Friday, November 22, 2024
Home » Νέα τεχνολογία δίνει αποτελέσματα σε πέντε λεπτά – Διενεργήθηκαν οι δύο πρώτες επεμβάσεις παραθυρεοειδεκτομής

Νέα τεχνολογία δίνει αποτελέσματα σε πέντε λεπτά – Διενεργήθηκαν οι δύο πρώτες επεμβάσεις παραθυρεοειδεκτομής

0 comments

Νέα τεχνολογία δίνει αποτελέσματα σε πέντε λεπτά – Διενεργήθηκαν οι δύο πρώτες επεμβάσεις παραθυρεοειδεκτομής

Ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των χειρουργών, οι οποίοι πλέον, μπορούν να ολοκληρώσουν επεμβάσεις παραθυρεοειδεκτομής, (επέμβαση που διενεργείται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες ασθενείς στην Κύπρο) με μεγαλύτερη ασφάλεια, ταχύτητα και ακρίβεια αφού ο χρόνος αναμονής για τα αποτελέσματα των απαραίτητων εξετάσεων, χάριν στην νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται, δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά ενώ ο χρόνος κατά τον οποίο ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση αναισθησίας μειώνεται κατά 80%.

Για το ευρύ κοινό ενδεχομένως να μην γίνεται εύκολα ή αμέσως κατανοητή η σημαντικότητα της ταχύτητας ολοκλήρωσης μιας χειρουργικής επέμβασης και της μείωσης του χρόνου κατά τον οποίο ο ασθενής που χειρουργείται βρίσκεται σε κατάσταση αναισθησίας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις μιας παρατεταμένης αναισθησίας εξαιτίας ενός πολύωρου χειρουργείου σε κάποιες περιπτώσεις (ευτυχώς είναι σπάνιες), μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή σε δυσάρεστες καταστάσεις στην μετεγχειρητική περίοδο. Στη δε περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Η παραθυρεοειδεκτομή σε γενικές γραμμές είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ενός ή περισσοτέρων παραθυρεοειδών αδένων. Η επέμβαση έχει ένδειξη στους ασθενείς που πάσχουν από αδένωμα παραθυρεοειδούς, υπερπαραθυρεοειδισμό ή από καρκίνο του παραθυρεοειδούς αδένα. Οι παραθυροειδείς αδένες βρίσκονται πίσω από τον θυρεοειδή.

Στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας οι χειρουργοί, έχουν στην διάθεση τους από τις αρχές Ιουνίου ένα νέο μηχάνημα (NBCL) το οποίο μπορεί να τους δώσει τα αποτελέσματα που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν την επέμβαση παραθυρεοειδεκτομής σε πολύ σύντομο χρόνο. Ήδη δύο επεμβάσεις έχουν διενεργηθεί με επιτυχία από την Κλινική Ενδοκρινών Αδένων, στις 7 και στις 16 Ιουνίου. Οι δύο επεμβάσεις ήταν ο πρώτες που έχουν διενεργηθεί ποτέ στην Κύπρο με την χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται στην συγκεκριμένη επέμβαση κάθε χρόνο στην Κύπρο, σε όλα τα νοσηλευτήρια του τόπου δεν είναι καθόλου μικρός. Μόνο στο νοσοκομείο Λευκωσίας διενεργούνται κατά μέσο όρο γύρω στις 50 τέτοιες επεμβάσεις.

Η παραθυρεοειδεκτομή, εξηγεί στον «Φ» ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Λευκωσίας Μάριος Λοΐζου, «διενεργείται σε ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, είτε λόγω αδενώματος παραθυρεοειδούς αδένα, είτε λόγω νόσου πολλαπλών αδένων. Επίσης διενεργείται σε ασθενείς με δευτεροπαθή ή τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε υφολική παραθυρεοειδεκτομή, πάντοτε με την στενή συνεργασία νεφρολόγων».

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός, είναι νόσος «με έντονα συμπτώματα, όπως η νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) κολικούς των νεφρών, πόνους στο στομάχι, κατάγματα, έντονη μυϊκή αδυναμία, πόνοι στα οστά και τις αρθρώσεις, οστεοπενία, οστεοπόρωση, εύκολη κόπωση, μειωμένη ενέργεια, διαταραχές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, υπέρταση, αρρυθμίες κ.α.».

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης και προκειμένου οι χειρουργοί να γνωρίζουν εάν έχουν πετύχει τον στόχο τους ή αν πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία, επιβάλλεται η διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων παραθορμόνης. Η παραθορμόνη «είναι άμεσα υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και φωσφόρου στο πλάσμα (αίμα). Όταν η επέμβαση είναι επιτυχής, τα επίπεδα ασβεστίου μειώνονται και τα συμπτώματα, που ταλαιπωρούν τον ασθενή, σιγά σιγά αρχίζουν να υποχωρούν ή διασφαλίζεται ότι ο ασθενής δεν θα υποτροπιάσει».

Άρα, «με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, του μηχανήματος NBCL, οι χειρουργοί μας έχουν τα αποτελέσματα της εξέτασης παραθορμόνης, με πολύ ψηλή ακρίβεια σε μερικά μόνο λεπτά, με όλα τα θετικά συνεπαγόμενα».

«Η δυνατότητα να παρέχεται αυτό το αποτέλεσμα σε 5 μόνο λεπτά είναι πολύ σημαντική διότι μειώνει τον χρόνο αναισθησίας που λαμβάνει ο ασθενής, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού φυσιολογικών παραθυρεοειδών, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε μόνιμο ή προσωρινό υποπαραθυρεοειδισμό. Παράλληλα, η άμεση απάντηση που προκύπτει στα επίπεδα της παραθορμόνης μπορεί να κατευθύνει τον γιατρό να μην πραγματοποιήσει περαιτέρω ενέργειες για τον εντοπισμό των υπολοίπων παραθυρεοειδών», εξήγησε.

«Η πρόσφατη αγορά αυτού του υπερσύγχρονου διεγχειρητικού αναλυτή παραθορμόνης, καθιστά την Κλινική Ενδοκρινών Αδένων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και πάλι πρώτη παγκυπρίως. Λέμε πάλι, επειδή η Κλινική Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων είναι η πρώτη οργανωμένη Κλινική του είδους της στην Κύπρο».

Στο πλαίσιο αυτό, «εφάρμοσε πρώτη στην Κύπρο το 2013 τη διεγχειρητική χρήση νευροπαρακολούθησης για τον έλεγχο των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων κατά τη διάρκεια επεμβάσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών. Οι δε γιατροί της κλινικής είναι οι πρώτοι παγκυπρίως που εκπαιδεύτηκαν και εφαρμόζουν τον αυτοφθορισμό των παραθυρεοειδών αδένων στην χειρουργική του θυρεοειδούς ενώ το νοσοκομείο μας έχει εξοπλισθεί με δύο υπερσύγχρονα μηχανήματα αυτοφθορισμού που έχουν και την δυνατότητα διεγχειρητικής αγγειογραφίας».

Καταλήγοντας ο κ. Λοΐζου τονισε ότι «η επάρκεια και η ασφάλεια της παραθυρεοειδεκτομής διασφαλίζεται λόγω της μεγάλης εμπειρίας και εξειδίκευσης των γιατρών καθώς και με την αποτελεσματική χρήση όλων των ανωτέρω τεχνολογιών. Αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας, βεβαίως, είναι και η επιβεβαίωση της εκτομής με την χρήση της ταχείας βιοψίας».

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More