Tuesday, November 5, 2024
Home » Κυπριακό άλμα στο διάστημα με καινοτόμο αμυντικό και διαστημικό εξοπλισμό

Κυπριακό άλμα στο διάστημα με καινοτόμο αμυντικό και διαστημικό εξοπλισμό

0 comments

Κυπριακό άλμα στο διάστημα με καινοτόμο αμυντικό και διαστημικό εξοπλισμό

Μέχρι το διάστημα φτάνει μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα τη Λευκωσία. Πρόκειται για την Ecliptic Defence and Space η οποία διαγράφει τροχιά στον τομέατου διαστήματος και της άμυνας μέσω των καινοτόμων και προηγμένων συστημάτων που σχεδιάζει και παράγει. Όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας, Μαρία Κωνσταντίνου, επέστρεψαν στην Κύπρο μαζί με τον τεχνικό διευθυντή, Ανδρέα Παπαναστασίου, από νοσταλγία και έγνοια για τον τόπο τους και έχουν, ήδη, πετύχει σπουδαίες συνεργασίες, ενώ σύντομα ο εξοπλισμός τους θα συμμετέχει στις επόμενες διαστημικές αποστολές.

Η Ecliptic Defence and Space ιδρύθηκε το 2020 και ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το καλοκαίρι του 2021, υπογράφοντας συμβόλαια με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ). «Η ομάδα μας απαρτίζεται από εξειδικευμένους μηχανικούς με πολυετή βιομηχανική εμπειρία στο εξωτερικό που επικεντρώνεται στις τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων και μικροκυμμάτων επόμενης γενιάς. Η πλούσια μηχανική εμπειρία της ομάδας, παρέχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται η αναδυόμενη γνώση σε βιομηχανικά προϊόντα για τους ιδιαίτερα απαιτητικούς τομείς, της άμυνας και του διάστηματος», ανέφερε η κ. Κωνσταντίνου.

Οι τεχνολογίες που αναπτύσσουν προορίζονται για τις ανάγκες των ευρωπαϊκών στρατευμάτων και των Διεθνών Διαστημικών Οργανισμών. «Επικεντρωνόμαστε στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων για δορυφόρους επόμενης γενιάς, διαστημόπλοια εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και προσεδαφιστές πλανητών. Πρόκειται για συστήματα που αφορούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε δορυφόρους, δορυφορικά συστήματα ραντάρ, ραδιομέτρησης, τηλεμετρίας, απομακρυσμένης ανίχνευσης, προσεδάφισης καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό».

Οι καινοτομίες της Ecliptic, εξηγεί, δεν υπάρχουν πουθενά σήμερα στην Ευρώπη και πιθανότητα στον κόσμο. «Με τη χρήση των δικών μας τεχνολογιών, τα τελικά προϊόντα μπορούν να έχουν προδιαγραφές κατά πολύ ανώτερες από συστήματα που προσφέρονταν μέχρι σήμερα».

Αυτό διότι οι τεχνολογίες που αναπτύσσουν πέτυχαν δραστική μείωση βάρους του εξοπλισμού, χαρακτηριστικό που είναι υψίστης σημασίας για δορυφόρους, καθώς μεταφράζεται σε ανάγκη λιγότερης ενέργειας κατά την εκτόξευση και συνεπώς μείωση του κόστους. Πέτυχαν, επίσης, σημαντική μείωση του μεγέθους και παράλληλα αύξηση της ανθεκτικότητας των προϊόντων στις οποίες εφαρμόζονται αυτές οι τεχνολογίες, μειώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το κόστος αποστολής. Παράλληλά, πέτυχαν, τη μεταφορά υψηλότερης ενέργειας του σήματος ραδιοσυχνοτήτων από το διάστημα στη γη, ενώ προσφέρουν και τη δυνατότητα ευκολότερης συναρμολόγησης και κατασκευής των προϊόντων που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες αυτές.

Η Ecliptic σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη των δραστηριοτήτων της, κατάφερε να εξασφαλίσει συμβόλαια για πολλαπλές αναπτύξεις διαστημικών και αμυντικών προϊόντων, αναπτύσσοντας συνεργασία με δύο Κολοσσούς στον τομέα του διαστήματος, την Thales Alenia Space και την Airbus.

«Οι εξοπλισμοί μας προσεχώς θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των επόμενων διαστημικών αποστολών, φέρουν μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες και προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με προϊόντα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά διαστήματος, καθώς αυξάνουν σημαντικά τις δυνατότητες των δορυφόρων πάνω στους οποίους εγκαθίστανται», σημείωσε.

Τους μήνες που έρχονται, πρόσθεσε η κ. Κωνσταντίνου, η Ecliptic θα προχωρήσει στην πιστοποίηση των πρώτων διαστημικών της προϊόντων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η χώρα μας θα διαθέσει τα πρώτα της διαστημικά προϊόντα, εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Κύπρο.

Πέραν της διαστημικής αγοράς, οι τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων και μικροκυμματικής μπορούν να εφαρμοστούν και για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή προηγμένων συστημάτων αμυντικής φύσεως για την προστασία των κρατών και των κρίσιμων υποδομών τους. «Οι λύσεις που προσφέρει η Ecliptic, μπορούν εγκατασταθούν πάνω σε επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες πλατφόρμες», ανέφερε η κ. Κωνσταντίνου.

Ως Κύπρος, είπε, είμαστε πίσω τεχνολογικά και σε επίπεδο διαστήματος, αλλά και στον ακόμη πιο κρίσιμο τομέα της άμυνας. «Δεν έχει σημασία αν μια χώρα είναι μικρή. Έχει σημασία να έχουμε δυνατότητες ανάπτυξης και κατοχής τεχνολογιών πολλαπλασιασμού ισχύος (force multiplier technologies) οι οποίες μπορούν να θωρακίσουν την Κύπρο από οποιεσδήποτε εχθρικές επιβουλές. Αυτές οι τεχνολογίες θα εξίσωναν τις δυνατότητες της Κύπρου με αυτές μιας πολύ μεγαλύτερης χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικής σημασίας καθώς θα ήταν δυνατόν να επιφέρει αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες και να ανατρέψει το ισοζύγιο δυνάμεων το οποίο είναι κατά πολύ εις βάρος της χώρας μας».

«Αφού μπορούμε να προβλέψουμε και να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις απειλές που πιθανότατα θα κλιθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, μπορούμε να στρέψουμε μεθοδικά τις προσπάθειες μας για ενδυνάμωση των υποδομών έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και παραγωγικών δυνατοτήτων. Όταν βάλουμε αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, θα μας επιτραπεί να ανταποκριθούμε και με μεγαλύτερη ακρίβεια στην ανάπτυξη συστημάτων των επόμενων γενιών τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία και επιβίωση της χώρας μας, των κρίσιμων υποδομών και προστασία των πολιτών της», σημείωσε.

Θέλω να πιστεύω ότι ανοίγουμε μια πόρτα για την ειδικότητα της υψηλής μηχανικής στον τόπο μας, ανέφερε, καθώς όπως διαπιστώνει είναι υποβαθμισμένη σε σχέση με ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού. «Ότι εμπνέουμε τους μηχανικούς της επόμενης γενιάς για να συνεισφέρουν. Είναι σημαντικό να ανατηχθούν και σχετικοί κλάδοι στα πανεπιστήμια μας, παρόμοια με εκείνα του εξωτερικού, ώστε τα παιδιά να παραμένουν εδώ ή να επιστρέφουν».

Πάντως, σημειώνει, η εμπλοκή της Ecliptic σε τεχνολογίες αιχμής, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση μιας ισχυρής εγχώριας τεχνολογικής υποδομής, αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον και να επαναπατρίσει αριθμό επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Η νοσταλγία ώθησε το άλμα της πίστης τους

Μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αναφέρει η κ. Κωνσταντίνου, η νοσταλγία και η έγνοια για το νησί τους, τους οδήγησαν πίσω στην Κύπρο και στην απόφαση να ιδρύσουν στον τόπο τους την Ecliptic.

«Είχαμε τον πόθο της επιστροφής και γνωρίζαμε τις ικανότητες των τεχνολογιών με τις οποίες ασχολούμαστε, αφού πρώτα εκπαιδευτήκαμε στο εξωτερικό. Είπαμε ότι είναι καιρός να επιστρέψουμε», σημείωσε η κ. Κωνσταντίνου. «Είναι, παράλληλα, η έγνοια μας για την Κύπρο καθώς πέρα από το διάστημα, οι τεχνολογίες μας αφορούν την άμυνα», υπογράμμισε.

Εκτιμάμε, επίσης, ότι σύντομα οι διαστημικές και αμυντικές αναπτύξεις της Ecliptic, θα ωθήσουν στο άνοιγμα δεκάδων θέσεων εργασίας, σε σημαντική αύξηση του αριθμού των μηχανικών σε πόστα υψηλής τεχνολογίας, στην επίλυση τεχνολογικών προκλήσεων, στην ανάληψη μεγαλύτερων έργων εθνικής και Ευρωπαϊκής σημασίας και ειδικότερα στην ενδυνάμωση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τεχνολογικό και διπλωματικό επίπεδο.

Επωφελείται, παράλληλα και το περιβάλλον αλλά και ο άνθρωπος, αφού τροφοδοτείται η πρωτοποριακή έρευνα και τεχνολογία, προωθώντας δράσεις που ενισχύουν τη δημόσια ασφάλεια και τη γη, τους ωκεανούς, την ατμόσφαιρα και διευκολύνουν τη διαχείριση των εθνικών φυσικών πόρων.

Στόχος της Ecliptic, σημείωσε η κ. Κωνσταντίνου, είναι «η εγκατάσταση υπερσύγχρονων υποδομών έρευνας, δοκιμών, βιομηχανικής πιστοποίησης και ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας, που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση φιλόδοξων έργων έρευνας και ανάπτυξης και θα την οδηγήσουν σε επιστημονικές και μηχανικές επιτυχίες για την αντιμετώπιση πολύπλοκων τεχνολογικών προκλήσεων σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More