Home » Ομόφυλα ζευγάρια: Αν είναι ξένοι αναγνωρίζονται ως οικογένεια, αν είναι Κύπριοι όχι – Δυσμενή διάκριση εντοπίζει η Accept

Ομόφυλα ζευγάρια: Αν είναι ξένοι αναγνωρίζονται ως οικογένεια, αν είναι Κύπριοι όχι – Δυσμενή διάκριση εντοπίζει η Accept

0 comment

Ομόφυλα ζευγάρια: Αν είναι ξένοι αναγνωρίζονται ως οικογένεια, αν είναι Κύπριοι όχι – Δυσμενή διάκριση εντοπίζει η Accept

Εγκλωβισμένα στην εθνική νομοθεσία είναι τα ομόφυλα ζευγάρια Κυπρίων που έχουν τελέσει γάμο στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Κύπρο με ή χωρίς τα παιδιά τους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ούτε τον γάμο, ούτε την οικογένεια τους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά κοινωνικών αλλά και πρακτικών ζητημάτων. Το τραγικό, όπως ανέφεραν χθες στη Βουλή εκπρόσωποι της Accept – ΛΟΑΤΚΙ,είναι ότι, όταν πρόκειται για ομόφυλα ζευγάρια άλλα εθνικοτήτων η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει και τον γάμο και τα παιδιά τους στη βάση ευρωπαϊκών συστάσεων.

«Εάν έχουμε κυπριακή υπηκοότητα η περίπτωση μας αντιμετωπίζεται στη βάση του κυπριακού Δικαίου, αν η υπηκοότητα δεν είναι κυπριακή, τότε ο γάμος και η οικογένεια αναγνωρίζεται μέσω του Yellow Slip και εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα», ανέφερε μέλος της Accept – ΛΟΑΤΚΙ,η οποία έχει τελέσει γάμο με άλλη Κύπρια υπήκοο στο εξωτερικό στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «έχουμε πρόβλημα με την αναγνώριση των παιδιών μας. Εάν εγώ, για παράδειγμα, που είμαι η βιολογική μητέρα πεθάνω, τότε η άλλη μητέρα (σύζυγος) δεν μπορεί να διεκδικήσει τα παιδιά, διότι δεν είναι αναγνωρισμένη ως μητέρα τους και αυτό συμβαίνει για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά μας. Στην πραγματικότητα δεν αναγνωριζόμαστε για τίποτα και τα δικαιώματα μας ως πολίτες στην ουσία καταπατούνται».

Η σύμβαση πολιτικής συμβίωσης, όπως εξηγήθηκε, «δεν έχει καμία νομική ισχύ σε ό,τι αφορά τα παιδιά και άλλα ζητήματα σε άλλες χώρες και αυτό ισχύει τόσο για τα ομόφυλα όσο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Υπάρχει περίπτωση Ελλαδίτη ο οποίος σύναψε σύμβαση πολιτικής συμβίωσης με Κυπρία και όταν πήγε στην Ελλάδα για να διευθετήσει κάποιες διοικητικές υποθέσεις έμαθε ότι η κυπριακή σύμβαση πολιτικής συμβίωσης δεν έχει ισχύ στην Ελλάδα, διότι στην Ελλάδα είναι σύμφωνο συμβίωσης που είναι κάτι διαφορετικό και επειδή η κάθε χώρα ρυθμίζει το συγκεκριμένο ζήτημα με δικά της κριτήρια το πρόβλημα είναι γενικό».

Βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, επεσήμαναν και το γεγονός ότι «στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών που αφορούν γυναίκες, τα παιδιά αναγνωρίζονται ως παιδιά της βιολογικής μητέρας/μέλους του ζευγαριού. Στην περίπτωση των ανδρών το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγάλο».

Λύση σε αυτά τα προβλήματα, σημείωσαν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, μπορεί να δώσει η αναγνώριση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων στην Κύπρο, «διότι τώρα τα κενά που υπάρχουν στην αναγνώριση των οικογενειών ομοφύλων μεταφέρονται και στην εκπαίδευση και γενικά στην έκδοση διαφόρων επίσημων εγγράφων και δημιουργούνται και πρακτικά προβλήματα, πέραν των κοινωνικών που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν, ενώ δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Οι εκπρόσωποι της Accept – ΛΟΑΤΚΙ έκαναν αναφορά και στον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους που εξακολουθούν να βιώνουν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Κύπρο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε κοινότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αλλά και της επαρχίας Λάρνακας όπου καταγράφονται συχνά ρατσιστικά περιστατικά. Δόθηκε, μάλιστα, ως παράδειγμα η περίπτωση τρανς γυναίκας, η οποία δέχεται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις από συγκεκριμένες ομάδες κατοίκων της περιοχής της. Όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους της Accept, «δέχεται επιθέσεις και εντός και εκτός του σπιτιού της. Την χτυπούν και την βρίζουν ενώ τώρα έκαναν και γκράφιτι έξω από το σπίτι της και της έγραψαν “είσαι τρανς να πεθάνεις” και άλλα παρόμοια». «Ο ρατσισμός και η ρητορική μίσους υπάρχουν γενικά», ανέφερε εκπρόσωπος της Accept. «Εγώ ο ίδιος είχα αναρτήσει βίντεο από το pride parade στο διαδίκτυο και δεν μπορείτε να καταλάβετε τι βρισιές και τι άλλο μου έγραφαν στα σχόλια τους διάφοροι», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επισημάνσεις από πλευράς των βουλευτών-μελών της επιτροπής ήταν έντονες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις ενέργειες του κράτους σε θέματα που αφορούν την ενημέρωση των πολιτών, την ενημέρωση των παιδιών τόσο για τις οικογένειες ομοφύλων όσο και για θέματα που αφορούν γενικά την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Όπως είπε, έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι όπως υπολογίζεται η στρατηγική θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2024.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος της επιτροπής επανέλαβε τα ευρήματα πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας η οποία κατέδειξε ότι επτά στους 10 Κύπριους αποκρύπτουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ενώ το 71% αποφεύγει να αναδεικνύει τη σχέση του δημόσια. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 53%.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise