Home » Οι ισραηλινοί κατέλαβαν το λιμάνι της Γάζας – Καταγγελίες ότι ζητούν εκκένωση και της νότιας Γάζας

Οι ισραηλινοί κατέλαβαν το λιμάνι της Γάζας – Καταγγελίες ότι ζητούν εκκένωση και της νότιας Γάζας

0 comment

Οι ισραηλινοί κατέλαβαν το λιμάνι της Γάζας - Καταγγελίες ότι ζητούν εκκένωση και της νότιας Γάζας

 

Το IDF λέει ότι δυνάμεις των ναυτικών κομάντο Shayetet 13 με την υποστήριξη τανκς και μηχανικών μάχης έχουν πάρει τον έλεγχο της κύριας αποβάθρας της Γάζας από τη Χαμάς.

Ο στρατός λέει ότι οι δυνάμεις ανακάλυψαν περίπου 10 φρεάτια σήραγγας και τα κατέστρεψαν και έθεσαν υπό τον έλεγχο τέσσερα κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να στεγάσει τις υποδομές της.

 

 

“Οι δυνάμεις εξολόθρευσαν 10 τρομοκράτες και εκκαθάρισαν όλα τα κτίρια στην περιοχή των αποβάθρων”, λέει ο IDF.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, οι κυριότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών του παλαιστινιακού θύλακα, η Paltel και η Jawwal ανακοίνωσαν ότι όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν καθώς εξαντλήθηκαν όλες οι πηγές ενέργειας που συντηρούσαν το δίκτυο.

Ζητούν εκκένωση της νότιας Γάζας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν περιοχές της νότιας Γάζας, λένε κάτοικοι, σηματοδοτώντας μια πιθανή επέκταση των επιχειρήσεων.

Τα φυλλάδια που έπεσαν σε περιοχές ανατολικά της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς προειδοποιούσαν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή και έλεγαν ότι οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή τις θέσεις τους “θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο”. Παρόμοια φυλλάδια έπεφταν πάνω από τη βόρεια Γάζα για εβδομάδες πριν από τη χερσαία εισβολή.

“Για τη δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε άμεσα τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια”, έγραφαν τα φυλλάδια αναφέροντας τις συνοικίες Χουζάα, Αμπασάν, Μπανί Σουχάιλα και Αλ Καράρα. “Όποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοθετηθεί”, έγραφαν τα φυλλάδια.

Δύο ντόπιοι ρεπόρτερ που ζουν ανατολικά του Χαν Γιουνίς επιβεβαιώνουν ότι είδαν τα φυλλάδια στο AP. Άλλοι μοιράστηκαν εικόνες από τα φυλλάδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι Ισραηλινοί έφεραν μπουλντόζες στο αλ-Σίφα

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, που κατ’ αυτόν ενδέχεται να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

“Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου” του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο.

“Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά”, τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεξήγαγε επίσης επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, προτού ανακοινώσει πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

Αργότερα, στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ ερευνούν κάθε κτίριο και κάθε όροφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, όπου παραμένουν ακόμη εκατοντάδες ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό.

“Η επιχείρηση αυτή σχεδιάστηκε επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλά κρυμμένη τρομοκρατική υποδομή στο συγκρότημα”, είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπλα και εξοπλισμός της Χαμάς βρέθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. “Η Χαμάς εργαζόταν συστηματικά για να κρύψει τις υποδομές και τις αποδείξεις” στα νοσοκομεία της Γάζας, πρόσθεσε.

Η Χαμάς διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί ως βάσεις της τις ιατρικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα.

Σπάζοντας τη σιωπή του για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε χθες “παύσεις” και “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί ως βάση το Σίφα και διατείνεται πως οι επιχειρήσεις του σε αυτό είναι μείζον στάδιο του πολέμου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της άλλης πλευράς.

Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ισραηλινές δυνάμεις να αναδιατάσσονται γύρω από το νοσοκομείο χθες.

Το σύστημα τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Γάζα

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν πει ότι η Χαμάς έχει μια βάση διοίκησης κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που η Χαμάς αρνείται σταθερά.

Το Ισραήλ λέει ότι η βάση είναι μέρος των περίπλοκων συστημάτων σηράγγων του οργανισμού που κατασκευάζονται κάτω από μεγάλο μέρος του θύλακα.

Οι ισραηλινοί κατέλαβαν το λιμάνι της Γάζας - Καταγγελίες ότι ζητούν εκκένωση και της νότιας Γάζας
Αυτός ο χάρτης δείχνει πού βρίσκεται το υπόγειο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό, που το Ισραήλ λέει ότι χρησιμοποιούνται ως βάσεις επιχειρήσεων

Ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε το σπίτι του Χανίγιε στη Γάζα

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε – ο οποίος ζει μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ – στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι το σπίτι “χρησιμοποιήθηκε ως υποδομή τρομοκρατίας και, μεταξύ άλλων, ως τόπος συνάντησης των ανώτερων αξιωματούχων της οργάνωσης”.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την αεροπορική επιδρομή.

Η Χαμάς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έπληξαν δύο σπίτια του Χανίγιε και της οικογένειάς του, αλλά αυτό είναι το πρώτο χτύπημα που επιβεβαιώνεται από τον στρατό.

Καταστράφηκε ναυτικός εξοπλισμός και όπλα της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι τα στρατεύματα της μονάδας αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Nahal βρήκαν και κατέστρεψαν όπλα και εξοπλισμό που ανήκαν στις ναυτικές δυνάμεις της Χαμάς στο στρατόπεδο al-Shati της πόλης της Γάζας.

Χαμάς όπλα
Εικόνα από τον οπλισμό, την οποία δημοσίευσαν οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF)

Η κρύπτη των όπλων περιελάμβανε καταδυτικό εξοπλισμό, πυροβόλα όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι οι αλεξιπτωτιστές εντόπισαν επίσης άλλα όπλα και εκρηκτικά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από μάχη με όπλα με στελέχη της Χαμάς.

Λέει ότι οι δυνάμεις βρήκαν γιλέκα αυτοκτονίας, άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG, αντιαρματικούς πυραύλους και έγγραφα πληροφοριών.

Ο IDF “απαντάει” σε επιθέσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)ανέφερε ότι ανταποκρινόταν σε έναν “αριθμό εκτοξεύσεων προς το ισραηλινό έδαφος” από τον Λίβανο, σε ανάρτησή του αργά την Τετάρτη.

Ο Ισραηλινός Στρατός ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε χρησιμοποιήσει τανκς για να χτυπήσει ένα παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ισραηλ σύνορα
Το Ισραήλ και τα σύνορά του με τις γειτονικές χώρες

Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό κανάλι της Χεζμπολάχ, Al Manar, ανέφερε ότι η ομάδα είχε επιτεθεί σε ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου λέγεται ότι βομβαρδίστηκαν χωριά.

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ επιτίθεται σε στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ – στην οποία το Ισραήλ απάντησε.

Η Χεζμπολάχ χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από τα δυτικά κράτη, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες του Κόλπου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Πέντε τραυματίες σε επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ

Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι “εξουδετέρωσε” έναν δράστη ο οποίος άνοιξε πυρ κοντά σε σημείο ελέγχου μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με τους Ισραηλινούς διασώστες να κάνουν λόγο για “πέντε τραυματίες” εκ των οποίων “ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση”.

Ισραήλ επίθεση
Εικόνα από το σημείο του συμβάντος, την οποία δημοσιοποίησε η αστυνομία του Ισραήλ

Δημοσιογράφος του AFP που βρισκόταν στο σημείο δήλωσε ότι άκουσε πυρά από αυτόματο όπλο από την περιοχή όπου βρίσκεται το σημείο ελέγχου.

Τους 50 έφτασαν οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ακόμα δύο στρατιωτών στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας έτσι σε 50 τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε αιματηρή επίθεση κατά του Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Έκτοτε το Ισραήλ σφυροκοπά αδιάκοπα τη Γάζα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς και 11.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς. Στις 27 Οκτωβρίου, ισραηλινά τεθωρακισμένα εισήλθαν στη Γάζα με σκοπό την “εξάλειψη” της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Πηγή: capital.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More