακόμα και για μια κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος διαμήνυσε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι έτοιμος για συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη «ακόμα και σήμερα».
Μιλώντας κατά την παρουσίαση του έργου που επιτελέστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και το τι μπορεί να αναμένεται από το νέο ταξίδι της κ. Ολγκίν. Η απεσταλμένη του ΓΓ, πριν φτάσει στη Λευκωσία, θα ταξιδέψει σε Βερολίνο ενώ στο πρόγραμμά της βρίσκονται και οι Βρυξέλλες.
Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αναμένεται η κ. Ολγκίν να επιστρέψει στην Κύπρο για να ακούσουν «πως θα προχωρήσουμε παρακάτω εντός του πλαισίου που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας». Επισήμανε ότι «παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στη βούλησή μας να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς ακούμε μια ρητορική από την άλλη πλευρά που δεν είναι καθόλου μα καθόλου εποικοδομητική, ενθαρρυντική».
«Παρ’ όλα αυτά η δική μας πλευρά θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, πάντα εντός του πλαισίου που η διεθνής νομιμότητα θέτει κι απαιτεί», είπε. Δεν υποθέτω ή φαντάζομαι, συνέχισε, ότι υπάρχει οποιοσδήποτε Ε/κ που θα παρότρυνε την πλευρά μας να μπει σε μια διαδικασία που εκ των προτέρων θα λύνει το Κυπριακό στη βάση της κυριαρχικής ισότητας ή ίσων όρων. «Αυτό θα επιβεβαίωνε το συμπέρασμα πριν καν ξεκινήσουμε και θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο και για όλους του Κυπρίους».
Απαντώντας στο ενδεχόμενο πρόσκλησης από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα του ΠτΔ θα προσέλθει σε μια τέτοια συνάντηση σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι η τ/κ πλευρά που θέτει όρους και προϋποθέσεις ακόμα και για μια κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών. «Εμείς δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, τουναντίον επιθυμούμε να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση. Και ο τρόπος να φτάσεις εκεί είναι συνομιλώντας».
Στον πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων του Υπουργείου στον ένα χρόνο από την ανάληψη της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, ο Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε πως η βασική επιδίωξη είναι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προσδιορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ. Ανέφερε ωστόσο πως «δεν μπορεί η λογική της άρσης αδιεξόδου να είναι η λογική της μέσης γραμμής. Αυτή είναι μια επικίνδυνη και πρόχειρη γραμμή γιατί πολύ απλά αγνοεί τα σημεία αφετηρίας».
Αν ο ένας εκκινεί εντός της νομιμότητας του ΣΑ του ΟΗΕ, είπε, και ο άλλος απόλυτα εκτός, τότε η μέση γραμμή είναι στο πλαίσιο της παρανομίας. Θα ήθελε, συνέχισε, να καταλάβει τι είναι αυτή η μέση γραμμή που κάποιοι ζητούν κι εμείς «δεν εντοπίσαμε ή δεν έχουμε καταλάβει τι μας ζητούν. Η παραπομπή σε εκ των προτέρων άρνηση λόγω άγνοιας του τι προτείνεται, είναι τουλάχιστον προσχηματική και αφελής. Διότι ξέρουμε πολύ καλά από πού εμείς εκκινούμε και από πού η άλλη πλευρά».
Η πυξίδα Κ.Δ. δείχνει προς τη Δύση
Η πυξίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας περιστρέφεται γύρω από τα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, η συμμετοχή της ως κράτος μέλος στην ΕΕ και οι άριστες σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος στην διάσκεψη Τύπου για τον απολογισμό του ενός έτους στα καθήκοντά του.
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε σε 12 στόχους της εξωτερικής πολιτικής που είναι: η προστασία με κάθε κόστος της ΚΔ, η δημιουργία συνθηκών επωφελών για την επανένωση του τόπου μας «που αποτελεί το ύψιστο καθήκον μας», η πλήρη αξιοποίηση της ιδιότητας του πλήρες κράτους μέλους της ΕΕ, η διοργάνωση με επιτυχία της Προεδρίας της ΕΕ το 2026, η προσήλωση στον δυτικόστροφο προσανατολισμό μας και την εδραίωση της σχέσης με τις ΗΠΑ.
Επίσης περιλαμβάνονται η σταθερή εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων με κράτη της περιοχής, η επέκταση και προσαρμογή της περιφερειακής πολυμέριας μέσα από τα σχήματα των τριμερών και των ενισχυμένων τριμερών, η σταδιακή αύξηση των εμπορικών σχέσεων με τις χώρες που έχουμε διπλωματική παρουσία, η στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων με το ΗΒ, ο μετασχηματισμός των σχέσεων με την κυπριακή διασπορά, η ενίσχυση της αξιοπιστίας μας με προσήλωση σε θέσεις αρχών, διεθνούς νομιμότητας και με γνώμονα την εικόνα της Κύπρου, η διασφάλιση της αγαστής σχέσης με την Ελλάδα, η διαρκής εξωστρέφεια και διπλωματική κινητικότητα και η ποιοτική προξενική αρωγή σε Κύπριους πολίτες στο εξωτερικό.