Thursday, December 19, 2024
Home » «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο…”

«Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο…”

0 comments

«Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο…”

Τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο να γίνει δύναμη ζωής» ταξίδεψαν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος, στον Φουρνά Ευρυτανίας, στον Θέρμο και στο Αγρίνιο Αιτολωακαρνανίας και επικοινώνησαν, μέσω του ποιητικού λόγου, το δράμα των 50 απεχθών χρόνων αιμάσσουσας εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Η ποίηση είναι η αντανάκλαση του υποσυνείδητου μας, το καταφύγιο στα σφάλματά μας, το πέρασμα από τον οργισμένο μας αγώνα στην κάθαρση.

Τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο να γίνει δύναμη ζωής», ταξίδεψαν παρέα με τη γοητεία και τα χρώματα του Απρίλη σε μακρινά και απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδος. Συναπάντημα Κύπρου και Ελλάδας, επικοινωνία με τα 50 απεχθή χρόνια αιμάσσουσας εισβολής και κατοχής.

Αυτός ο τόπος, όπου και να τον ταξιδέψεις, όπου και να τον περπατήσεις είναι ίδιος. Μύθος, αλήθειες, ιστορία, «πάθια και καημοί», περιπέτεια, καστανιές, ποτάμια, λίμνες, ξεχασμένοι άνθρωποι, σταυροί υψωμένοι στις βουνοκορφές, ηλιοβασιλέματα. Φουρνάς Ευρυτανίας, Θέρμος και Αγρίνιο Αιτολωακαρνανίας. Μία απίστευτη, μοναδική εμπειρία για όλους μας. Παιδιά, εκπαιδευτικοί, γίναμε μια ομάδα και αναζητήσαμε μαζί όσα μας απασχολούν, μας ταλαιπωρούν, μας αγγίζουν, μας απογοητεύουν και μας γοητεύουν. Συναντηθήκανε οι σκέψεις μας στην κοινή μας πολυκύμαντη ιστορία ως ελληνισμός της Κύπρου και της Ελλάδος. Κοινή πορεία, κοινή ιστορία, σκληρή πραγματικότητα.Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Το Αλκιβιάδειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Φουρνά, το Γενικό Λύκειο Θέρμου, το Γενικό Λύκειο Παραβόλας και το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου φιλοξένησαν τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια στις ημερομηνίες 12, 16, 17 και 18 Απριλίου 2024 σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Το Αλκιβιάδιεο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Φουρνά φιλοξένησαν το εργαστήρι στις 12 Απριλίου στο σχολείο τους και σε αυτό συμμετείχαν όλα τα παιδιά του σχολείου, εννέα στο σύνολό τους. Οι εντυπώσεις ήταν πρωτόγνωρες και ξεχωριστές, αφού στα παιδιά αυτά δόθηκε η μοναδική εμπειρία να έρθουν σε επαφή με την ποίηση και τη δημιουργική γραφή, στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης στο απομακρυσμένο χωριό τους.

Το Γενικό Λύκειο Θέρμου συμμετείχε στο Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήριο επί δύο μέρες με 15 μαθητές/τριες. Την πρώτη μέρα, 16 Απριλίου το εργαστήριο φιλοξενήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου που επιμελήθηκαν οι μαθητές/ριές μας μαζί με τους συντονιστές – υπευθύνους του προγράμματος.

Η ανεπανάληπτη εμπειρία σύνθεσης, γραφής, αναστοχασμού, εικαστικής δημιουργίας και συλλογικής ποιητικής σύνθεσης που βίωσαν μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές μέσα σε συνεχή ροή εικόνωνκαι μελωδικών ακουσμάτων συνεπήρε όλους τους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους. Τα βιώματα και οι εμπειρίες, μαζί με το υποσυνείδητο, απέκτησαν μορφή, εκφράστηκαν με λέξεις και κατέληξαν σε ένα σπουδαίο συλλογικό ποίημα.

Στις 17 Απριλίου μεταφέρθηκε το εργαστήρι πλάι στη λίμνηΤριχωνίδα, στη θέση Δογρή, όπου διεξήχθησαν μεταγνωστικές δράσεις με πηγαίο δημιουργικό και βιωματικό χαρακτήρα, έχοντας ως αφετηρία το συλλογικό ποίημα της προηγούμενης ημέρας. Η κ. Χρυσούλα Αλεξάνδρου, εμπνεύστρια και καθοδηγήτρια του εργαστηρίου περιέγραψε ως εξής « …με θέα τη λίμνη Τριχωνίδα, διηγήματα, θέατρο, μελοποίηση, ζωγραφική, ποίηση συνομιλούν παράλληλα με το: Δε λέει να ξημερώσει. Ευγνώμονες για όλα τα συναισθήματα… Μία αγκαλιά ζεστή στα υπέροχα παιδιά του ορεινού αυτού χωριού».

Στις 18 Απριλίου το Γενικό Λύκειο Παραβόλας φιλοξενήθηκε από το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου σε ένα ωραίο αισθητικά διαμορφωμένο χώρο και από κοινού συμμετείχαν στο Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήρι. Εικοσιτέσσερις (24) μαθητές/τριες και των δύο σχολείων, μαζί με τους συντονιστές – υπευθύνους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν, εκφράστηκαν και διατύπωσαν, αισθάνθηκαν, τραγούδησαν, έγραψαν, συζήτησαν. Μια βιωματική εμπειρία καταιγισμού ιδεών και που άλλοτε έδινε ροή στη δημιουργία, άλλοτε την αναιρούσε και πάλι από την αρχή.

Λέξεις, στίχοι, εικόνες, ιδέες, συναισθήματα που έβγαιναν μέσα από το υποσυνείδητο και εξέφραζαν το πιο αληθινό κομμάτι του εαυτού όλων μας για να φτάσουμε στο συλλογικό αποτέλεσμα, το συλλογικό ποίημα του εργαστηρίου.

Το δημιουργικό, ποιητικό ταξίδι συνεχίστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά και ολοκληρώθηκε ως ένα συναπάντημα ιδεών και συναισθημάτων τα οποία μοιράζονται μαθητές όλων των σχολείων της Κύπρου και σχολείων της Ελλάδος, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κ. Χρυσούλας Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτριας Φιλολογικών Μαθημάτων και ποιήτριας.

Θεσμοθετημένα και εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας συνιστούν μία διεπιστημονική, διαθεματική και καινοτόμος διαδικασία μάθησης, τα οποία συγκεντρώνουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, βασικές έννοιες και στάσεις απαραίτητες στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ένα ανθρώπινο, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό και υγιές σχολείο. Απώτερος σκοπός τους είναι η συνάντηση των μαθητών και των μαθητριών με τον αληθινό εαυτό τους, την ψυχή, τη ζωή και την εξέλιξή τους, ως επίσης την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στη βιωματική, ποιητική διαδικασία των εργαστηρίων, δρώντας σε ένα ευχάριστο και υποβλητικό κλίμα, υπό την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση, εκφράζονται και δημιουργούν ομαδικά και ατομικά, πρωτίστως μέσα από τον ποιητικό λόγο και, ακολούθως, μέσα από άλλες μορφές τέχνης και γνωστικά αντικείμενα. Στο πλαίσιο αυτό,αξιοποιώντας πολλαπλές ικανότητες, διευκολύνονται να υιοθετήσουν μια διερευνητική στάση απέναντι σε προσωπικές τους εμπειρίες, όπως επίσης τον κόσμο ευρύτερα.

Ευχαριστίες στη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κύπρου, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των αντίστοιχων περιοχών της Ελλάδος, στις Διευθύνσεις των τεσσάρων σχολείων Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, κ. Αθανάσιο Χουλιάρα, κ. Ulla Tigkas Mustikainen, κ. Γρηγόρη Σκιαδά, κ. Αθανάσιο Σαρδέλη, στους εκπαιδευτικούς όλους και στη συνεργάτιδα των ΒΠΕ Ελένη Ιωαννίδου.

Εργαστήρι στο Αλκιβιάδειο Γυμνάσιο Φουρνά Ευρυτανίας

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΜΙΑΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΥΨΑΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΑΣ
Τεύκρο, Πηλέα
Κύπρος Ελλάδα μου
Πώς να μιλήσουμε για σας
όταν ο καημός σας
είναι μια ιστορία αλλοτινή
Βελούχι, Σαλαμίνα , Χελιδόνα, Λάπηθος
Πώς να γεμίσουμε τα χέρια με τουλίπες
όταν έρμη είναι η γη
έρμη και η ψυχή μας
Στο βάθος μίας λίμνης κρύψατε την αλήθεια σας
με δέος και υπομονή
Πάει καιρός
που πέφτανε στο ξύλινο παγκάκι
πέταλα ανθισμένης κερασιάς
που τα ζαρκάδια τρέχανε να ζευγαρώσουν
Πάει καιρός
που δεν υπήρχανε καθόλου μυστικά
Τεύκρο, Πηλέα
Πολλά τα χρόνια και χαθήκαμε
Κύπρος, Ελλάδα μου
Ποιον δρόμο θε να πάρουμε για να σας βρούμε πάλι;

Εργαστήριο ΓΕ.Λ Θέρμου

ΔΕ ΛΕΕΙ ΝΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ

Είχε πανσέληνο όταν σε γνώρισα∙

Ψιθύρισα ένα μυστικό στον ώμο σου

και ένιωσα την ανάσα σου να τρέμει

«Πάντα με ηρεμούσε αυτή η λίμνη»

ήταν τα τελευταία σου λόγια Θερμό ποτάμι ο καημός

πόσο πολύ μου λείπεις

Απόψε

δε λέει να ξημερώσει

Κάστρο κλειστό βασανίζει το μυαλό μου

Πρόσφυγες στον δικό μας τόπο

Ένα παιχνίδι, μια αλήθεια σε ένα γεμάτο ημερολόγιο

Ήμουνα εκεί

Δεν έχω γράψει τίποτα

Ποιος έγραψε στίχους για μας

χωρίς εμάς;

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00