Tuesday, November 12, 2024
Home » Νομική μάχη για έκδοση Ρωσογερμανού υπόπτου στις ΗΠΑ

Νομική μάχη για έκδοση Ρωσογερμανού υπόπτου στις ΗΠΑ

0 comments

Το Εφετείο, με ομόφωνη απόφαση του έκανε δεκτή έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, για απορριπτική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, σε σχέση αίτημα έκδοσης ενός 34χρονου Ρωσο-Γερμανού στις ΗΠΑ, για υπόθεση παράνομης εξαγωγής αμερικάνικου υλικού στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία.

Του Μανώλη Καλατζή

Το Εφετείο, με ομόφωνη απόφαση του έκανε δεκτή έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, για απορριπτική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, σε σχέση αίτημα έκδοσης ενός 34χρονου Ρωσο-Γερμανού στις ΗΠΑ, για υπόθεση παράνομης εξαγωγής αμερικάνικου υλικού στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία.

Ο 34χρονος ΆρθρουρΠετρόβ, είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στη Λάρνακα, στη βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ. Κινήθηκε η διαδικασία έκδοσης του, αλλά τον περασμένο Ιανουάριο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, κάνοντας δεκτή ένσταση του συνηγόρου του 34χρονου, Ηλία Στεφάνου, απέρριψε το αίτημα.
Η ένσταση εδραζόταν στο γεγονός ότι ο Πετρόβ έχει πέραν της ρωσικής και γερμανική υπηκοότητα και συνεπώς η έκδοση του στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι αρχές της Γερμανίας.

Από τη πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας αρνείται ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές. Όπως σημειώνεται, επιχειρήθηκε πρωτοδίκως η προσκόμιση, δια επισύναψης στη γραπτή αγόρευση του Γενικού Εισαγγελέα, σχετικής επικοινωνίας μεταξύ των κυπριακών αρχών και των αρχών της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία οι γερμανικές αρχές απάντησαν στις κυπριακές αρχές ότι δεν επιθυμούν την έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, σε σχέση τον Πετρόβ.

Ωστόσο το πρωτόδικο δικαστήριο θεώρησε ότι δεσμεύεται από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπως μη λάβει υπόψη του την εν λόγω επισυνημμένη στην αγόρευση επικοινωνία. Κατέληξε ότι ελλείψει μαρτυρίας για ενημέρωση του κράτους μέλους της ΕΕ (της Γερμανίας) αναφορικά με το επίδικο αίτημα έκδοσης υπηκόου της σε τρίτο κράτος (στις ΗΠΑ), σύμφωνα με τη Νομολογιακή Αρχή που έθεσε το ΔΕΕ στις αποφάσεις Petruhhin και Pisciotti, η συγκεκριμένη ένσταση από πλευράς Πετρόβ πέτυχε και η αίτηση αναπόδραστα οδηγήθηκε σε απόρριψη.

Ο Πετρόβ σε σχόλιο του στο ρωσικό πρακτορείο TASS είχε χαρακτηρίσει την πρωτόδικη απόρριψη της αίτησης έκδοσης του, «θετική τροπή των γεγονότων», ισχυριζόμενος και με αντέφεση του ότι το αίτημα των ΗΠΑ έχει πολιτικά κίνητρα γιατί είναι Ρώσος επιχειρηματίας.

Δεν κρίθηκε τίποτα ακόμα

Το Εφετείο με σύνθεση τους Δικαστές, Αλ. Παναγιώτου, Μ. Παπαδοπούλου και Ι. Στυλιανίδου, αποφάσισε να δοθεί άδεια στον Γενικό Εισαγγελέα να παρουσιάσει μαρτυρία η οποία από το περιεχόμενο της αίτησης «εμφανίζεται αξιόπιστη και σχετική με το επίδικο ζήτημα, η δε παρουσίαση της είναι πιθανό να έχει σημαντική επίδραση για την απόφαση επί της ουσίας της έφεσης». Σημειώνεται πως η πλευρά του Α. Πετρόβ ισχυρίζεται «ότι η εν λόγω μαρτυρία δεν είναι αξιόπιστη εφόσον αποτελείται από αποσπασματική επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές», για το αν υπάρχει αμοιβαιότητα στην έκδοση υπηκόων της μίας χώρας στην άλλη.

Κατά το Εφετείο «λαμβάνοντας υπόψη την πηγή της πληροφόρησης, θεωρούμε ότι το γεγονός ότι δεν παρατίθεται η επικοινωνία με την οποία τέθηκαν από τις κυπριακές αρχές μερικά από τα ερωτήματα προς τις αμερικανικές αρχές δεν προκαλεί εύλογες αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία της εν λόγω μαρτυρίας. Περαιτέρω, όπως διαφαίνεται, το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει την διάκριση της ιθαγένειας σε σχέση με τις ΗΠΑ δεν τέθηκε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου. Περαιτέρω, λαμβάνουμε υπόψη ότι η έφεση κατά απόφασης έκδοσης φυγοδίκου έχει τον ίδιο σκοπό με την πρωτόδικη διαδικασία, ήτοι τη διάγνωσηντου κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη ότι η διαδικασία έκδοσης έχει ερευνητικό χαρακτήρα και είναι διαδικασία suis generis. Συνυπολογίζουμε επίσης την πιο πάνω αναφερόμενη στάση και παρουσίαση των θέσεων του Εφεσιβλήτου (Πετρόβ) στην πρωτόδικη διαδικασία σε σχέση με το δόγμα Petruhinn, εν όψει της οποίας κρίνουμε ότι ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με την εφαρμογή του δόγματος δεν τέθηκε πρωτοδίκως στην όλη του διάσταση. Υπό το φως όλων των πιο πάνω, κρίνουμε ότι στην παρούσα υπόθεση συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις ώστε το συμφέρον της δικαιοσύνης να εξυπηρετείται με την παροχή άδειας ως η αίτηση».

Τον Γενικό Εισαγγελέα στο Εφετείο εκπροσώπησε ο Δικηγόρος Στάθης Ερωτοκρίτου.

Ο «Αστραφτερός Τεχνόκοσμος» του Πετρόβ

Οι Αμερικάνοι κατέληξαν στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Πετρόβ, όταν διαπίστωσαν πως σε πυραύλους, drones και άλλα οπλικά συστήματα που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι κατά την εισβολή στην Ουκρανία, υπήρχαν ενσωματωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα αμερικανικής κατασκευής που είχαν εξαχθεί με παραπλανητικό τρόπο από τις ΗΠΑ. Κομβικό ρόλο, κατά τις ΗΠΑ έπαιξε μία εταιρεία που χρησιμοποιούσε ο Πετρόβ με έδρα τη Κύπρο, η οποία ονομάζεται «Astrafteros Technokosmos ltd» η οποία ενεγγράφη μόλις 3 μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που αποκάλυψε το FBI, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Εισαγγελέας στις ΗΠΑ, «ο Arthur Petrov έχει διπλή υπηκοότητα Ρωσία και Γερμανίας και διέμενε μόνιμα στη Ρωσία εργαζόμενος για την εταιρεία LLC Electrocom VPK (“Electrocom”), η οποία προμηθεύσει με όπλα και άλλο εξοπλισμό τον ρωσικό στρατό».

Ο Πετρόβ, σύμφωνα πάντα με τις ΗΠΑ μαζί με δύο άλλους Ρώσους συνεργάτες του που εργάζονται για την Electrocom, διαχειρίζονταν ένα παράνομο δίκτυο προμηθειών στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Φέρονται να προμηθεύτηκαν με δόλο από διανομείς των ΗΠΑ μεγάλες ποσότητες μικροηλεκτρονικών που υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ για λογαριασμό της Electrocom. Για την υλοποίηση του σχεδίου, χρησιμοποίησαν «εταιρείες κέλυφος» και άλλα παραπλανητικά μέσα για να αποκρύψουν ότι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα προορίζονταν για τη Ρωσία. Η τεχνολογία που φέρονται να έχουν προμηθευτεί ο Petrov και οι συνεργάτες του, αφορά σημαντικές στρατιωτικές εφαρμογές και περιλαμβάνει διάφορους τύπους ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που έχουν ανακτηθεί σε ρωσικό στρατιωτικό υλικό στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπως σε ρωσικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, drones και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, για να εφαρμόσει το σχέδιο, ο Petrov απέκτησε τα προϊόντα τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, μέσω της κυπριακής εταιρείας «Astrafteros Technokosmos ltd», δηλώνοντας ψευδώς ότι θα τα χρησιμοποιούσε για συστήματα πυρασφάλειας και άλλες εμπορικές χρήσεις, και ότι οι τελικοί χρήστες και προορισμοί των ηλεκτρονικών συστημάτων είναι εταιρείες στην Κύπρο ή άλλες τρίτες χώρες της ΕΕ. Στη πραγματικότητα τα εξαρτήματα. Υπολογίζεται πως τα ελεγχόμενα αμερικανικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα που εστάλησαν στη Ρωσία, για στρατιωτικούς σκοπούς, είναι αξίας άνω των $225.000.

Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει 11 ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων παραβίαση των ελέγχων των εξαγωγών των ΗΠΑ, λαθρεμπόριο, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης και ξέπλυμα χρήματος, μαζί με άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με συνωμοσία. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες σε περίπτωση καταδίκης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή κάθειρξης από 5 έως και 20 χρόνια.

Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More