Sunday, December 22, 2024
Home » «Ναι» σε πολεοδομική αμνηστία, όχι σε αμνησία, λέει το ΕΤΕΚ

«Ναι» σε πολεοδομική αμνηστία, όχι σε αμνησία, λέει το ΕΤΕΚ

0 comments

«Ναι» σε πολεοδομική αμνηστία, όχι σε αμνησία, λέει το ΕΤΕΚ

Το ΕΤΕΚ διαφωνεί με την αλόγιστη νομιμοποίηση ακόμη και μεγάλων οικοδομικών παρανομιών, μέσω πολεοδομικής αμνηστίας, αλλά δεν θα έφερε ένσταση με νομιμοποίηση «μικροπαραβάσεων», οι οποίες δεν άπτονται θεμάτων ασφαλείας ή δεν παρεμβαίνουν σε περιουσίες τρίτων ή σε δημόσιους χώρους κ.ο.κ.

Με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να αναθέσει στην Πολεοδομία να εξετάσει τρόπους πολεοδομικής αμνηστίας πολεοδομικών παρανομιών, ο πρόεδρος τουΕΤΕΚ,Κωνσταντίνος Κωνσταντής, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε: «Ως γενική αρχή, αυτό που πάντα πρεσβεύουμε ως Επιμελητήριο, είναι πως πρέπει να επιβραβεύεται η νομιμότητα κι όχι η παρανομία. Αυτό σημαίνει, πως εάν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, ακόμα και μικρής κλίμακας, οι οποίες δημιουργούν θέματα ασφάλειας, προκαλούν όχληση σε παρακείμενες οικοδομές και στον δημόσιο χώρο, ή περιορίζουν την προσβασιμότητα, θα πρέπει να κατεδαφιστούν κι όχι να νομιμοποιηθούν».

Ο κ. Κωνσταντής υπέδειξε, εξάλλου, ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί συνολικά μέσω του εκσυγχρονισμού της πολεοδομικής νομοθεσίας, όπου μπορούν να καθοριστούν τα είδη αυτών των κατασκευών (π.χ. οι πέργκολες) ως προς την έκταση και τα υλικά τους ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας. Για άλλες περιπτώσεις, πιθανόν να πρέπει να δημιουργηθεί μία fast-track διαδικασία για την αδειοδότησή τους, είπε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, ο οποίος πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση πριν την οποιαδήποτε απόφαση είναι απαραίτητο να εντοπιστεί, να αναλυθεί και να καταγραφεί το πρόβλημα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει εμπλοκή μελετητών σε όποια διαδικασία και να ακολουθηθεί ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των κατασκευών και των υλικών τους για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων ή σεισμών».

Τα πιο πάνω αποτελούν τις γενικές αρχές εντός των οποίων κινείται η φιλοσοφία του Επιμελητηρίου, είπε ο κ. Κωνσταντής, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν ετέθησαν ενώπιον του οποιαδήποτε δεδομένα επί των οποίων μπορεί αυτή τη στιγμή να πάρει θέση ως πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Διευκρίνισε, πως αυτό που γνωρίζει το Επιμελητήριο, είναι πως υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο Εσωτερικών να διαχειριστεί το πρόβλημα με τις αυθαίρετες κατασκευές μικρής κλίμακας, που λειτουργούν αποτρεπτικά στην έκδοση τελικών εγκρίσεων και κατ’ επέκταση τίτλων ιδιοκτησίας. «Προς το παρόν, δεν έχουμε άλλη ενημέρωση πέραν της δέσμευσης για διαβούλευση με το ΕΤΕΚ πριν την υποβολή οποιωνδήποτε εισηγήσεων και προτάσεων για το θέμα», είπε.

Ο κ. Κωνσταντής υπενθύμισε, πως στο παρελθόν, με επίκληση τη βοήθεια αγοραστών να απεγκλωβιστούν από αυθαιρεσίες ή και παρανομίες (στις οποίες υπέπεσαν διάφοροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στον κατασκευαστικό τομέα), εφαρμόστηκε πολεοδομική αμνηστία την οποίαν αξιοποίησαν ανυποψίαστοι αγοραστές, αλλά την ίδια ώρα, αυτή έτυχε και εκμετάλλευσης από όσους συνειδητά παρανόμησαν.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ υπέδειξε, επίσης, πως οι ρυθμίσεις επιβάλλεται να είναι τέτοιες, ώστε «να μην περάσει το μήνυμα, πως όποιες παρανομίες και αν σημειωθούν, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μία κυβέρνηση να προωθήσει τη νομιμοποίηση τους. Κοντολογίς τασσόμαστε υπέρ της λελογισμένης αμνηστίας για μικρής κλίμακας παρανομίες και εναντιωνόμαστε σε ρυθμίσεις οι οποίες θα θυμίζουν τον τάφο του Αγίου Νεοφύτου», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Πάντως, με δεδομένο ότι η αμνηστία θα υλοποιηθεί μέσω νομοσχεδίου, ανάμεσα στον τεχνικό κόσμο επικρατεί και σκεπτικισμός για την έκταση την οποία θα πάρει τελικά το όλο εγχείρημα, υπό την έννοια ότι η άσκηση πίεσης από οργανωμένα σύνολα και συμφέροντα προς κοινοβουλευτικά κόμματα, δυνατόν να οδηγήσει σε εκτροπές από τον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου. Το ίδιο ισχύει και με το ύψος της χρηματικής επιβάρυνσης που θα επιβάλλεται σε όλους όσοι νομιμοποιήσουν τις παρανομίες τους.

Σημειώνεται, πως αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έκδοση περίπου 20.000 τίτλων ιδιοκτησίας, εκ των οποίων οι πλείστοι είναι δύσκολο έως αδύνατο να εκδοθούν, ένεκα σημαντικών πολεοδομικών παρανομιών.

Θεωρητικά, αυτές οι παρανομίες δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν, αν και επαγγελματίες πωλητές, στην προσπάθεια τους να τα πουλήσουν ακίνητα «με του κόσμου τις παρανομίες», προτάσσουν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές το επιχείρημα, ότι κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθούν και αυτά, όπως νομιμοποιήθηκαν και άλλα ακίνητα στο παρελθόν.

Τι προέβλεπε η προηγούμενη αμνηστία

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη πολεοδομική αμνηστία κάλυψε παρανομίες που αφορούσαν κτήρια τα οποία είχαν ανεγερθεί πριν τις 8/4/2011 και δεν διέθεταν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Οι πρόνοιες της αμνηστίας, όπως τις είχε αποτυπώσει ο εκτιμητής κ. Αντώνης Λοΐζου, μετά την έγκρισή τους, αφορούσαν ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

>> Αν ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης/ επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν προχωρήσει στην έκδοση του πιστοποιητικού τελικής έγκρισης, ο αγοραστής/ συνιδιοκτήτης μπορεί υποβάλει αίτηση μονομερώς.

>> Καλύπτονταν και κτήρια τα οποία υπερέβησαν τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης μέχρι 30% της άδειας όλου του έργου. Αυτό ίσχυε νοουμένου ότι η επέκταση δεν υπερέβαινε το 10% της αρχικής άδειας του κελύφους.

>> Η αμνηστία κάλυπτε όλα τα κτήρια τα οποία δεν έχουν την κανονική απόσταση από το σύνορο/ κτήρια, ύψος, αριθμό ορόφων και συντελεστή κάλυψης. Καλύπτονταν, επίσης, κτήρια με λιγότερους χώρους στάθμευσης ή και οικοδομές σε περιοχής όπου δεν είχαν ολοκληρωθεί οι δρόμοι.

>> Συνιδιοκτήτες σε ένα συγκρότημα με παρανομίες, μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για τελική έγκριση, νοουμένου δεν είχαν παρανομήσει οι ίδιοι.

>> Θα μπορούσε να εκδοθεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης αν είχαν γίνει μικροαλλαγές (χωρίς άδεια οικοδομής) αλλά αυτές (οι μικροαλλαγές) καταγράφονταν στον τίτλο ιδιοκτησίας.

>> Για ακίνητα με σημαντικές αλλαγές, αυτές καταγράφονταν στον τίτλο αλλά το ακίνητο δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί στους ιδιοκτήτες εκτός και αν αίρονταν οι αλλαγές.

>> Αν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της άδειας οικοδομής, οι αγοραστές μπορούσαν να τις ολοκληρώσουν οι ίδιοι πληρώνοντας τις και ακολούθως μπορούσαν να κινηθούν νομικά εναντίον του επιχειρηματία.

>> Αν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης ή οι αγοραστές αδυνατούσαν να ολοκληρώσουν το έργο (π.χ. δρόμοι) τότε μπορούσε να τις ολοκληρώσει η τοπική Αρχή και να χρεώσει τον επιχειρηματία.

>> Αν έγιναν αλλαγές που επηρέαζαν αρνητικά τις ανέσεις των γειτονικών κτηρίων, τελική έγκριση μπορούσε να μην επιτευχθεί ή/και η τοπική Αρχή να ζητούσε να γίνουν τέτοιες εργασίες ούτως ώστε να έχουν το λιγότερο αρνητικό αποτέλεσμα.

>> Όσοι επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες τις αμνηστίας έπρεπε να υποβάλουν τις λεπτομέρειες με τις αλλαγές στην επαρχιακή διοίκηση (10%) ή Πολεοδομία (30%) κάθε επαρχίας, προτιμητέο με την βοήθεια κάποιου μηχανικού/ αρχιτέκτονα.

>> Τίτλοι ιδιοκτησίας με βάση την αμνηστία εκδίδονταν στο όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη (επιχειρηματία), αλλά η τοπική Αρχή μπορούσε να μεταβιβάσει το ακίνητο κατευθείαν στον αγοραστή με τη συγκατάθεση του αρχικού ιδιοκτήτη. Οι αγοραστές μπορούσαν μέσω Δικαστηρίου να ζητήσουν τη μεταβίβαση χωρίς της συγκατάθεση του αρχικού ιδιοκτήτη. Αυτές οι ρυθμίσεις ίσχυαν νοούμενου ότι οι αγοραστές είχαν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους βάσει του συμβολαίου.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00