Sunday, December 22, 2024
Home » Κύπρος: Καταφύγιο Ισραηλινών μετά την επίθεση της Χαμάς – Ο κρίσιμος ρόλος της λόγω γεωγραφίας

Κύπρος: Καταφύγιο Ισραηλινών μετά την επίθεση της Χαμάς – Ο κρίσιμος ρόλος της λόγω γεωγραφίας

0 comments

Οι Ισραηλινοί καταφεύγουν μαζικά στην Κύπρο, ένα νησί μόλις 40 λεπτά μακριά το οποίο φαίνεται ότι θα παίξει κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο εν μέσω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή

Σε πιο ήσυχες εποχές, το τετραώροφο κτήριο που στεγάζει το κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην καρδιά της Λάρνακας είναι μια όαση γαλήνης. Αν οι επισκέπτες περάσουν, είναι συνήθως για να προσευχηθούν, να απολαύσουν το φαγητό κοσέρ του κέντρου ή να μάθουν περισσότερα για τα βρετανικά στρατόπεδα κράτησης στα οποία περισσότεροι από 53.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος φυλακίστηκαν στην Κύπρο μεταξύ 1946 και αρχές του 1949, όταν οι τελευταίοι 10.000 μεταφέρθηκαν σε το νέο ισραηλινό κράτος.

Αυτές τις μέρες ωστόσο ως το ιδανικό μέρος για χιλιάδες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το κέντρο βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, οι διάδρομοι και οι χώροι αναψυχής του γεμίζουν με εκτοπισμένους, νέους και ηλικιωμένους που αναζητούν παρηγοριά σε ένα νησί που απέχει μόλις 40 λεπτά πτήσης.

«Περίπου 1.000 άνθρωποι φθάνουν κάθε μέρα», είπε ο Άρι Ζέεφ Ράσκιν, ο αρχιραβίνος του νησιού. «Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Κύπρο σε αναζήτηση ψυχικής ηρεμίας από εκείνη την τρομερή μέρα», είπε σχετικά με την εισβολή ισλαμιστών με έδρα τη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 1.200 άνθρωποι, πάνω από 240 να συλληφθούν όμηροι και η περιοχή να οδηγηθεί σε νέα αιματοχυσία.

«Υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες, παιδιά με τραύματα, άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ήχο των ρουκετών που πέφτουν κάθε μέρα. Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, είτε κρεβάτι, φαγητό, προσωρινή διαμονή». Ένα και πλέον μήνα μετά τη σύγκρουση, όλο και περισσότερες οικογένειες έφτασαν στην Κύπρο, πολλές υποκινημένες από τον φόβο αντιποίνων στον απόηχο της άγριας αντεπίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στη Γάζα, μια επίθεση που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και αμέτρητους τραυματίες.

Αλλά ο Ράσι, ο οποίος εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο νησί όταν το λαϊκό αίσθημα ήταν αναμφισβήτητα πιο φιλοπαλαιστινιακό, είπε ότι οι ισραηλινες αφίξεις δεν γίνονται προς μια κατεύθυνση. Έφεδροι με έδρα το εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Νετανιάχου είχαν επίσης διέλθει μέσω της Κύπρου καθώς κατευθύνονταν προς την άλλη κατεύθυνση.

 

«Είχαμε νεαρούς άνδρες, νεαρούς Εβραίους εφέδρους ακόμη και από την Αργεντινή», είπε ο ραβίνος «Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για αυτά που έχω δει, πράξεις απίστευτης γενναιοδωρίας από τον κυπριακό λαό, πράξεις που δεν έχω δει όλα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια μαζί».

Καταφθάνουν και άλλοι που αναζητούν απελευθέρωση. «Έπρεπε να ξεφύγουμε από όλο τον θόρυβο, τους πυραύλους, τις μάχες, έτσι εγώ και οι φίλοι μου πετάξαμε για να περάσουμε πέντε μέρες στην Αγία Νάπα», είπε ο Ισραήλ Περτς, ηλικίας 23 ετών, αναφερόμενος στο θέρετρο στα νότο του νησιού καθώς περίμενε να επιβιβαστεί σε πτήση επιστροφής στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. «Νιώθουμε ασφαλείς εδώ».

Κόμβος εκκένωσης και κέντρο διανομής βοήθειας

Δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί που τις τελευταίες εβδομάδες φτάνουν στην Κύπρο. Εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την εξάπλωση της σύρραξης, οι δυτικές πρεσβείες στη Λευκωσία, τη διχασμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα του έθνους, βρίσκονται επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένοντας το στρατηγικό νησί της Μεσογείου να γίνει και πάλι κόμβος εκκένωσης και κέντρο για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το 2006, το πιο ανατολικό κράτος μέλος της ΕΕ λειτούργησε ως σημείο διέλευσης για περισσότερους από 30.000 ξένους υπηκόους που διέφυγαν από τον πόλεμο στον Λίβανο, ρόλος που επαναλήφθηκε όταν χιλιάδες κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Σουδάν στη χώρα νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, τόνισε οτι ειναι πιθανόν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι να φθάσουν στην Κύπρο από τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Απευθυνόμενος στους βουλευτές, είπε ότι περισσότεροι από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 35 χώρες έχουν μεταφερθεί στο νησί από τις 7 Οκτωβρίου.

Τα στρατεύματα της SAS και άλλες ειδικές δυνάμεις από τη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα σε στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώην αποικία του. Οι ελίτ ομάδες πιστεύεται ότι ειδικεύονται σε αποστολές διάσωσης ομήρων.

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένα ασφαλές καταφύγιο, το μάτι της καταιγίδας όταν η περιοχή φλέγεται», τονίζει ο καθηγητής Ούμπερτ Φάουστμαν ο οποίος διδάσκει ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Αλλά το παιχνίδι θα αλλάξει αν μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο καταφύγουν στην Κύπρο, δεν γίνουν δεκτοί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τελικά κολλήσουν εδώ. Ο πραγματικός πόλεμος θα μπορούσε να φέρει πραγματικό χάος στο νησί».

Η προσέγγιση της Λευκωσίας ήταν για χρόνια περισσότερο φιλοαραβική παρά φιλοϊσραηλινή. Μια αλλαγή που προκλήθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, άνοιξε έκτοτε το δρόμο για στενότερους δεσμούς και μια ενεργειακή συμμαχία που εξελίσσεται συνεχώς.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τις επιθέσεις της Χαμάς ενώ υποστήριξαν δημόσια το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αλλά οι δύο ηγέτες προσπάθησαν επίσης να επιτύχουν μια διπλωματική ισορροπία.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει ανησυχία για τον βαθμό στον οποίο αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή εκτοπιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας. Είπε ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνησή του εργάζεται για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς την πολιορκημένη παράκτια λωρίδα από την Κύπρο με στόχο τη μεταφορά «μιας συνεχούς, μεγάλου όγκου ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα»

Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να αποσταλούν από τη Λεμεσό, το κύριο λιμάνι της χώρας, στη Γάζα, μόλις 255 μίλια μακριά, μόλις υπάρξει παύση των μαχών και το επιτρέψει η κατάσταση στο έδαφος.

«Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφίας της, έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει», δήλωσε ο Ίαν Λέσερ αντιπρόεδρος του German Marshall fund US, με έδρα τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί την Τετάρτη. «Εάν η ΕΕ θέλει να γίνει πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, η μεγάλη δοκιμασία θα είναι εδώ στην ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: Guardian, newsbomb.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00