Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προχώρησε σε κυρώσεις σε βάρος του Φέλιξ Μπίτζιου και άλλων στελεχών της Intellexa σε σχέση με την εμπορία του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator – Με κυπριακό «άρωμα» η λίστα του Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ
Την ώρα που στην Ελλάδα πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία Intellexa, ιδιοκτησίας του γνωστού στην Κύπρο Ταλ Ντίλινα, παραπέμπονται σε δίκη για κατηγορίες μόνο σε βαθμό πλημμελήματος και με επίκληση μεμονωμένων περιστατικών «μόλυνσης» από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του ομίλου Intellexa και των στελεχών του.
Όπως δημοσιεύει το ελλαδικό in.gr, το πρώτο πακέτο κυρώσεων σε σχέση με την υπόθεση είχε ανακοινωθεί στις 5 Μαρτίου 2024 όταν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το αρμόδιο Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) είχε ανακοινώσει βαριές κυρώσεις σε βάρος του ΤαλΝτίλιαν, ιδρυτή του Ομίλου Intellexa, της Σάρα Χάμου, συνιδρύτριας της εταιρείας και εταιρειών του ομίλου. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που απαγόρευε τη χορήγηση βίζας σε πρόσωπα συσχετιζόμενα με τον όμιλο, αλλά και η ένταξη, τον Ιούλιο του 2023, των εταιρειών Intellexa και Cytrox, σε «μαύρη λίστα», λόγω της εμπλοκής τους στο εμπόριο παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού.
Όπως εξηγεί η ανακοίνωση του OFAC: «ως αποτέλεσμα της σημερινής ενέργειας, όλη η περιουσία και τα περιουσιακά συμφέροντα των προαναφερόμενων προσώπων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην κατοχή ή τον έλεγχο Αμερικανών προσώπων, μπλοκάρονται και πρέπει να αναφερθούν στην OFAC. Επιπλέον, οποιεσδήποτε οντότητες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα κατά 50% ή περισσότερο σε ένα ή περισσότερα από τα μπλοκαρισμένα πρόσωπα, μπλοκάρονται επίσης. Χωρίς ειδική άδεια από την OFAC, ή εάν δεν υπάρχει εξαίρεση, οι κανονισμοί της OFAC απαγορεύουν γενικά όλες τις συναλλαγές από Αμερικανούς πολίτες ή εντός (ή διαμέσου) των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν περιουσιακά στοιχεία ή συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των χαρακτηριζόμενων ή μπλοκαρισμένων προσώπων. Επιπλέον, τα μη αμερικανικά πρόσωπα απαγορεύεται να προκαλέσουν ή να συνωμοτήσουν για να παραβιάσουν αμερικανικές κυρώσεις ή να εμπλακούν σε συμπεριφορά που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ορισμένες συναλλαγές με τις κυρωθείσες οντότητες και άτομα μπορεί να εκθέσουν τους εαυτούς τους σε κυρώσεις ή να υπόκεινται σε επιβολή κυρώσεων. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν οποιαδήποτε συνεισφορά ή παροχή κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών προς ή για το όφελος οποιουδήποτε χαρακτηριζόμενου προσώπου ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο».
Ποιους αφορούν οι κυρώσεις – Και κυπριακό «άρωμα»
Τώρα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μπαίνουν σε καθεστώς κυρώσεων τα ακόλουθα φυσικά και νομικά πρόσωπα και παρατίθενται για το καθένα οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση:
«Ο Φέλιξ Μπίτζιος είναι ο πραγματικός δικαιούχος μιας εταιρείας του Intellexa Consortium που χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια του λογισμικού Predator σε έναν ξένο κυβερνητικό πελάτη. Ο Μπίτζιος διετέλεσε, επίσης, διευθυντής της Intellexa SA, μιας εταιρείας του Intellexa Consortium που έχει τεθεί σε κυρώσεις με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13694, όπως τροποποιήθηκε.
Ο Αντρέα Γκαμπάτσι είναι ο κύριος μέτοχος των Thalestris Limited και Intellexa Limited, μέλη του Intellexa Consortium. Η Thalestris Limited έχει τα δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και είναι η μητρική εταιρεία της Intellexa SA. Η Thalestris Limited έχει εμπλακεί στην επεξεργασία συναλλαγών για λογαριασμό άλλων οντοτήτων εντός του Intellexa Consortium.
Ο Μερόμ Χαρπάζ είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Intellexa Consortium και διετέλεσε διευθυντής της Intellexa SA.
Η Παναγιώτα Καραολή είναι διευθύντρια πολλών εταιρικών οντοτήτων του Intellexa Consortium που ελέγχονται από την Thalestris Limited ή είναι θυγατρικές της.
H Άρτεμις Αρτεμίου είναι η γενική διευθύντρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings), μέλους του Intellexa Consortium. Η Αρτεμίου είναι επίσης υπάλληλος της Intellexa.
Η Aliada Group Inc., είναι μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και μέλος του Intellexa Consortium και έχει διευκολύνει συναλλαγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν το δίκτυο. Η Aliada Group διευθύνεται από τον Ντίλιαν και συνδέεται με την Intellexa SA και την Intellexa Limited, ενώ κατέχει μετοχές στην Cytrox Holdings.»
Οι Μπίτζιος, Αντρέα Γκαμπάτσι, Μερόμ Χαρπάζ, Παναγιώτα Καραολή, Άρτεμις Αρτεμίου και η Aliada Group Inc., τέθηκαν σε καθεστώς κυρώσεων επειδή θεωρήθηκαν ότι «είναι υπεύθυνοι ή συνεργοί ή έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε δραστηριότητες που ξεκινούν από, ή διευθύνονται από άτομα που βρίσκονται κατά κύριο λόγο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και που είναι εύλογα πιθανό να οδηγήσουν σε, ή έχουν συμβάλει σημαντικά σε μια σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομική υγεία ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και που έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την σημαντική υπεξαίρεση πόρων, εμπορικών μυστικών, προσωπικών αναγνωριστικών ή χρηματοοικονομικών πληροφοριών για εμπορικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή προσωπικό οικονομικό όφελος.»
Πρόσωπα και εταιρείες με πολλαπλό ενδιαφέρον
Όλα αυτά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και σε σχέση με τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Ελλάδα. Καταρχάς βλέπουμε να ασκούνται κυρώσεις σε βάρος προσώπων που στην Ελλάδα, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, δεν κλήθηκαν καν να καταθέσουν κατά την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης όπως ο Μερόμ Χαρπάζ (που περιλήφθηκε στον κατάλογο μαρτύρων της Εξεταστικής Βουλής, αλλά το πόρισμα και τα στοιχεία του είναι απόρρητα). Σημειώνουμε ότι ο μοναδικός υπάλληλος της Intellexa που κλήθηκε να καταθέσει κατονόμασε τον Μερόμ Χαρπάζ ως τον εδώ επικεφαλής των γραφείων της εταιρείας και τον άνθρωπο που έκανε όλες τις προσλήψεις.
Ενδιαφέρον έχει και ο Ελβετός Αντρέα Γκαμπάτσι, συνεργάτης του Ντίλιαν και ο οποίος μιλώντας το Μάρτιο του 2024 στο insidestory.gr είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να ήταν πλαστογραφημένα μεταχρονολογημένα έγγραφα που εμφάνιζαν τον Μπίτζιο να έχει αποχωρήσει από Κυπριακή εταιρεία που είχε το 35% της ελληνικής Intellexa.
Και βέβαια έχει ενδιαφέρον η επιβολή κυρώσεων στον Μπίτζιο και ο τρόπος που αιτιολογούνται οι κυρώσεις. Ουσιαστικά, στις ΗΠΑ θεωρούν δεδομένο ότι αυτές οι εταιρείες και αυτά τα πρόσωπα διακινούσαν παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό και αυτό τις καθιστά απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και επομένως υποκείμενα σε κυρώσεις και σε απαγορεύσεις. Ενδεικτική και η δήλωση του εκτελούντος χρέη υφυπουργού Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες Bradley T. Smith, που συνοδεύει τη σχετική ανακοίνωση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την απερίσκεπτη διάδοση των υπονομευτικών τεχνολογιών που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και υπονομεύει την ιδιωτική ζωή και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών μας. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε προ των ευθυνών τους όσους επιδιώκουν να επιτρέψουν τη διάδοση εκμεταλλευτικών τεχνολογιών, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη τεχνολογιών που ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα».
Αντιθέτως, θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα ο Μπίτζιος παραπέμπεται στην Ελλάδα μαζί με τον Γιάννη Λαβράνο, τον Ντίλιαν και τη Χάμου, για να δικαστούν, σε βαθμό πλημμελήματος, ουσιαστικά για μόνο για τη «μόλυνση» με παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό των κινητών του Θ. Κουκάκη και της Α. Σίφορντ, ως εάν να το έκαναν ως ιδιώτες. Δεν τους έχει ασκηθεί κάποια δίωξη ή κύρωση για την εμπορία του παράνομου λογισμικού – αντιθέτως υπάρχουν ενδείξεις ότι διευκολύνθηκαν να το εξάγουν σε τρίτες χώρες – ενώ θεωρήθηκε ότι δεν υπήρξε προμήθεια του σχετικού λογισμικού από το ελληνικό δημόσιο, παρότι η εταιρεία Krikel του Λαβράνου είχε συναλλαγές με το Δημόσιο και ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία για σχέσεις ανάμεσα σε Krikel και Intellexa. Ούτε έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα από τις διωκτικές αρχές ως πρόσωπα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια ή το δημοκρατικό πολίτευμα, παρότι η εξέταση και τέτοιων λόγων θα οδηγούσε σε παραπομπή τους σε βαθμό κακουργήματος.
Πηγή: Cyprus Times