Μαριλένα Ραουνά: Αυτά θα είναι τα επόμενα βήματα στα ευρωτουρκικά
Η πρόοδος στα ευρωτουρκικά, στη βάση καθορισμένης αιρεσιμότητας και μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση, είναι εφικτή αλλά και άμεσα συνυφασμένη με πρόοδο στο Κυπριακό». Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή της στο «Φιλελεύθερο», η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά.
Η κ. Ραουνά σημειώνει πως η παράλληλη αυτή πορεία θα κινείται παραπέμποντας σταδιακά συστάσεις προς την Άγκυρα ενώπιον της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER). Η Λευκωσία, όπως εξήγησε, λειτούργησε θετικά και τώρα αναμένεται να ανταποκριθεί και η Τουρκία. Είναι προφανές από τα όσα ανέφερε η κ. Ραουνά το πράσινο φως που έχει ανάψει η Ε.Ε. στην Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να σβήσει! Αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
-Η παράγραφος στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ευρωτουρκικά αναφέρεται και στο Κυπριακό. Πρακτικά πώς μπορούν τα δυο αυτά ζητήματα να διασυνδεθούν; – Τι προσδοκούμε από αυτή την εξέλιξη σε σχέση με το εθνικό μας θέμα;
-Η ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό ήταν ένας στόχος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του. Γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που βλέπουμε αυτόν τον στόχο να υλοποιείται, καθώς η διασύνδεση αυτή προκύπτει με σαφή τρόπο τόσο μέσα από τα Συμπεράσματα όσο και μέσα από τη συζήτηση που έγινε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και τις δηλώσεις για παράδειγμα του Γερμανού Καγκελάριου μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως Ευρωπαϊκή Ένωση στείλαμε το θετικό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η πρόοδος στα ευρωτουρκικά, στη βάση καθορισμένης αιρεσιμότητας και μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση, είναι εφικτή αλλά και άμεσα συνυφασμένη με πρόοδο στο Κυπριακό, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Θεωρούμε ότι η χρονική συγκυρία είναι πολύ σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών. Αναμένουμε στις αρχές Μαΐου την επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η οποία θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά έχουμε την απαιτούμενη μεθοδικότητα, στοχοπροσήλωση, υπομονή και επιμονή.
-Έχουμε ενδείξεις πώς θα κινηθεί η Ε.Ε. σε σχέση με τη διασύνδεση ευρωτουρκικών και Κυπριακού;
– Εργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσέγγιση βήμα με βήμα, ούτως ώστε με ένα σταδιακό και αναλογικό τρόπο να παραπεμφθούν σε επίπεδο Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών (COREPER) κάποιες από τις συστάσεις που καταγράφονται στην έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου, στη βάση πάντα του υφιστάμενου πλαισίου και αιρεσιμότητας. Αυτές οι συστάσεις αφορούν όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, και συμπεριλαμβάνουν βεβαίως και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Αυτή η διαδικασία θα κινείται παράλληλα με τις προσπάθειες στο Κυπριακό, όπως ήδη έχω αναφέρει. Θα συμφωνούμε ποιες συστάσεις θα παραπέμπονται προς συζήτηση.
– Μπορείτε να πείτε ένα παράδειγμα;
– Κάποιοι από τους διαλόγους υψηλού επιπέδου θα μπορούσαν να επαναρχίσουν στη βάση της σταδιακής αυτής προσέγγισης. Σημειώνεται πως σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων θα μπορεί να αναστραφεί το πράσινο φως που ανάψαμε. Αυτή είναι η έννοια της αναστρεψιμότητας που καταγράφεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εμείς ξεκινάμε με θετικό πρόσημο και ελπίζουμε να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά.
– Δηλαδή η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας.
– Ακριβώς.
– Το μεταναστευτικό είναι μείζον θέμα. Πόσο βοηθά η Ε.Ε.;
– Το μεταναστευτικό αποτελεί μια πολυδιάστατη πρόκληση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου απασχολεί έντονα την ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία επίπονων διαπραγματεύσεων για να συμφωνηθεί. Η Κύπρος αποτελεί χώρα πρώτης γραμμής, με δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές. Για την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αποτελεί προτεραιότητα και έχουν γίνει σημαντικές και αποτελεσματικές κινήσεις προς αντιμετώπιση του φαινομένου, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η κρίση στην Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται η στήριξη και αλληλεγγύη της ΕΕ. Απευθυνθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην ΕΕ ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Απριλίου, κατά το οποίο με πρωτοβουλία Κύπρου μαζί με άλλα κράτη μέλη, υιοθετήθηκαν και σχετικά συμπεράσματα. Οφείλω να αναφέρω πως έχουμε εργασθεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Χρειάζεται μια ολιστική αλλά και στρατηγική προσέγγιση έναντι των γειτονικών χωρών. Η Ένωση έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας, έχουν γίνει και γίνονται κάποια σημαντικά βήματα αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος. Υπάρχει κατανόηση και ειλικρινής βούληση για στήριξη της Κύπρου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κοινή επίσκεψη Προέδρου Χριστοδουλίδη με Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Λίβανο στις 2 Μαίου.
-Δεύτερη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και τη μεγάλη αυτή ευθύνη την έχετε αναλάβει εσείς. Είναι και μεγάλο το φορτίο για όποια μικρή χώρα της Ένωσης. Σε ποιο στάδιο προετοιμασίας βρισκόμαστε ως χώρα για την Προεδρία;
-Αυτή η δεύτερη προεδρία είναι μια ευκαιρία για την Κύπρο μας, αξιοποιώντας όλη τη γνώση και εμπειρία που αποκτήσαμε αυτά τα 20 χρόνια, και με τη δύναμη του άρτιου, αν και περιορισμένου αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού της, να αποδείξει ότι η αξία ενός κράτους μέλους δεν καθορίζεται από τα τετραγωνικά του χιλιόμετρα, αλλά από τον ρόλο του, την εμπειρογνωμοσύνη του και τη δυνατότητά του να αποδεικνύει συνεχώς ότι μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός, αξιόπιστος, και χρήσιμος εταίρος.
Σε ότι αφορά τις προετοιμασίες, αυτές προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα που τα κράτη μέλη αρχίζουν τις προετοιμασίες δύο με τρία χρόνια πριν την ανάληψη της Προεδρίας, όπως άλλωστε συστήνει και η ίδια η Γραμματεία του Συμβουλίου. Έχει συσταθεί η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία, και έχει ξεκινήσει η στελέχωσή της, η οποία θα είναι μια σταδιακή διαδικασία. Έχουμε ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση των αναγκών στελέχωσης τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες, ενώ ολοκληρώθηκε, επίσης, η πρώτη καταγραφή, σε συνεργασία με τα Κλιμάκια Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, και βεβαίως τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, της κληρονομηθείσας ημερήσιας διάταξης, δηλαδή των φακέλων που αναμένεται ότι θα κληθούμε να διαχειριστούμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται, επίσης, η εκπόνηση του προγράμματος του Τρίο Προεδρίας, μαζί με Πολωνία και Δανία, ενώ ξεκινάμε και τις διαβουλεύσεις για εκπόνηση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων μας της Κυπριακής Προεδρίας.
-Επειδή ζήσατε την πρώτη Προεδρία από άλλη θέση τότε, πώς αντιμετωπίζουν οι μεγάλες χώρες, οι μεγάλοι παίκτες της Ένωσης τις μικρές χώρες όταν προεδρεύουν;
-Εφόσον αποδείξουμε ότι αναλαμβάνουμε την Προεδρία ως έντιμος διαμεσολαβητής, με στόχο να διασφαλίσουμε ένα υγιές νομοθετικό έργο, και ότι με ειλικρινή συνεργασία ακολουθούμε μια συμπεριληπτική προσέγγισή με όλα τα κράτη μέλη, μπορούμε να πείσουμε και τους «μεγάλους παίκτες» ότι ασκούμε αποτελεσματικά την Προεδρία.
Και επειδή αναφερθήκατε στη δική μου εμπειρία από την πρώτη Προεδρία, μπορώ να σας μεταφέρω ένα παράδειγμα από τότε. Η αρμοδιότητα μου ως εθνικός εκπρόσωπος ήταν στην Ομάδα Εργασίας Διεύρυνσης που χειρίζεται, μεταξύ άλλων, και τα ευρωτουρκικά, και της οποίας προεδρεύαμε. Είχαμε να διαχειριστούμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την εκπόνηση του οδικού χάρτη φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων με την Τουρκία. Υπήρχε τότε μια έντονη καχυποψία απέναντι στην Κύπρο, κατά πόσον θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτόν τον φάκελο, νοουμένου ότι υπήρχαν τόσο έντονες εθνικές θέσεις. Υπήρχε όμως και από μας η καχυποψία ότι επιλέχθηκε η δική μας προεδρία ώστε να είναι λιγότερο απαιτητική η Κύπρος. Και όμως, όχι μόνο καταφέραμε να τον διαχειριστούμε, αλλά τον κλείσαμε κιόλας, έναν τεχνικά αλλά και πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο φάκελο. Και το πετύχαμε ακριβώς γιατί πείσαμε ότι ήμασταν έντιμοι διαμεσολαβητές. Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας με ειλικρίνεια και τις διαπραγματευτήκαμε με εποικοδομητική στάση και διαφάνεια. Και βάζαμε πάντα εναλλακτικές προτάσεις στο τραπέζι. Αυτό είναι και το κλειδί, θεωρώ, να βάζεις πάντα προτάσεις στο τραπέζι και να πείθεις ότι υπάρχει πραγματική πρόθεση και διάθεση να βρεθούν λύσεις.
-Δηλαδή, η Γερμανία, η Γαλλία, που παρουσιάζονται να καθορίζουν γραμμή στην ΕΕ, πώς λειτουργούν;
-Οι Συνθήκες και η φιλοσοφία η οποία διέπει την ΕΕ είναι η ισοτιμία των κρατών μελών της. Βεβαίως, όντας ρεαλιστές, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγαλύτερα και ισχυρότερα κράτη- μέλη και, άρα η οπτική του πόσο σημαντική είναι μία θέση επηρεάζεται και από το μέγεθος της χώρας. Όμως, αυτό το οποίο πάντα πρέπει να καθοδηγεί τις αποφάσεις είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, η ενότητα και το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα αν ένα θέμα αγγίζει εθνικό συμφέρον. Οι μεγαλύτερες χώρες και τα ιδρυτικά κράτη μέλη, έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και από την ισχυρή τους παρουσία μέσα στους θεσμούς και τον τρόπο που προωθούν τα συμφέροντα τους. Αυτό δεν εμποδίζει όμως τα μικρότερα κράτη μέλη να μάθουν καλά τους κανόνες του παιγνιδιού και να εξελιχθούν σε σοβαρούς δρώντες στην ΕΕ. Οι Προεδρίες δίνουν τέτοιες ευκαιρίες.
-Τι θα αναδείξει η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ; Εάν και δεν καθορίστηκαν οι προτεραιότητες, υπάρχει διαβούλευση σε εξέλιξη, θα θέλαμε προφανώς να αφήσουμε ένα στίγμα;
-Οι διαβουλεύσεις για καθορισμό των προτεραιοτήτων τουΤριο Προεδρίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ ξεκινάμε και τις διαβουλεύσεις για εκπόνηση του δικού μας προγράμματος και προτεραιοτήτων. Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι προτεραιότητες της εκάστοτε Προεδρίας εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του νομοθετικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, όμως, το κάθε κράτος μέλος επιλέγει να αφήνει το δικό του στίγμα και αυτό θα πράξουμε και εμείς. Σίγουρα, σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς μας ως Κυπριακής Προεδρίας είναι, μεταξύ άλλων, και το ότι είμαστε το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ένωσης, ο φάρος της ΕΕ στην σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Διαχρονικά τονίζουμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μόνο δική μας γειτονιά, αλλά και γειτονιά της ΕΕ, και πως ό,τι συμβαίνει σε αυτήν την περιοχή επηρεάζει σημαντικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε θέματα όπως ασφάλεια και μετανάστευση. Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, και ο αντίκτυπος που έχει στην ΕΕ, αποδεικνύουν περίτρανα αυτή την πραγματικότητα. Αυτό που μπορώ να πω, λοιπόν, είναι ότι θα δοθεί έμφαση στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότιο Γειτονία, καθώς και με χώρες του Κόλπου.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στις Βρυξέλλες για τη στρατηγική ατζέντα – η οποία αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιουνίου – και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο οι τομείς που διαφαίνονται ως προτεραιότητες για την Ένωση – και που θα απασχολήσουν και τις επικείμενες Προεδρίες – είναι θέματα όπως το κράτος δικαίου, η μετανάστευση (εσωτερική και εξωτερική διάσταση), η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η κοινωνική Ευρώπη, η ανταγωνιστικότητα, καθώς και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως γεωπολιτικός παίκτης.
-Οι εξελίξεις στην περιοχή, οι πόλεμοι, επιβάλλουν κοινή αμυντική πολιτική της Ένωσης. Πόσο εφικτό είναι τούτο;
– Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και ο πόλεμος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν εκ νέου καταδείξει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης σε τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, και όχι μόνον. Για να είναι σε θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ρόλο και λόγο σε αυτό το δύσκολο, και ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία ώστε να είναι σε θέση να δρα αυτόνομα εκεί και όπου χρειάζεται αλλά και για να είναι πιο πολύτιμη σύμμαχος για τους φυσικούς της εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, στις αρχές Μαρτίου, την πρώτη ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική στον τομέα της άμυνας, η οποία θέτει ένα σαφές, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όραμα για την επίτευξη αμυντικής βιομηχανικής ετοιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η δέσμευση της ΕΕ να αυξήσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα και δυνατότητες ώστε να είναι σε θέση ανταποκρίνεται στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα κατέστη σαφής και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρτίου. Ως χώρα το αντιμετωπίζουμε θετικά, ακριβώς γιατί το βλέπουμε μέσα από το πρίσμα της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης που αποτελεί διαχρονική μας θέση.
-Επειδή συζητήθηκε πρόσφατα το θέμα της κατάργησης του βέτο, ποια η θέση της Κύπρου;
-Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι το σημείο εκκίνησης δεν είναι η συζήτηση για την κατάργηση του βέτο. Το σημείο εκκίνησης είναι η συζήτηση για αυτό που προανέφερα, πώς εξελίσσουμε δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα αποτελεσματικότερο παράγοντα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε για παράδειγμα εκ νέου στην επιφάνεια τη σημασία της πολιτικής διεύρυνσης ως γεωπολιτικού καταλύτη για την Ένωση, και κατά συνέπεια, και τη συζήτηση για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να δεχθεί νέα κράτη μέλη. Αυτό, επομένως, είναι το ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης, και μια πτυχή αυτού είναι, ενδεχομένως, και το πώς θα βελτιώσουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων της Ένωσης. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς δογματισμούς, την ίδια στιγμή όμως δεν θεωρούμε ότι η λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία αποτελεί πανάκεια για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ένωση. Το πρώτο στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι ποιο είναι το πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε, πώς διασφαλίζουμε τη βέλτιστη λειτουργία και τα συμφέροντα της Ένωσης, και τα ζωτικά συμφέροντα των κρατών μελών, και στη συνέχεια, να αναλύσουμε ανά τομέα πολιτικής, μέσω αξιολόγησης αντικτύπου, τις συνέπειες. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτό που έχει αποδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια είναι πως, όσο δύσκολο και αν είναι ένα ζήτημα που συζητείται, επιτυγχάνεται ενότητα, και βρίσκονται λύσεις.
«Εξηγώ στα παιδιά μου τον λόγο που πρέπει να ταξιδεύω συνεχώς»
-Πόσο δύσκολο είναι για μια μητέρα- όπως και πατέρα ασφαλώς- να πρέπει να ταξιδεύει τόσο συχνά και να έχει αυτά τα καθήκοντα;
-Οφείλω να είμαι ειλικρινής και να ομολογήσω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και ότι υπάρχουν μητέρες που δυσκολεύονται πάρα πολύ ή αναγκάζονται να αφήσουν πίσω ευκαιρίες στην καριέρα τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τις εργαζόμενες μητέρες. Έχω δύο μικρά παιδιά ηλικίας επτά και τεσσάρων. Προσπαθώ πάντα να τους εξηγώ ότι εργάζομαι για την Κύπρο, αυτή είναι η δουλειά μου, και ότι ο λόγος που ταξιδεύω είναι στο πλαίσιο αυτής της δουλειάς.
Αισθάνομαι τυχερή διότι έχω την αμέριστη στήριξη του συζύγου μου, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει και ο ίδιος μια απαιτητική δουλεία, επωμίζεται ένα μεγάλο βάρος της ευθύνης, με ενθαρρύνει και με στηρίζει απόλυτα, πιστεύοντας σε εμένα πολύ περισσότερο από όσο πιστεύω εγώ στον εαυτό μου πολλές φορές. Έχω, επίσης, την έμπρακτη και πολύτιμη στήριξη από τον πατέρα μου, που με απεριόριστη αγάπη και υπομονή μας στηρίζει επί καθημερινής βάσης αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος των απογευματινών δραστηριοτήτων των παιδιών. Εξίσου πολύτιμη είναι και η στήριξη της αγαπημένης μας Μελίντας που τα τελευταία 8 χρόνια είναι μέλος της οικογένειάς μας.
Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την ευκαιρία που μου δίνεται για να πω ότι ναι, οι γυναίκες μπορούν να τα κάνουν όλα. Είναι ικανές να τα κάνουν όλα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σε κάποιες φάσεις της ζωής μας αναγκαζόμαστε να δώσουμε κάτι παραπάνω, είτε στον επαγγελματικό είτε στον οικογενειακό τομέα. Το να αναμένεται σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, να είμαστε σε θέση να δίνουμε το 100% του εαυτού μας σε όλους τους τομείς, είναι και μη ρεαλιστικό και εξαντλητικό για τις γυναίκες.
Αυτό που χρειάζονται οι γυναίκες είναι στήριξη και χαίρομαι που η διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει θέσει ως προτεραιότητα την συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με νέες πολιτικές που θα διευκολύνουν τις γυναίκες να μπαίνουν σιγά σιγά σε εφαρμογή.
Θα ήθελα να πω, επίσης ότι αντλώ μεγάλο θάρρος και δύναμη από τα πολλά μηνύματα που λαμβάνω από μητέρες της ηλικίας μου, οι οποίες μου μεταφέρουν ότι τους δίνει ελπίδα να βλέπουν μια νεαρή μητέρα σε τέτοιο ρόλο ευθύνης. Μου δίνουν ώθηση και τις ευχαριστώ.
Και θα ήθελα να κλείσω με μια ευχή – να φτάσει εκείνη η μέρα που η ερώτηση αυτή θα απευθύνεται και στους άντρες που βρίσκονται στην πολιτική, όχι μόνο στις γυναίκες.