Sunday, September 8, 2024
Home » Νέα σύγκρουση στα κρατικά νοσοκομεία – Διαμαρτυρία νοσηλευτών την Πέμπτη

Νέα σύγκρουση στα κρατικά νοσοκομεία – Διαμαρτυρία νοσηλευτών την Πέμπτη

0 comments

Νέα σύγκρουση στα κρατικά νοσοκομεία – Διαμαρτυρία νοσηλευτών την Πέμπτη

Σε νέα σύγκρουση οδηγούνται Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και συντεχνίες με τους νοσηλευτές να έχουν ήδη αποφασίσει ότι ως μέτρο προειδοποίησης θα προχωρήσουν την Πέμπτη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Τα ανοικτά μέτωπα αρκετά με τον κλάδο νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ και την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών να μην φαίνεται να δίνουν άλλα περιθώρια στον ΟΚΥπΥ και να υποστηρίζουν ότι η υποστελέχωση στα διάφορα τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων είναι πλέον επικίνδυνη.

Καζάνι που βράζει και οι συντεχνίες των γιατρών, οι οποίες ωστόσο, προς το παρόν, παρουσιάζονται συγκρατημένες και αναμένουν την εξέλιξη του διαλόγου στον οποίο βρίσκονται με τον ΟΚΥπΥ και αφορά τόσο τον καταρτισμό δομών στα κρατικά νοσοκομεία όσο και την ανανέωση της συμφωνίας τους για τα οικονομικά κίνητρα που λαμβάνουν οι γιατροί του δημοσίου στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Ανοικτό βεβαίως παραμένει και το μέτωπο μεταξύ ΟΚΥπΥ και όλων των συντεχνιών, περιλαμβανομένων και των συντεχνιών που εκπροσωπούν το ωρομίσθιο αλλά και διοικητικό προσωπικό του οργανισμού και αφορά τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης καθώς ο μέχρι τώρα διάλογος, αν και διαρκεί σχεδόν χρόνια δεν έχει οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, οι δύο συντεχνίες σε χθεσινές τους δηλώσεις έστρεψαν τα πυρά τους κατά του Οργανισμού ο οποίος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη τους για υποστελέχωση. Μάλιστα, εκπρόσωποι και των δύο συντεχνιών, ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «λέει ψέματα και παραπλανεί τον κόσμο» με τον ίδιο να απαντά ότι «τα γεγονότα και οι αριθμοί είναι εκεί και δεν μπορεί κανένας να τα αμφισβητήσει» και προσθέτει ότι, «ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε πρόσληψη φροντιστών υγείας για να ενισχύσει τα διάφορα τμήματα και κλινικές των κρατικών νοσηλευτηρίων», κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανακατανομή υφιστάμενου προσωπικού».

Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης ανέφερε στον «Φ», μιλώντας σε ψηλούς τόνους, ότι «κανένα θέμα δεν φαίνεται να προχωρεί όπως πρέπει και πλέον, όπως φαίνεται πρέπει να το διαχειριστούμε και εμείς με διαφορετικό τρόπο για να κλείσουν οι εκκρεμότητες».

Για το θέμα της στελέχωσης εξήγησε πως «οι συντεχνίες με τον ΟΚΥπΥ είχαν συμφωνήσει το 2023 ότι υπήρχε ανάγκη για πρόσληψη 148 νοσηλευτών και οι προσλήψεις θα γίνονταν σταδιακά. Δεν είδαμε να γίνεται κάτι ουσιαστικό και φέτος είδαμε στον προϋπολογισμό για το 2024 ότι περιλήφθηκαν μόνο 30 θέσεις για νοσηλευτικό προσωπικό ενώ στο μεταξύ είχαμε και παραιτήσεις και αφυπηρετήσεις συναδέλφων».

Οι αριθμοί, είπε ο κ. Αργυρίδης, «μιλούν από μόνοι τους. Στο τέλος του 2022, για παράδειγμα, το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας διέθετε 1012 νοσηλευτές. Σήμερα διαθέτει 990 ενώ ο αριθμός που είχε συμφωνηθεί ήταν οι 1034. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Μακάρειο νοσοκομείο. Είχαμε 349 νοσηλευτές, τώρα έχουμε 337 και θα έπρεπε να έχουμε 373. Πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία, ίσως σε μικρότερο βαθμό αλλά υπάρχει».

«Δεν γίνεται να συμφωνούμε με τον ΟΚΥπΥ και να βλέπουμε αυτή την κατάσταση στο τέλος», είπε ο κ. Αργυρίδης και πρόσθεσε ότι «δεν γίνονται ούτε αντικαταστάσεις για το προσωπικό που αφυπηρετεί ή παραιτείται και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σε ψηλούς τόνους και οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρου Πετέλη. Μιλώντας στον «Φ» ο κ. Πετέλης ανέφερε ότι «ο διάλογος μεταξύ των συντεχνιών και του ΟΚΥπΥ για θέματα που αφορούσαν τη στελέχωση κράτησε δύο χρόνια. Καταλήξαμε εντέλει ότι χρειαζόμασταν 148 νοσηλευτές και τώρα έρχεται ο ΟΚΥπΥ και μας λέει ότι δεν προχωρεί σε προσλήψεις διότι, όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει υποστελέχωση αλλά λάθος κατανομή του προσωπικού και άλλα επιχειρήματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Οι συντεχνίες, πρόσθεσε, «έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο και έχουμε επιδείξει αρκετή υπομονή. Τώρα πρέπει να αντιδράσουμε και η αντίδραση θα αρχίσει με μια εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα νοσοκομεία επειδή στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους ασθενείς». Εάν βεβαίως, πρόσθεσε, «δεν δούμε αποτέλεσμα σίγουρα θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων το επόμενο διάστημα».

ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι τόσο η εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το μεσημέρι, όσο και τα επόμενα μέτρα, εάν χρειαστεί να υλοποιηθούν, θα γίνουν με κοινές αποφάσεις.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της Πέμπτης θα συμμετέχουν όσοι νοσηλευτές δεν θα βρίσκονται στο καθήκον τις συγκεκριμένες ώρες και όσοι εργάζονται σε τμήματα τα οποία δεν επηρεάζουν την εξυπηρέτηση των ασθενών.

ΟΚΥπΥ: «Έχουμε τριπλάσιο αριθμό νοσηλευτών από τον ιδιωτικό τομέα»

«Τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ δεν έχουν μικρότερο αριθμό νοσηλευτών από αυτόν που χρειάζονται αλλά παρατηρείται ενδεχομένως λανθασμένη κατανομή του προσωπικού στα διάφορα τμήματα», ανέφερε από πλευράς του στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

«Ο ΟΚΥπΥ, δηλαδή τα κρατικά νοσηλευτήρια, διαθέτουν το 50% του συνολικού αριθμού κλινών που λειτουργούν εντός Γενικού Συστήματος Υγείας. Διαθέτουν όμως τριπλάσιο αριθμό νοσηλευτών από ότι ο ιδιωτικό τομέας ο οποίος διαθέτει το άλλο 50% των κλινών και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει. Βάσει της συμφωνίας στην οποία είχαμε καταλήξει τότε έγιναν κάποιες προσλήψεις και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια, από πλευράς ΟΚΥπΥ, για να προσληφθούν φροντιστές υγείας με στόχο να γίνει εξοικονόμηση νοσηλευτών.

Προς αυτό τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη και διάλογος μεταξύ ΟΚΥπΥ, συντεχνιών και Υπουργείου Υγείας αφού πρέπει να καθοριστούν τα ποσοστά φροντιστών και νοσηλευτών που θα υπάρχουν σε κάθε τμήμα και ειδικότητα.

Με την πρόσληψη των φροντιστών υγείας θα αποφορτιστούν οι νοσηλευτές, θα ασκούν τα νοσηλευτικά τους καθήκοντα και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γίνουν πιο εύκολα μεταφορές προσωπικού από ένα τμήμα σε άλλο». Παράλληλα, είπε ο κ. Χαριλάου, «θα προχωρήσουμε σε ανακατανομή του προσωπικού γενικά ώστε να γίνει πλήρης αξιοποίηση του με ορθό τρόπο και εκεί που θα προκύπτουν ανάγκες θα προωθείται και η πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού».

Η στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό, είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, «είναι μια διαρκής διαδικασία και δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα ενός έτους είναι τα ίδια με τον προηγούμενο χρόνο ή θα είναι τα ίδια ένα χρόνο μετά. Πρέπει να γίνει σωστός προγραμματισμός και οι προσλήψεις να γίνονται σταδιακά για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συντεχνιών για προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «εμείς δίνουμε στοιχεία και πραγματικά δεδομένα. Αυτό είναι η απάντηση μας».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More