Home » Μονή Αββακούμ: Ελέγχεται για οικονομικά αμαρτήματα ο Νεκτάριος – Τεράστια τα ποσά

Μονή Αββακούμ: Ελέγχεται για οικονομικά αμαρτήματα ο Νεκτάριος – Τεράστια τα ποσά

0 comment

Μονή Αββακούμ: Ελέγχεται για οικονομικά αμαρτήματα ο Νεκτάριος – Τεράστια τα ποσά

Η τετρασέλιδη έκθεση του Τμήματος Φορολογίας που διαβιβάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, οδήγησε σε ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα δεδομένα για τα φερόμενα και υπό διερεύνηση οικονομικάαμαρτήματα στη Μονή Οσίου Αββακούμ.

Η Αστυνομία στη βάση αυτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, το οποίο εκτέλεσε χθες το πρωί και αργότερα (λίγο πριν τις 11:00) τον οδήγησε στο Δικαστήριο, που εξέδωσε διάταγμα 8ήμερης προσωποκράτησης σε βάρος του αργά το απόγευμα.

Οπάτερ Νεκτάριος, όπως ο ίδιος είπε στον Δικαστή να τον αποκαλεί μετά από ερώτημα του τελευταίου, ελέγχεται για σωρεία οικονομικών αδικημάτων τα πλείστα εκ των οποίων εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα.

Πρόκειται για αδικήματα που αφορούν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και έχουν να κάνουν με πλαστογραφία, ψευδή φορολογική δήλωση, παραβίαση της νομοθεσίας του ΦΠΑ (δεν δηλώθηκαν εισπράξεις €1.113.226), απόκρυψης τιμολογίων €302.007) και παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία με επηρεασμό προσώπων. Ακόμη του καταλογίζεται κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και κλοπής.

Όλα τα πιο πάνω προκύπτουν από τα διαμειφθέντα στην μακρά σε διάρκεια διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Το αίτημα προσωποκράτησης του μέλους της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΥΔΟΕ) υπερέβαινε τις 40 σελίδες και δεν αναγνώστηκε. Ωστόσο, από την αντεξέταση του στελέχους της ανακριτικής ομάδας, Παναγιώτη Παναγιώτου, αλλά και τη μετέπειτα απόφαση του Δικαστή Χαράλαμπου Σατσιά, δόθηκε μια εικόνα.

Παραθέτουμε κάποια στοιχεία για τα υπό διερεύνηση αδικήματα:

> Αδικήματα πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και κλοπής: Υπάρχει μαρτυρία προσώπου ότι η υπογραφή του σε έγγραφα δεν ήταν δική του και ότι τα εν λόγω έγγραφα χρησιμοποιούνταν, μεταξύ άλλων από τον αρχιμανδρίτη. Η μαρτυρία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος φέρει τον αρχιμανδρίτη να απέσπασε συνολικό ποσό 70.000 ευρώ από τρία πρόσωπα (μισθοί και επίδομα, αντίστοιχα).

> Ψευδής φορολογική δήλωση: Υπάρχει μαρτυρία ότι εισέπραξε ενοίκια από ακίνητα και ότι αυτά τα χρήματα δεν τα δήλωσε. Συγκεκριμένα, φέρεται να μην τα δήλωσε στις φορολογικές δηλώσεις του κατά το 2020, το 2021 και το 2022. Γι’ αυτό το θέμα η συνήγορος υπεράσπισης του Νεκτάριου ανέφερε πως έχει διευθετήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις στις 16 Απριλίου. Αργότερα αναφέρθηκε από άτομο του κύκλου του ότι εντός της χθεσινής ημέρας έκανε νέα ένορκο δήλωση για τα όσα του καταλογίζονται σε ό,τι αφορά την υπόθεση και τη διαχείριση των ποσών.

> Παραβιάσεις της νομοθεσίας του ΦΠΑ: Σύμφωνα με μαρτυρία, ως διαχειριστής της περιουσίας της Μονής δεν δήλωσε στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας την είσπραξη συνολικού ποσού €1.133.226.

> Μαρτυρία που δημιουργεί την υπόνοια ότι δεν έχουν δηλωθεί τιμολόγια ανέγερσης της Μονής συνολικού ύψους €320.007.

> Μαρτυρία για κλοπή από αντιπρόσωπο και εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

> Από την ανάλυση των τραπεζικών του λογαριασμών και από σχετική μαρτυρία χρησιμοποίησε εισφορές και δωρεές για κάλυψη εξόδων του.

> Προέκυψε μαρτυρία ότι εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του χρήματα που προορίζονταν για τη Μονή. Δηλαδή, λεφτά που δόθηκαν υπό τη μορφή δωρεάς και για αγορά αντικειμένων όπως λειψανοθήκες κ.α.

> Παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία: Υπάρχει μαρτυρία από άτομο αραβικής καταγωγής ότι ο Νεκτάριος του είπε να μην παρουσιάσει ενοικιαστήριο έγγραφο, αλλά του είπε να πληρώσει το ενοίκιο με μετρητά και όχι με τραπεζικό έμβασμα. Για το θέμα επηρεασμού μαρτύρων, αναφέρθηκε ακόμη ότι η λογίστρια της Μονής και στενή συνεργάτιδα του Νεκτάριου φέρεται να προσέγγισε τρίτο πρόσωπο με τρόπο ώστε να επηρεαστεί το ανακριτικό έργο.

> Μαρτυρία ότι ο ύποπτος ενέχεται σε παράνομη κατοχή περιουσίας. Αυτή έχει να κάνει με το ποσό των €806.000 που βρέθηκε στο χρηματοκιβώτιο της Μονής. Μαρτυρία αναφέρει ότι το χρηματοκιβώτιο ήταν υπό τον έλεγχο του υπόπτου, περιλάμβανε ποσά από εισφορές που δεν δηλώνονταν, ενώ ο ύποπτος –σύμφωνα πάντα με μαρτυρία- λάμβανε από εκεί μετρητά.

> Ανάμεσα σ’ άλλα αναφέρθηκε ότι ο ύποπτος είχε τον έλεγχο 12 ακινήτων.

Το ανακριτικό έργο

Για την υπόθεση, σύμφωνα με την μαρτυρία από το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος, ήδη δόθηκαν 80 καταθέσεις, εκκρεμούν τουλάχιστον άλλες 60. Σύμφωνα με κατάλογο που διαβίβασε ο ανακριτής Παναγιώτης Παναγιώτου στον Δικαστή Χαράλαμπο Σατσιά, τουλάχιστον 13 πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν κατάθεση ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Νεκτάριου. Ακόμη, στο πλαίσιο των αστυνομικών εξετάσεων φαίνεται να έγινε αίτημα συνδρομής σε αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας. Ο κ. Παναγιώτου σε αρκετές περιπτώσεις ξεκαθάρισε κατά την αντεξέτασή του ότι η έρευνα στην οποία συμμετέχει αφορά τα οικονομικά ζητήματα της εν λόγω υπόθεσης.

Νεκτάριος: «Η βροχή ξεπλένει τη λάσπη»

Η διαδικασία άρχισε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε περί τις 19:30. Από την αρχή ο Δικαστής, Χαράλαμπος Σατσιάς, με σαφή αναφορά κατόπιν εισηγήσεως των συνηγόρων υπεράσπισης του Νεκτάριου, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Υπήρξαν, λοιπόν, διακοπές για διαδικαστικά ζητήματα. Σε μια απ’ αυτές ο Νεκτάριος δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι δεν τον ανησυχεί η τροπή της υπόθεσης, λέγοντας πως όλες οι κατηγορίες θα αποδειχθούν ανεδαφικές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η βροχή ξεπλένει τη λάσπη». Ανέφερε πως η μοναδική του έγνοια είναι η μητέρα του. Εξήγησε ότι δεν θέλει αυτή να έρθει σε τέτοια θέση ώστε να τον δει υπό κράτηση. Εκείνη τη στιγμή «έσπασε» η φωνή του από τη συγκίνηση και σκούπισε τα μάτια του.

Η διαδικασία άρχισε στις 14:30 και διακόπηκε προσωρινά μετά από πάροδο περίπου 1,5 ώρας. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο αστυνομικός ανακριτής, Παναγιώτης Παναγιώτου, βομβαρδίστηκε από τα ερωτήματα στο πλαίσιο της αντεξέτασής του από την συνήγορο υπεράσπισης Ανδριάνα Κλαΐδη. Το στέλεχος του ΤΚΕ Αρχηγείου πρόβαλε τη θέση ότι ο λόγος που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υπόπτου είναι η προκαταρκτική έκθεση του Τμήματος Φορολογίας και σχετικά ζητήματα που προκύπτουν. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αίτημα για προσωποκράτησή και την ανάγκη του, ανέφερε επανειλημμένα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή Χαράλαμπου Σατσιά ότι αποδεδειγμένα ο Νεκτάριος επηρεάζει το ανακριτικό έργο. Επικαλέστηκε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τις οποίες όπως είπε καταγράφει στο αίτημα προσωποκράτησης. Μάλιστα, τον χαρακτήρισε «επιρρεπή στον επηρεασμό», χαρακτηρισμό που ανέφερε τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Η συνήγορος υπεράσπισης, Ανδριάνα Κλαΐδη, έκανε μεγάλο αριθμό ερωτημάτων. Υπέβαλε, μεταξύ άλλων, ότι ο Νεκτάριος έχει ρυθμίσει τις εκκρεμότητες του με το Τμήμα Φορολογίας και ότι ο ανακριτής σκοπίμως δεν το αναφέρει. Επιπλέον, επιχείρησε να υποβάλει πως η προσωποκράτηση εκ των πραγμάτων δεν ισοδυναμεί με διαφύλαξη του ανακριτικού έργου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο σκοπός της προφυλάκισης είναι αλλότριος. Τόνισε ότι για 3,5 μήνες η Αστυνομία δεν έλαβε τις θέσεις του πελάτη της. Σε μία μάλιστα περίπτωση, η Κλαΐδη μιλώντας για την αναφορά του ανακριτή της Αστυνομίας ότι πιθανόν ο Νεκτάριος να επηρεάσει μάρτυρα, είπε επί λέξει: «Αυτές είναι δικές σου εικασίες για δημιουργία εντυπώσεων στο Δικαστήριο». Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις έκανε λόγο για καταχρηστικό αίτημα. Κατά την αγόρευσή της, μάλιστα, μίλησε για έκδηλη καθυστέρηση στην διερεύνηση, ενώ είπε ότι «δεν είναι καλόπιστο και γνήσιο το αίτημα για κράτηση του πελάτη της». Σε άλλες περιπτώσεις μίλησε για μεροληπτική εξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν περιλάμβανε εντάσεις, αλλά ήταν «ζωντανή» με την εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής, Αντιγόνη Μιχαήλ, να επεμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Ο Δικαστής Χαράλαμπος Σατσιάς χειριζόταν τα εγειρόμενα ζητήματα αιτιολογώντας κάθε σχετική απόφασή του. Εν τέλει ο τελευταίος ανακοίνωσε την αιτιολογημένη απόφασή του μετά το τέλος των αγορεύσεων των δύο πλευρών, χωρίς να χρειαστεί να διακόψει εκ νέου τη διαδικασία.

Το ένταλμα σύλληψης εκτελέστηκε χθες το πρωί στις 09:52. Ο Νεκτάριος μετέβη στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος. Όταν του επιστήθηκε η προσοχή στο Νόμο ανέφερε: «Στο παρόν στάδιο δεν έχω να πω κάτι».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More