Μονή Αββακούμ: Η Ανακριτική θα ακούσει και τον τελευταίο μάρτυρα των μοναχών – Σίγουρη η έφεση στην Ιερά Σύνοδο
Ένα διήμερο θα διαρκέσει η μελέτη του μαρτυρικού υλικού της Ανακριτικής Επιτροπής από το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο προτού αποφασίσει σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της Μονής Οσίου Αββακούμ Νεκταρίου και του μοναχού Πορφυρίου.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, το Δικαστήριο θα έχει ενώπιον του συγκεντρωμένο το υλικό οπόταν αυτό που απομένει είναι η μελέτη του και η πιθανή κλήση των δύομοναχών με σκοπό να τους θέσει ερωτήματα, που προφανώς θα προκύπτουν από τον φάκελο τον οποίο θα διαβιβάσει η Ανακριτική Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου.
Πάντως, η Ανακριτική Επιτροπή, παρά τις δηλώσεις και τις αμφισβητήσεις από πλευράς των μοναχών, συνεχίζει το έργο της «με θρησκευτική ευλάβεια», καλώντας ενώπιον της όσους μάρτυρες από τον κατάλογο των περίπου 20 ατόμων που είχαν προτείνει ως μάρτυρες υπεράσπισης. Το ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπό κατηγορία μοναχοί, δεν είναι μόνο οι μαρτυρίες προσώπων αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει αμφισβητηθεί πειστικά.
Όπως είναι γνωστό, η γραμμή που ακολούθησε η πλευρά των μοναχών εστιάστηκε στην αμφισβήτηση της διαδικασίας εξασφάλισης του μαρτυρικού υλικού αν και οι νομικοί τους σύμβουλοι είχαν αναφερθεί από την αρχή της υπόθεσης (7 Μαρτίου) σε «χαλκευμένα στοιχεία προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς» εις βάρος των πελατών τους.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τους δικηγόρους των δύο μοναχών, προβαλλόταν ο ισχυρισμός, πως «τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού).
Σημειώνεται, πως η πλευρά του Μητροπολίτη Ταμασού απορρίπτει τα περί χάλκευσης των οπτικοακουστικών δεδομένων τα οποία, πέραν της Ιεράς Συνόδου, τέθηκαν και ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής.
Όσον αφορά την υπό εξέλιξη διαδικασία, η Ανακριτική εξακολουθεί να ακούει όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης και όταν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις τους και αφού ληφθούν υπόψιν και οι θέσεις των μοναχών, η Επιτροπή θα αποφασίσει κατά πόσον υπάρχει ή δεν υπάρχει υπόθεση κατά των δύο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα στοιχεία είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώριο στην Ανακριτική να απαλλάξει τους δύο, ακόμη και αν εξαντλήσει τα έσχατα όρια της επιείκειας που θα μπορούσε να επιδειχθεί. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Ανακριτική Επιτροπή θα καταρτήσει κατηγορητήριο το οποίο θα επιδώσει στους μοναχούς, διαβιβάζοντας το παράλληλα και στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.
Μετά την παραλαβή του κατηγορητηρίου, οι μοναχοί προφανώς θα ζητήσουν χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν και ακολούθως θα αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον τους. Όπως ήδη γράφτηκε πιο πάνω, επειδή το Δικαστήριο θα έχει ενώπιον του όλα τα στοιχεία, η έκδοση της απόφασης δεν αναμένεται να καθυστερήσει. Εξάλλου, η κατάθεση των δύο μοναχών δεν αναμένεται να τραβήξει εις μάκρος. Και βεβαίως, μετά την διαφαινόμενη καθαίρεση των δύο αναμένεται να προσφύγουν στην Ιερά Σύνοδο η οποία θα λειτουργήσει ως εφετείο.
Οι μοναχοί, παρά την αμφισβήτηση της όλης διαδικασίας ως παράνομης, δεν αναμένεται να παραδοθούν αμαχητί και κατά πάσαν πιθανότητα θα ασκήσουν το δικαίωμα καταχώρησης έφεσης ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.