Friday, September 20, 2024
Home » Κώδωνας κινδύνου στη Μεσόγειο

Κώδωνας κινδύνου στη Μεσόγειο

0 comments

Κώδωνας κινδύνου στη Μεσόγειο

Άκρως ανησυχητικά είναι τα νεότερα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά και τη Μεσόγειο, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα καυτά σημεία της κλιματικής αυτής κρίσης.

Κι αυτό διότι, βρίσκεται στα σύνορα της εύκρατης και ξηρής κλιματικής ζώνης, με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην περιοχή να υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι συχνές ακραίες θερμοκρασίες, οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές, να επηρεάζουν τόσο τη θνητότητα όσο και τη νοσηρότητα του πληθυσμού.

Αυτά επεσήμανε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ Παναγιώτης Γιάλλουρος, συντονιστής του νέου ερευνητικού έργου από το πρόγραμμα HORIZON EUROPE που έχει κερδίσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με συνολικό προϋπολογισμό €6,5 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, ο δρ Γιάλλουρος ανέφερε ότι τα δεδομένα που προκύπτουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καταδεικνύουν ότι:

– Οι υπερβολικοί θάνατοι και νοσηλείες που αποδίδονται στις ακραίες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι υψηλότεροι στη νότια Ευρώπη και επιδεινώνονται από την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως στουςηλικιωμένους ενήλικες και στους κοινωνικά ασθενέστερους υπο-πληθυσμούς.

-Τα κύματα καύσωνα στην περιοχή τηςΜεσογείου προβλέπεται να αυξηθούν δραματικά έως το τέλος του 21ου αιώνα, αυξάνοντας το κλάσμα τωνθανάτων που οφείλονται στη θερμότητα στην περιοχή.

– Η έκθεση στη θερμότητα προκαλεί ευρύ φάσμα δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, όπως ψυχικό στρες, θερμική καταπόνηση, αφυδάτωση, διαταραχές του ύπνου, υπέρταση, ιδίως μεταξύ ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, παρά τις συστάσεις και τα σχέδια αντιμετώπισης που έχουν αναπτυχθεί για την πρόληψη αυτών των επιπτώσεων.

– Οι ασθένειες που μεταδίδονται με έντομα φορείς αντιπροσωπεύουν το 17 % του συνόλου των λοιμωδών νόσων και επηρεάζονται άμεσα από εξωτερικούς παράγοντες και την κλιματική αλλαγή και τέλος.

– Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυξάνοντας τη ζήτηση, διαταράσσοντας τις υποδομές, αυξάνοντας το κόστος και θέτοντας σε κίνδυνο την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας.

Αναφορικά με το ερευνητικό έργο ISMED-CLIM (‘Innovative Solutions across the Mediterranean for mitigation of Climate change-related health risks and enhancing health system resilience), το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων γιααντιμετώπιση κινδύνων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή για την υγεία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τα εθνικά συστήματα υγείας, θα εμπλέξει και κινητοποιήσει τους υπεύθυνους χάραξης περιφερειακής πολιτικής, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, στην εφαρμογή λύσεων μετριασμού αυτών των επιπτώσεων.

Επιπλέον, θα αξιολογήσει και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα ενός συνόλου παρεμβάσεων για τη μείωση των ακραίων κλιματικών εκθέσεων και των σχετικών επιπτώσεων στην υγεία ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Σε αυτό συμμετέχουν 27 φορείς από εφτά χώρες, αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο Νοέμβριο και να διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More