Ναυάγιο για συμφωνία στο χαλλούμι ΠΟΠ – Μπλόκαραν τη διαδικασία αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι
Επανάληψη του ανούσιου διαλόγου που διεξάγεται για χρόνια είχαμε για ακόμα μια φορά στην απογευματινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αυτή τη φορά στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την παρασκευή του χαλλουμιούΠροστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στην παρουσία αυτών που προσπαθούν για χρόνια τώρα μέσω δικαστικών διαδικασιών να ακυρώσουν τον ευρωπαϊκό κανονισμό που κατοχυρώνει το κυπριακό παραδοσιακό προϊόν.
Μετά από 3,5 ώρες συζήτησης, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά αυτό που όλοι γνώριζαν ότι «υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης» ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, τυροκόμους, αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους.
Μετά και το χθεσινό ναυάγιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να σώσει τη χαμένη παρτίδα που ο ίδιος σημάδεψε με την ενέργειά του να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων τους αγελαδοτρόφους, παρά τις υποδείξεις τόσο του υπουργού Εμπορίου, όσο και της Νομικής Υπηρεσίας να τους κρατήσει εκτός διαλόγου, έδωσε ένα τελευταίο τελεσίγραφο να τα βρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι μέχρι τις 9 Ιουλίου 2024.
Σε διαφορετική περίπτωση όπως άφησε να νοηθεί θα εκδοθεί νέο διάταγμα από τον υπουργό Εμπορίου που να διαφοροποιεί την ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του χαλλουμιού. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 9 Ιούλιου 2024 η ελάχιστη ποσόστωση ανέρχεται στο 25%. Εάν πράγματι η κυβέρνηση επιθυμεί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των Βρυξελλών, αλλά και του φακέλου που εγκρίθηκε πρέπει να τροχοδρομήσει διαδικασία, ώστε μέχρι τον Ιούλιο του 2029 η ελάχιστη αναλογία αιγοπροβείου γάλακτος να αυξάνεται, έτσι ώστε στο προϊόν που φέρει την ονομασία χαλλούμι ΠΟΠ να υπερισχύει το αιγοπρόβειο γάλα, δηλαδή να είναι περισσότερο από 50%.
Βέβαια, οι μέχρι σήμερα ενέργειες της δεν έχουν πείσει ότι μπορεί να παραμείνει η ίδια ποσόστωση ή και αν αυξηθεί όπως θα ήταν το σωστό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα τυροκόμων και αγελαδοτρόφων το ποσοστό που θα καθοριστεί θα είναι χαμηλότερο.
Τονδιάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη ανέλαβε να χειριστεί ηυπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αν και η προδιάθεση των εμπλεκομένων μερών είναι αρνητική, αφού παρόμοια προσπάθεια καταβλήθηκε και επί προηγούμενου υπουργού, του Κώστα Καδή, όπου, μάλιστα, υπήρχε θετική εξέλιξη με τη συμφωνία που κατέληξαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το 2022. Πριν αλέκτορα φωνήσαι υπαναχώρησαν οι αγελαδοτρόφοι, με αποτέλεσμα να αφήσουν τη Δημοκρατία, αλλά και τις Βρυξέλλες να δίνουν δικαστικές μάχες για να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς τους ακυρώσουν το φάκελο του χαλλουμιού ΠΟΠ.
Στη συνάντηση ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να διασφαλιστούν οι εξαγωγές του χαλλουμιού ως το κύριο αγροδιατροφικό προϊόν της Κύπρου και, παράλληλα, να τύχει προστασίας το προϊόν ΠΟΠ και προέτρεψε την υπουργό Γεωργίας να βρει λύσεις που να ικανοποιούν και τους δύο στόχους.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι ζήτησαν όπως κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2029 να αυξάνεται η ποσόστωση και να εφαρμοστεί το διάταγμα ώστε να λαμβάνουν καλύτερες τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, αφού, όπως ανέφεραν, έχουν υποχρεωθεί να δανείζονται από τους τυροκόμους που τους παραδίδουν γάλα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους. Από την άλλη, οι αγελαδοτρόφοι επιθυμούν να διατίθεται στην αγορά δύο ειδών χαλλούμι, ένα το ΠΟΠ ως έχει και ένα με τα εμπορικά σήματα χωρίς να υπάρχει ελάχιστη ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος. Τέλος, οι τυροκόμοι ζήτησαν αλλαγή της ποσόστωσης έτσι ώστε να μπορούν να παρασκευάζουν χαλλούμι ΠΟΠ χωρίς εμπόδια και για να μπορέσουν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις εξαγωγές του προϊόντος.
Μετά τη σύσκεψη, η οποία διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είπε ότι κατά τη σύσκεψη «ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Αυτό που διαφάνηκε ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία προφανώς οφείλεται και στην προϊστορία του όλου θέματος. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, θα διεξαχθεί ένας νέος κύκλος συναντήσεων υπό την υπουργό Γεωργίας. Αυτό που έχει καταστεί σαφές και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας –και αυτοί που είναι και παραμένουν οι στόχοι της κυβέρνησης– είναι η διαφύλαξη του χαλλουμιού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και η διατήρησή του ως το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, έχουμε μια μεταβατική περίοδο μέχρι το 2029 και θέλουμε να διαφυλάξουμε την ομαλότητα κατά αυτήν την περίοδο. Αυτοί οι δύο στόχοι είναι η πυξίδα της κυβέρνησης στην οποίαν παραμένει αταλάντευτη. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και οι αποφάσεις μας θα ληφθούν γύρω από αυτόν τον άξονα».
Ο υπουργός Εμπορίου ζήτησε την εξαίρεση των αγελαδοτρόφων από τον διάλογο
Αίτημα του υπουργείου Εμπορίου προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, έπειτα από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, να εξαιρεθούν από τις συζητήσεις οι αγελαδοτρόφοι μέχρι ότου ο σύμβουλός τους αποσύρει τις αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος για την προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου Χαλλούμι, έπεσαν στο κενό. Στόχος του Υπουργού Εμπορίου ήταν η αντιμετώπιση των ενεργειών του εκπροσώπου των αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ)/ εταιρεία Papouis, κατά των εμπορικών σημάτων. Ουσιαστικά, ο υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε τον τερματισμό του διαλόγου με τους αγελαδοτρόφους του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), το τυροκομείο «Papouis» που είναι συμφερόντων της ΠΟΑ, αλλά και τον σύμβουλό τους. Υπενθυμίζεται ότι η απόσυρση όλων των δικαστικών διαδικασιών εναντίον της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ήταν μέρος της συμφωνίας όλων των εμπλεκομένων τον Ιούλιο του 2022, συμφωνία την οποία εν τέλει αθέτησαν οι αγελαδοτρόφοι.
Σημειώνεται ότι ο σύμβουλος των αγελαδοτρόφων και του συνδεδεμένου με αυτούς τυροκομείου «Papouis» έχει καταχωρήσει αίτηση ακύρωσης κατά του συλλογικού εμπορικού σήματος Halloumi στην ΕΕ, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος. Η αίτηση καταχωρήθηκε στις 22/2/2024, δηλαδή την αμέσως επόμενη μέρα κατά την οποία απορρίφθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, η αίτηση της εταιρείας «Papouis» και άλλων για ακύρωση της καταχώρησης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ. Ο σύμβουλος των αγελαδοτρόφων έχει καταχωρημένες αιτήσεις ακύρωσης κατά των εμπορικών σημάτων του υπουργείου Εμπορίου και του Ιδρύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το στάδιο των ακροάσεων. Σημειώνεται ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί σχεδόν το 50% των εξαγωγών χαλλουμιού με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η ίδια στάση παρατηρήθηκε και πριν από δύο χρόνια, όπου εν μέσω διαβουλεύσεων του τέως Προέδρου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην παραγωγή και εμπορία του χαλλουμιού, ο σύμβουλος των αγελαδοτρόφων καταχώρησε αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη προς το πρόσωπό του.
Στις αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων παρουσιάζεται ο σύμβουλος των αγελαδοτρόφων προσωπικά ως αιτητής, παρ’ όλο που είναι γνωστό ότι αποτελεί, αλλά και ο ίδιος παρουσιάζεται, ως εκπρόσωπος της εταιρείας «Papouis» και της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) οι οποίοι κινήθηκαν και κατά της καταχώρησης του χαλλουμιού ΠΟΠ.