Sunday, November 17, 2024
Home » Λύση στο μεταναστευτικό αναζητούν οι Eυρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής – Κοινό αίτημα 14 χωρών

Λύση στο μεταναστευτικό αναζητούν οι Eυρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής – Κοινό αίτημα 14 χωρών

0 comments

Σύνοδος Κορυφής EE: Συμφωνία για «περιορισμό των τιμών ενέργειας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Επί τάπητος ξανά το μεταναστευτικό – Εξετάζεται το άνοιγμα κέντρων κράτησης σε τρίτες χώρες

Με τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να απειλεί με νέα αυξημένα κύματα μεταναστών την Ευρώπη και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, οι 27 ηγέτες της ΕΕ θέτουν επί τάπητος εκ νέου, σήμερα και αύριο κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού αναζητώντας τρόπους αναχαίτισης και αντιμετώπισης.

Advertisement

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της νέας σεζόν με μία «βαριά» ατζέντα, ενώ το κλίμα, όπως ήδη έχει διαμορφωθεί εδώ και μήνες, αποτυπώνει την ανάγκη αλλά και την πρόθεση από πλευράς των κρατών μελών της ΕΕ για αυστηροποίηση των πολιτικών που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές.

Ήδη άλλωστε κράτη μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Δεκατέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν ήδη ταχύτερες διαδικασίες για τις επιστροφές, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, με έγγραφό τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επισημαίνουν ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής πρέπει να λογοδοτήσουν καθώς και ότι πρέπει να υπάρχει νέα νομική βάση η οποία να ορίζει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, ενώ η μη συνεργασία πρέπει να έχει συνέπειες και να τιμωρείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει για αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών από την ΕΕ, καθώς και να καλέσει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να υποβάλουν ταχέως μια νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές.

Ήδη, εξάλλου η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, πρότεινε πρόσφατα την επιτάχυνση των επιστροφών και το άνοιγμα κέντρων κράτησης σε τρίτες χώρες.

Με τον τρόπο αυτό, η πρόεδρος της Κομισιόν ευθυγραμμίστηκε με το αίτημα των κρατών μελών να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο σε ασφαλείς τρίτες χώρες.

Μία πρόθεση που δημιουργεί ωστόσο ερωτήματα και πιθανά εμπόδια καθώς ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως με τα κέντρα επιστροφής ή αλλιώς προαναχωρησιακά κέντρα, ένα βασικό ερώτημα είναι αν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα βρουν εταίρους πρόθυμους να δημιουργήσουν αυτά τα κέντρα. Και ακόμη περισσότερο, αν θα βρουν τρόπους να πείσουν τις χώρες προέλευσης και διέλευσης να συμμορφωθούν με τους όρους επανεισδοχής.

Το μοντέλο αυτό εφάρμοσε η Ιταλία με την Αλβανία και μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του ή μη.

«Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το μοντέλο της συμφωνίας Ιταλίας με την Αλβανία για τη δημιουργία μιας δομής στο έδαφός της Αλβανίας, όπου θα μεταφέρονται από την Ιταλία παράνομα εισελθόντες» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ Έλληνας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως η εν λόγω δομή προβλέπεται να φιλοξενήσει λιγότερα από 1000 άτομα.

«Επομένως δεν είναι και το σούπερ πρότζεκτ δεδομένου όταν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες συνολικά σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πάντως εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υπό τα νέα δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι «η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει να αλλάζει. Στον πυρήνα της είναι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που έχει τύχει διαπραγμάτευσης περίπου 3 ετών και πρόκειται να εφαρμοστεί από του χρόνου».

Πηγή: Skai.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More