Μονή Αββακούμ: Τα στοιχεία τραπεζών καθυστερούν την έρευνα
Στην καθυστέρηση της παράδοσης των οικονομικών καταστάσεων από τις τράπεζες, σε σχέση με τους τρεις μοναχούς της Μονής Αββακούμ, οφείλεται η παράταση των δρομολογούμενων εξελίξεων εκ μέρους των ανακριτικών Αρχών.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μετά την εξασφάλιση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών για τους δύο αρχιμανδρίτες της Μονής και έναν μοναχό, οι ανακριτές που εξετάζουν την οικονομική πτυχή της υπόθεσης, ζήτησαν από τις εμπορικές τράπεζες στοιχεία.
Κάποιες τράπεζες ανταποκρίθηκαν, ωστόσο φαίνεται πως δεν δόθηκαν όλα τα τραπεζικά δεδομένα των τριών μοναχών, καθ’ ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφαλίσαμε, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι κινήσεις των λογαριασμών.
Συγκεκριμένα, μόνο μέχρι το 2021 υπάρχουν καταχωρημένες οι συναλλαγές και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν και για τα επόμενα έτη, ώστε να υπάρχει πλήρη εικόνα. Σημειώνεται ότι εκτός από τραπεζικούς λογαριασμούς, οι ανακριτές παγοποίησαν και την ακίνητη περιουσία των μοναχών σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί ο τρόπος απόκτησής της.
Τυχόν εξελίξεις μεταφέρονται για τις επόμενες ημέρες, ειδικά μετά και την αντίδραση των δικηγόρων των αρχιμανδριτών, οι οποίοι προσέβαλαν τη νομιμότητα των διαταγμάτων δέσμευσης, αφού η αίτησή τους έχει οριστεί για ακρόαση στις 26 Απριλίου.
Σκοπός της αίτησης που καταχώρησαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας οι δικηγόροι των μοναχών Ανδριάνα Κλαΐδη και Άθως Κανναουρίδη στις 16/04/2024, ήταν για να αποδειχθεί ότι οι €807.000 που βρίσκονταν στο προσωπικό χρηματοκιβώτιο του ηγουμένου αρχιμανδρίτη Νεκτάριου ως διαχειριστής των χρημάτων και καταπιστευματοδόχος, δεν προέρχονταν από εισφορές των πιστών, αλλά ανήκαν σε άλλα πρόσωπα οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος, τα παιδιά των οποίων είναι μέλη της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.
Το υλικό που παρουσιάζουν προς υποστήριξη της αίτησης προέρχεται από πιστοποιητικά αναλήψεων και ηλεκτρονικών μεταφορών τραπεζικών λογαριασμών από κυπριακές τράπεζες, πιστοποιητικά του τμήματος Φορολογίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αποδεικνύουν τη προέλευση των χρημάτων και καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από εισφορές των πιστών. Οι δικηγόροι των μοναχών, διατείνονται επίσης ότι η Αστυνομία δεν αποκάλυψε τα στοιχεία που είχε στην κατοχή της ως όφειλε ή εύκολα θα εντόπιζε, πριν να ζητηθούν τα διατάγματα δέσμευσης και επιβάρυνσης από τον Γενικό Εισαγγελέα, για την νόμιμη προέλευση των €807.000.