Ονούφριος Κουλάς: «Η μεγάλη δεξιά παράταξη του τόπου είναι και θα παραμείνει ο ΔΗΣΥ»
Ο στόχος για τις ευρωεκλογές είναι να παραμείνει ο ΔΗΣΥ η πρώτη και πρωταγωνιστική δύναμη του τόπου, δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ονούφριος Κουλάς και σημειώνει πώς θα ήταν σοβαρό θέμα η απώλεια της πρωτιάς από το ΑΚΕΛ.
Μιλά για τους εκλογικούς στόχους του κόμματος και στις τοπικές εκλογές τονίζοντας πώς είναι ένα στοίχημα για τον ΔΗΣΥ ο Δήμος Λευκωσίας ενώ παράλληλα σχολιάζει τα όσα έγιναν και την κριτική που δέχεται η ηγεσία του κόμματος για χειρισμούς που έγιναν. Υπογραμμίζει παράλληλα την αποφασιστικότητα της ηγεσίας να προχωρήσει με την εφαρμογή της απόφασης για μέτρα εναντίον όσων βρίσκονται απέναντι σε υποψηφίους αλλά και αποφάσεις του κόμματος.
Ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντας την ως μία μέτρια Κυβέρνηση που την χαρακτηρίζει η αναποφασιστικότητα. Αναφέρει πώς οι σχέσεις του ΔΗΣΥ με το Προεδρικό είναι τυπικές και καθαρά θεσμικές και υποδεικνύει πώς ένα καλό αποτέλεσμα για το κόμμα στις εκλογές θα είναι επιβεβαίωση των σωστών πολιτικών του θέσεων και του ρόλου του στην αντιπολίτευση.
Σχολιάζει επίσης το ΕΛΑΜ, το οποίο χαρακτηρίζει ως ένα απροσδιόριστο σχηματισμό που πολλές φορές ψηφίζει ο,τι ψηφίζει και το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι πάντα, όπως λέει ο μεγάλος ιδεολογικός αντίπαλος του ΔΗΣ. Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά πώς η μεγάλη δεξιά παράταξη του τόπου, είναι και θα παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός..
– Τελική ευθεία της προεκλογικής. Πού επικεντρώνεται η προσπάθεια σε αυτό το τελευταίο μίλι πριν το άνοιγμα της κάλπης;
– Οργανωτικά θα επικεντρωθούμε στη μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο μας, με συναντήσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο. Σε αυτή την προσπάθεια θα εμπλακούν πιο δυναμικά παλιά και νέα στελέχη, βουλευτές και πρώην Υπουργοί. Την ίδια ώρα θέλουμε να περάσουμε τα δικά μας μηνύματα. Πως χρειάζεται μια δυνατή εκπροσώπηση της Κύπρου στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα ισχυρό μήνυμα πως η κατεξοχήν ευρωπαϊκή Παράταξη του τόπου κέρδισε τις εκλογές.
– Πού μπαίνει ο πήχης των εκλογών για τον ΔΗΣΥ σε ευρωεκλογές και εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Τι θα ορίζατε ως εκλογική επιτυχία και τι ως εκλογική αποτυχία;
– Για τις ευρωεκλογές η απάντηση είναι απλή. Θέλουμε να διατηρηθούμε ως η πρώτη και πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη του τόπου. Για τις τοπικές εκλογές θα έλεγα πως πρέπει να κερδίσουμε ικανοποιητικό αριθμό Δήμων και περιφερειών, που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στην πολιτική επιρροή της Παράταξης.
– Η Λευκωσία θεωρείται στοίχημα για εσάς;
– Σίγουρα. Για εμάς είναι η πιο σημαντική μάχη των τοπικών εκλογών. Πρόκειται για τον μητροπολιτικό Δήμο στον οποίο συνενώνονται τέσσερα μεγάλα δημοτικά διαμερίσματα. Χρειάζεται εμπειρία και ικανότητα σύνθεσης απόψεων, ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτει ο κ. Τορναρίτης. Δεν θεωρώ ότι οι δημότες Λευκωσίας θα ήθελαν να πανηγυρίσει το ΑΚΕΛ μια μεγάλη και απροσδόκητη νίκη.
– «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να χάσουμε την πρωτιά», δηλώνει η πρόεδρος του κόμματος. Τι θα σημαίνει απώλεια της πρωτιάς για τον ΔΗΣΥ και γενικότερα, μια εκλογική αποτυχία;
– Θέλω να είμαι ειλικρινής. Θα είναι σοβαρό θέμα για εμάς αν χάσουμε την πρωτιά και κερδίσει τις ευρωεκλογές το ΑΚΕΛ. Ιδίως στις ευρωεκλογές που θεωρούμε ότι είναι το γήπεδό μας. Πιστεύω πως έχει μεγάλη πολιτική σημασία να κερδίσουμε επειδή θα σταλούν τα σωστά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και εντός Κύπρου.
– Τι εννοείτε τα «σωστά μηνύματα»;
– Για εμάς η πρωτιά δεν είναι θέμα γοήτρου. Θα σημαίνει επιβεβαίωση των πολιτικών μας θέσεων, επιβράβευση του σοβαρού ρόλου που διαδραματίζουμε στο εγχώριο πολιτικό πεδίο και θα συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν μετά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Επίσης, στο ευρωπαϊκό πεδίο, θα σημαίνει πως κέρδισε η μεγάλη ευρωπαϊκή Παράταξη του τόπου. Η Κύπρος έχει ανάγκη την ΕΕ και ένα τέτοιο θετικό μήνυμα θα έχει θετική αντανάκλαση στον τόπο μας.
– Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι και υπαρξιακό για την ηγεσία του κόμματος. Μια εκλογική αποτυχία, τη θέτει εν αμφιβόλω… Συμφωνείτε με αυτή τη διατύπωση;
– Όχι, δεν θεωρώ ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Μια νέα ηγεσία, η οποία ανέλαβε σε δύσκολες συνθήκες, δεν μπορεί να κριθεί από μια και μόνο εκλογική αναμέτρηση. Την οποία μάλιστα θεωρώ τη δυσκολότερη.
– Γιατί θεωρείται η δυσκολότερη;
– Να σας πω. Είναι μια πολύπλοκη εκλογική αναμέτρηση, σε πολλαπλά επίπεδα (περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, ευρωεκλογές). Οι τοπικές φιλοδοξίες και κατ’ επέκταση οι τοπικές αψιμαχίες μεταξύ στελεχών μας, όπως είχαμε πάντοτε, δυνατόν να έχουν αρνητική αντανάκλαση στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι που με προβληματίζει επειδή για πρώτη φορά οι τοπικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
– Τι θα γίνει τελικά με τις περιπτώσεις ατόμων που με τον ένα ή το άλλο τρόπο, βρέθηκαν απέναντι από τις αποφάσεις του κόμματος; Με την κ. Παρισινού για παράδειγμα, ή τον κ. Πελεκάνο, τον κ. Παπαχαραλάμπους, τον κ. Ποιητή και τον κ. Κουτσόφτα; Ξέρετε πόσες είναι στο σύνολο αυτές οι περιπτώσεις; Πότε θα ληφθούν αποφάσεις;
– Καταρχάς να πω ότι έχουν ήδη ληφθεί δύο πολύ σημαντικές και αυστηρές αποφάσεις. Πρώτον, όσοι κατέλθουν με άλλα κομματικά ψηφοδέλτια αυτομάτως αφαιρούνται από το μητρώο μελών. Αυτό γινόταν πάντοτε, απλά φροντίσαμε να είναι γνωστό εκ των προτέρων σε όλους. Δεύτερον, όσοι κατέρχονται ως ανεξάρτητοι κατά παράβαση των αποφάσεων της Παράταξης, να υπάρξει μια ελάχιστη και αυτόματη ποινή.
Να μην μπορούν να διεκδικήσουν οποιοδήποτε ενδοκομματικό ή πολιτειακό αξίωμα με την Παράταξη, για τουλάχιστον έξι χρόνια. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, π.χ. των υποστηρίζοντων, θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση και εξατομικευμένη ανάλυση. Θα είμαστε πολύ αυστηροί. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Είναι θέμα σεβασμού προς τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών μας.
– Δεν μου είπατε πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις…
– Παρά τη δημοσιότητα, μιλάμε για πολύ λίγες. Χρειάζεται κάποια δουλειά ακόμη για να δούμε ποιοι κατέρχονται με άλλα κόμματα στις δημοτικές εκλογές. Θέλω να σας πω όμως και το ανάποδο. Υπάρχουν πέραν των 750 υποψηφίων που κατέρχονται με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στις επικείμενες εκλογές. Αρκετοί από αυτούς περιόρισαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, σεβάστηκαν τις συλλογικές αποφάσεις, και ρίχτηκαν στη μάχη για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δυστυχώς οι λίγες περιπτώσεις επισκιάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία που συμπεριφέρθηκε άψογα.
– Είναι θέμα προσωπικών φιλοδοξιών;
– Ναι, σε μεγάλο βαθμό ναι. Δεν πιστεύω ότι κάποιος αλλάζει πολιτικές θέσεις σε λίγους μήνες. Τώρα είναι η ώρα της Παράταξης. Για να ενδυναμωθεί, για να επουλώσει πληγές. Έπρεπε οι προσωπικές φιλοδοξίες, να τεθούν σε δεύτερη μοίρα. Το καταφέραμε με την πλειοψηφία, αλλά όχι με όλους.
– Είναι κοινή η γραμμή της ηγεσίας στο θέμα της αντιμετώπισης των «ανταρτών»; Δίνεται πολλές φορές η εντύπωση ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Τι απαντάτε;
– Διαβλέπω για πρώτη φορά μια κοινή, αυστηρή προσέγγιση. Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν πάει άλλο. Οι αποφάσεις που ανέφερα πιο πάνω είναι ομόφωνες, του συνόλου των μελών του Πολιτικού Γραφείου.
– Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι το ΕΛΑΜ έχει αρχίσει να κανονικοποιείται ως η άλλη δεξιά; Από μέρους των στελεχών του, παρουσιάζονται και ως η γνήσια δεξιά. Για εσάς τι είναι το ΕΛΑΜ;
– Η μεγάλη δεξιά Παράταξη του τόπου είναι και θα παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Και μεγάλος ιδεολογικός μας αντίπαλος θα είναι οι αριστερές πολιτικές του ΑΚΕΛ. Το ΕΛΑΜ είναι για εμένα ένας απροσδιόριστος σχηματισμός, έξω από το γνώριμο πολιτικό φάσμα. Που δεν έχει πρόβλημα να ταυτίζεται σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και με το ΑΚΕΛ.
– Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις;
– Πάρα πολλές. Να θυμίσω τις οριζόντιες και επικίνδυνες προτάσεις για τις εκποιήσεις και πολλές άλλες εύηχες και λαϊκίστικες προτάσεις που θα ήταν επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία μας. Να θυμίσω ακόμη την πρόσφατη καταψήφιση του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από τις ακραίες ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύει το ΕΛΑΜ. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η δύναμη του ορθολογισμού και του υγιούς πατριωτισμού. Δεν έχει σχέση με ακραίες πολιτικές, ούτε με ακραίες συμπεριφορές που μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην πατρίδα μας.
– Επανέρχομαι για να σημειώσω ότι ασκείται κριτική στην ηγεσία του κόμματος για τους χειρισμούς που έγιναν και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με συνεργασίες και επιλογή υποψηφίων για τις εκλογές της Τ.Α.. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
– Όταν έχεις 4-5 ενδιαφερόμενους για μια θέση τότε αντιλαμβάνεστε ότι ο χειρισμός είναι εξ αντικειμένου δύσκολος. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις καταφέραμε να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Δεν υπήρχε κανένας μαγικός τρόπος που άπαντες θα είχαν αποδεχτεί και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Την ίδια ώρα δεν υπήρχε κανένας μαγικός τρόπος που αυτομάτως θα καταλήγαμε στους πλέον εκλέξιμους υποψηφίους. Προβλήματα είχαν και άλλα κόμματα αλλά ο δημόσιος θόρυβος που δημιουργήθηκε ήταν λιγότερος.
– Για τις συνεργασίες;
– Αν δεν επιδιώκονταν συνεργασίες σημαίνει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα βρισκόταν στην απομόνωση. Πιστεύω ότι θα υπήρχε ένα μέτωπο πολλών κομμάτων εναντίον μας. Δεν νομίζω αυτή να ήταν πολιτική επιλογή.
– Οι σχέσεις με το Προεδρικό ποιες είναι; Οι κακές γλώσσες λένε ότι υπάρχει μία δυσαρέσκεια στην Πινδάρου για υπόγεια εμπλοκή του Λόφου υπέρ κάποιων υποψηφίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποια η άποψη σας σε αυτό;
– Οι σχέσεις με το Προεδρικό είναι τυπικές και κυρίως θεσμικές. Χρειάζεται, όπως πάντοτε, διαβούλευση και διάλογος σε αρκετά θέματα, κυρίως για νομοσχέδια. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατία και τα δημοκρατικά θέσμια. Ως εκεί. Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω ποιοι, πως και πόσο αναμιγνύονται στις εκλογές. Έχω δει κάποιες έμμεσες παρεμβάσεις που ενοχλούν τόσο εμάς όσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και συγκυβερνώντα κόμματα.
– Σας ενοχλεί η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε προεκλογικές εκδηλώσεις ή συνέδρια του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, ίσως και της ΕΔΕΚ;
– Είναι δικαίωμά του. Σε ένα βαθμό θα έλεγα ότι είναι φυσιολογικό. Πιστεύω ενοχλεί και ξενίζει περισσότερο αυτούς που τον υποστήριξαν και δεν ανήκουν στα κόμματα που αναφέρετε. Βεβαίως ο ίδιος οφείλει να εξηγήσει πως ένας ηγέτης που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμετέχει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.
– Συμφωνείτε με αυτούς που λένε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι και μια σφυγμομέτρηση για τη στάση του κόμματος έναντι της Κυβέρνησης;
– Συμφωνώ ότι ένα καλό αποτέλεσμα θα επιβεβαιώσει την ορθή πολιτική πορεία της Παράταξης. Πως από τη θέση της αντιπολίτευσης παραμένουμε η δύναμη σταθερότητας σε αυτόν τον τόπο με σοβαρό έλεγχο της κυβέρνησης, κάτι που επιβάλλεται στο δημοκρατικό πολίτευμα. Και πως οι αντιπροτάσεις που θέτουμε καθημερινά, ως υπεύθυνη και εποικοδομητική πολιτική δύναμη, τυγχάνουν αποδοχής από τους πολίτες.
– Κριτική και αντιπροτάσεις ισχυρίζεται ότι καταθέτει και το ΑΚΕΛ…
– Γενικά ομιλούντες, η κριτική συμβάλλει θετικά στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, φτάνει να είναι καλόπιστη. Η δική μου εκτίμηση είναι πως το ΑΚΕΛ ξεφεύγει από αυτά τα όρια. Συχνά μου δίνει την εντύπωση πως απλά και μόνο θέλει να κερδίσει προεκλογικούς πόντους. Όσο αφορά τις αντιπροτάσεις που καταθέτει το ΑΚΕΛ, είτε είναι ανέφικτες είτε θεωρούμε πως είναι επικίνδυνες. Συχνά κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε. Στις πλείστες των περιπτώσεων, οι δικές μας θέσεις είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του ΑΚΕΛ.