Μονομερής απόφαση της κυβέρνησης για Εποπτική Αρχή – Ποια η αντίδραση των δικηγόρων
Η απόφαση της κυβέρνησης για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για συντονισμό των επαγγελματικών κατηγοριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής διοικητικών υπηρεσιών, μπάζει από παντού, σύμφωνα με τις θέσεις τουΠαγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ). Αυτό, τουλάχιστον, είναι το στίγμα των δηλώσεων του πρόεδρου του επαγγελματικού σώματος των δικηγόρων, Μιχάλη Βορκά στον «Φ».
Αν και ξεκαθαρίζει ότι στόχος του ΠΔΣ δεν είναι η σύγκρουση με την κυβέρνηση, εντούτοις, δεν δίστασε με άμεσες αναφορές να στείλει το μήνυμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σχετική απόφαση για εγκαθίδρυση ενός τέτοιου μηχανισμού, ενδεχομένως, χωρίς να έχει πραγματικά δεδομένα μπροστά του και έχοντας –πιθανότατα– παραπληροφορηθεί.
Ανέφερε ότι στην ουσία δεν υπάρχει διαβούλευση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και των εκπροσώπων του κλάδου παροχής διοικητικών υπηρεσιών, πως οι συζητήσεις που γίνονται δεν είναι εποικοδομητικές, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει πλάνο. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του «κυριολεκτικά, δεν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε». Ο κ. Βορκάς, μάλιστα, δεν διστάζει να αναφερθεί σε μεθοδευμένη προσπάθεια για δημοσίευση κυβερνητικών θέσεων σε ΜΜΕ, για την Ενιαία Εποπτική Αρχή.
Η συνάντηση στις 22/3
Ο κ. Μιχάλης Βορκάς διατύπωσε τη θέση ότι η συζήτηση που έγινε στις 22 Μαρτίου μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών μετά από πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών, δεν ήταν στη βάση συγκεκριμένου πλαισίου. Αιτιολογώντας την άποψή του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το κείμενο που στάλθηκε στις Εποπτικές Αρχές πριν από τη συνάντηση –και το οποίο, υποτίθεται, εμπεριείχε τη μελέτη και εισήγηση που τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου– δεν ήταν το σωστό: «Είναι σαφές ότι και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανώς, να έλαβε αποφάσεις με γνώση άλλου πλαισίου και άλλων δεδομένων. Και εξηγούμαι, καθώς ο ΠΔΣ είχε εκδώσει με διαφάνεια και σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή 22/03/2024: Κατόπιν πρόσκλησης του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση νωρίτερα εκείνη την ημέρα για παρουσίαση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών. Και πάλι, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση. Στη συνάντηση συμμετείχαν η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή και λειτουργοί του ΥΠΟΙΚ, εκπρόσωποι του ΠΔΣ, του ΣΕΛΚ, της ΜΟΚΑΣ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και του Cyprus Fiduciary Association (CYFA). Μέσα από τις τοποθετήσεις και διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους, αναδείχθηκε ότι, πέραν των νομικών ζητημάτων που εγείρονται, κατά την επεξεργασία της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, δεν αξιολογήθηκαν από το ΥΠΟΙΚ και δεν τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σημαντικά ζητήματα και παράγοντες, με αποτέλεσμα να προέκυψε ότι η απόφαση αντιμετωπίζει σοβαρές αδυναμίες ως προς την υλοποίησή της».
«Περαιτέρω, μετά από δύο ώρες συζήτησης, έγινε αντιληπτό από αναφορές του ΥΠΟΙΚ σε επανειλημμένες ερωτήσεις των εκπροσώπων του ΠΔΣ, ότι: Πρώτον, το Υπουργικό Συμβούλιο βάσισε τις αποφάσεις του 4/3/2024 σε άλλο έγγραφο κι όχι στο έγγραφο που αναφερόταν και είχε αποσταλεί προς τους Επόπτες, περιλαμβανομένου του ΠΔΣ, με την επιστολή του ΥΠΟΙΚ ημερομηνίας 4/3/2024 και δεύτερον, το προωθούμενο πλαίσιο αφορά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έλεγχο όλων των Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ) που ελέγχονται αυτή τη στιγμή, από δικηγορικά γραφεία και από λογιστικά/ ελεγκτικά γραφεία, πλέον από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου κι όχι των 50 μεγαλύτερων/ πλέον αυξημένου κινδύνου ΕΠΔΥ ή εκεί που προέκυπταν σημαντικές αρνητικές πληροφορίες, όπως αναφερόταν στο έγγραφο που μας απεστάλη στις 4/3/2024. Με αυτό, επίσης, πιθανόν να συνεπάγεται και αδειοδότηση όλων των ΕΠΔΥ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου. Έπειτα, από αυτές τις εξελίξεις, εκφράστηκαν οι έντονοι προβληματισμοί τόσο του ΠΔΣ όσο και άλλων παρευρισκόμενων με την προωθούμενη απόφαση».
Λανθασμένη πληροφόρηση
Ο πρόεδρος του ΠΔΣ, συμπλήρωσε ότι «υπήρξε σίγουρα και έκδηλα λανθασμένη πληροφόρηση τόσο των εμπλεκομένων μερών καθώς και πιθανώς του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου». Ανέφερε ότι γι’ αυτόν τον λόγο απέστειλε επιστολή την Τετάρτη 27/03/2024 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, κοινοποιώντας την και προς την Πρόεδρο και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και στα εμπλεκόμενα μέρη, με αίτημα «άμεσης διερεύνησης αυτών των πολύ σοβαρών θεμάτων και ζητημάτων που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε γίνει στις 22/03/2024». Σύμφωνα, όμως, με τα όσα δηλώνει ο κ. Βορκάς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει απάντηση, ενώ η κυβέρνηση γενικότερα δεν δείχνει διάθεση για διερεύνηση του όλου ζητήματος.
Αυτό που συνάγεται από τις τοποθετήσεις του κ. Βορκά είναι ότι αυτή στιγμή δεν γίνεται διαβούλευση αλλά έχουμε να κάνουμε με «εκ των υστέρων συζήτηση εφαρμογής αποφάσεων». Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε πρόσκληση προς άλλους οργανισμούς, που τα μέλη τους επηρεάζονται, ως προς την παροχή ή λήψη διοικητικών υπηρεσιών, όπως το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, ο STEP και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνών Δραστηριοτήτων».
«Ανεδαφικές αναφορές, στα όρια του λαϊκισμού»
Ο κ. Βορκάς ανέφερε, ακόμη, ότι επιχειρείται να μεταφερθεί στην κοινή γνώμη, μέσω στοχευμένων δημοσιευμάτων, η θέση ότι οι διαφωνίες στη συζήτηση για την Ενιαία Εποπτική Αρχή, έχουν να κάνουν μόνο με τη στάση του ΠΔΣ. Είπε, συγκεκριμένα, ότι «στις ημέρες πριν από τη συνάντηση που έγινε στις 22/03/2024, γίναμε όλοι μάρτυρες δημοσίευσης κατά σειρά άρθρων στον Τύπο, με ανεδαφικές αναφορές, στα όρια του λαϊκισμού, του τύπου “όποιοι έχουν αντίρρηση, είναι δεδομένο ότι το κάνουν έχοντας προταγμένο το οικονομικό συμφέρον και όχι το καλό της χώρας”, καθώς και ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει θέμα νομικού απορρήτου με το να τεθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ως Γενικός Επόπτης, ενώ υπήρχε η υπόνοια ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να μας “κάτσουν στο στομάχι οι πατάτες οι βραστές και οι ελιές οι τσακκιστές” όπως έγινε το 2013. Και αυτές οι αναφορές από πρόσωπα που δεν είχαν, εκ των θέσεων τους, στην κατοχή τους ούτε καν το έγγραφο που δόθηκε στον ΠΔΣ ως εκείνο επί του οποίου βασίστηκαν οι Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των δικηγόρων, είπε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στο πλαίσιο ειλικρινούς πραγματικής διαβούλευσης, θέτοντας και τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει από την ενεργή συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συνδέσμων (CCBE) για τα θέματα Εποπτείας και Δικηγορικού Επαγγελματικού Απορρήτου. Καταλήγοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν είμαστε μοναχικοί καβαλάρηδες, αλλά δρούμε εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών αρχών και εμπειριών. Για ακόμη μία φορά, επαναλαμβάνω ότι η Ευρωπαϊκή μας κατεύθυνση είναι αδιαπραγμάτευτη».
«Να ακολουθήσει ευρωπαϊκά πρότυπα»
Ο κ. Βορκάς, ανέφερε και τη θέση του ΠΔΣ, ως προς την οδό που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την προσπάθεια για την καταπολέμηση αρνητικών φαινομένων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι επαγγελματικοί κλάδου παροχής διοικητικών υπηρεσιών: «Η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε και οφείλει να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δηλαδή, να αναμένει την έκδοση σε Νομοθετικές Πράξεις, των υπό συζήτηση Νομοθετικών Μέτρων, Κανονισμού και Οδηγίας, για Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος, που δημοσιεύθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18/01/2024, σύμφωνα πάντοτε με το Πρωτογενές Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οποιεσδήποτε άλλες λύσεις ή παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τελεία και παύλα. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές ως ΠΔΣ, και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αναφορών μας για την Έκθεση του Κράτους Δικαίου».