Sunday, December 22, 2024
Home » Νίκος – Αννίτα: «Δύο ξένοι» στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Νίκος – Αννίτα: «Δύο ξένοι» στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

0 comments

Νίκος – Αννίτα: «Δύο ξένοι» στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Ακριβώς ένα μήνα μετά το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι, οι δύο ανώτατοι πολιτειακοί αξιωματούχοι της Κύπρου, βρέθηκαν στην Αθήνα, αυτή τη φορά για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, το Σάββατο, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης την Κυριακή, απευθυνόμενοι ουσιαστικά προς το ίδιο ακροατήριο και από το ίδιο βήμα, με παράλληλες ομιλίες έδειξαν τις διαφωνίες τους αλλά και τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις όσον αφορά τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Από τα ελάχιστα κοινά σημεία των δύο ομιλιών ο εκθειασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξεκινώντας από το Κυπριακό

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και αναφερόμενος στο Κυπριακό αφού πρώτα σημείωσε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια «παράνομης τουρκικής κατοχής» τόνισε πως πρόκειται για «μια απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων που δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Κύπρου». Στη συνέχεια επανέλαβε πως «δεν θα φεισθώ κόπων και μόχθων για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μου». Και ακολούθως ευχαρίστησε τον Κ. Μητσοτάκη, την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό «για την ενεργή και ουσιαστική στήριξη των προσπαθειών μας, πάνω σε μια σταθερή βάση συναντίληψης και ενιαίας στρατηγικής, για τις κοινές μας διεκδικήσεις».

Στη δική της τοποθέτηση, 24 ώρες προηγουμένως και από το ίδιο βήμα,η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπέδειξε πως «έχουμε υπέρτατο χρέος, παρά τις δυσκολίες και την αδιαλλαξία της Άγκυρας, να είμαστε πανέτοιμοι με αποφασιστικότητα στην πρώτη γραμμή, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα. Μια λύση που θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, η οποία θα οδηγεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυριάρχου κράτους, απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, απαλλαγμένου από την παρουσία ξένων στρατευμάτων». Ευχαριστώντας με τη σειρά της τον Κ. Μητσοτάκης για «τις διαβεβαιώσεις ότι η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα απ’ το Κυπριακό».

Κοιτάζοντας προς την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην παρουσία των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ως οι δύο χώρες «ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες, μέσα από μια διαρκή και ουσιαστική συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούν τα εξωτερικών σύνορα της ΕΕ σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας, όντας στην πράξη βασικοί πυλώνες για την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων». Πρόσθεσε πως «από την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή, Ελλάδα και Κύπρος, στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αποδεικνύουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο, ως οι εκπρόσωποι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή».

Η Αννίτα Δημητρίου κατά την ομιλία της υπέδειξε πως «ο συντονισμός κινήσεων και ο κοινός βηματισμός Κύπρου – Ελλάδος, μέσα απ’ την κοινή μας ευρωπαϊκή πορεία, αλλά και τις προοπτικές οι οποίες διανοίγονται μέσω ΕΛΚ, τη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη που διαμορφώνει πολιτικές και στρατηγικές στην ΕΕ, είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη ανάγκη». Σημείωσε ακόμα πως «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε πια αυτονόητο. Ζούμε σε εποχές αλλεπάλληλων μεταβολών, γεωπολιτικών τεκτονικών αλλαγών που δημιουργούν ανασφάλεια και πολλαπλές κρίσεις– οικονομική, κλιματική, επισιτιστική, μεταναστευτική, ενεργειακή- ακόμη και σε θέματα πολιτικής σταθερότητας και κατευθύνσεων. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δυστυχώς, οι ακραίες φωνές βρίσκουν έδαφος και ενισχύονται, εκμεταλλευόμενες την ευάλωτη κατάσταση των ευρωπαίων πολιτών».

Κι ένα ιστορικό look-back

Παρά το γεγονός ότι οι δύο Κύπριοι ομιλητές φρόντισαν να αναδείξουν την ιστορική προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το ρόλο της Νέας Δημοκρατίας, εντούτοις επέλεξαν διαφορετικά αποσπάσματα.

Ο μεν Ν. Χριστοδουλίδη επέλεξε το απόσπασμα που λέει: «[…] δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη.Με εκσυγχρονισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδος θα κατοχυρωθεί. Και θα είναι σεβαστή από όλους, χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών εκτός από τους συλλογικούς οργανισμούς στους οποίους θα μετέχει με την ελεύθερη βούλησή της και σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού, στα οποία περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου».

Η δε Α. Δημητρίου αναφερόμενη στον Κ. Καραμανλή είπε: Ο μεγάλος ηγέτης δεν υστέρησε στο μεγάλο συναπάντημα με την ιστορία.Με την Ελλάδα πληγωμένη από την επταετή δικτατορία, γνώριζε πως μόνο μέσα απ’ την ενότητα και τη σύμπνοια μπορεί πράγματι η χώρα να γυρίσει σελίδα: «Αν δεν αξιοποιήσωμε τώρα την μοναδική αυτήν ευκαιρία, – για εδραίωση της Δημοκρατίας – ματαίως θα αναζητούμε άλλη στο μέλλον». Έτσι ιδρύθηκε μέσα σ’ ένα αρμαγεδώνα εξελίξεων, η Παράταξη που αποτέλεσε και αποτελεί εχέγγυο και εγγυητή του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.

Προχώρησε δε κάνοντας ειδική αναφορά τις παράλληλες πορείας και επιτεύγματα των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γλαύκου Κληρίδη.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ιδιαίτερης προσοχής πρέπει να τύχουν και τα όσα Νίκος Χριστοδουλίδης και Αννίτα Δημητρίου είπαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη,όπου εμφανώς υπήρξε ένας έμμεσος ανταγωνισμός για τα καλύτερα λόγια!

Ο ΠτΔ αναφερόμενος στο ρόλο και τη σημασίας της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα είπε: «Μέσα από την ιστορία της, τις περιόδους που βρισκόταν στην εξουσία, ακόμη και ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, υπό την ηγεσία του αγαπητού Κυριάκου, η Νέα Δημοκρατία συνέβαλε ουσιαστικά, με πράξεις και όχι με λόγια, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην περαιτέρω «κατοχύρωση» της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Ελλάδας, αναβαθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων, σε μια περίοδο σημαντικών διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων». Και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε με έμφαση: «Και να είστε σίγουροι, με τον Κυριάκο στο πηδάλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα πετύχουμε όλους μας τους στόχους».

Πολλά είπε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ για τον αρχηγό της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και τα εξής: «Στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και φίλου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ελληνισμός σε κάθε άκρη της γης εισπράττει υπερηφάνεια και βαθιά συγκίνηση αφού αποτελεί υπόδειγμα και παράδειγμα ηγέτη, με την Ελλάδα να γίνεται μέρα με τη μέρα ισχυρότερη σε διπλωματικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. […] Είμαι όμως βέβαιη ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει πως με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα γίνεται μέρα με τη μέρα ισχυρότερη».

Διαφορετικές προσεγγίσεις για τις ευρωεκλογές

Φάνηκε και πριν από ακριβώς ένα μήνα στο Βουκουρέστι πως για τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Αννίτα Δημητρίου, μπορεί να μιλάνε αμφότεροι σε συνάξεις της ευρωπαϊκής δεξιάς, αλλά σ’ ό,τι έχει να κάνει με την Κύπρο οι προσεγγίσεις τους είναι διαφορετικές.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «βρισκόμαστε «λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Εκλογές κομβικής σημασίας για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης, που φέτος αποκτούν ακόμημεγαλύτερη σημασία λόγω των προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας. Πολυεπίπεδες προκλήσεις που […] αγγίζουν θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και της νέας γενιάς. Προκλήσεις όπως η ακρίβεια, οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, το μεταναστευτικό, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τόσες άλλες που μόνο μέσα από μια ισχυρή Ευρώπη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία». Για να κλείσει την αναφορά του εκφράζοντας στήριξη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για «να ηγηθεί και πάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ αφού ευχήθηκε στον Κ. Μητσοτάκη επιτυχία για τις ευρωεκλογές υπέδειξε πως «όπως εμείς έτσι και εσείς, θα έχετε ξανά να αντιμετωπίσετε τους ίδιους εχθρούς. Τον λαϊκισμό, τον μηδενισμό, τα κενά περιεχομένου συνθήματα.

Θα έχετε ξανά ν’ αντιμετωπίσετε εκείνους που δεν έμαθαν από τα λάθη και τις αποτυχίες τους και συνεχίζουν να επιχειρούν την εκμετάλλευση της ελπίδας του λαού, χωρίς πολιτικό προσανατολισμό και σχέδιο διακυβέρνησης». Η Κύπρος, είπε η Αννίτα Δημητρίου, χρειάζεται έναν ισχυρό Δημοκρατικό Συναγερμό και η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Και κατέληξε τονίζοντας πως «αποδείξαμε ότι είμαστε οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις στις οποίες μπορεί να στηριχθεί ο πολίτης, αφού μέσα από τις προκλήσεις βρίσκουμε πάντα τους τρόπους να δημιουργήσουμε καινούργιες ευκαιρίες».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00