Τελικά, υπάρχει παρθενογένεση
Υπάρχει παρθενογένεση και το απέδειξε ένας βόας στοΗνωμένο Βασίλειο, ο οποίος γέννησε 14 μωρά – χωρίς ταίρι.
Ο βόας, ένας βραζιλιάνικος Rainbow Boa 13 ετών, ύψους 2 μέτρων, που ονομάζεται «Ρονάλντο», γέννησε την περασμένη εβδομάδα αφού δεν είχε καμία επαφή με άλλα φίδια για τουλάχιστον εννέα χρόνια, σύμφωνα με το Κολέγιο City of Portsmouth, το οποίο διατηρούσε το φίδι.
Τα θηλυκά των ειδών έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται χωρίς σπέρμα από αρσενικό. Ορισμένες σφήκες, καρκινοειδή και σαύρες αναπαράγονται μόνο μέσω παρθενογένεσης. Αλλά σε άλλα είδη είναι σπάνιο και συνήθως παρατηρείται σε αιχμαλωσία.
Τείνει να συμβαίνει σε καταστάσεις όπου τα θηλυκά διαχωρίζονται από τα αρσενικά, δήλωσε στο AP ο ΝτέμιανΤσάπμαν, ο οποίος διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα για τη διατήρηση των καρχαριών και των σαλαχιών στοMote Marine Laboratory & Aquarium στη Σαρασότα της Φλόριντα.
Πως γίνεται η παρθενογένεση
Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί η παρθενογένεση είναι όταν το ωάριο ενός θηλυκού ατόμου συγχωνεύεται με ένα άλλο κύτταρο, συχνά ένα κύτταρο που έχει απομείνει από μια διαδικασία που επιτρέπει στο θηλυκό να δημιουργήσει το ωάριο. Αυτό το κύτταρο, γνωστό ως πολικό σώμα, δίνει στο ωάριο τις γενετικές πληροφορίες που κανονικά θα λάμβανε από το σπέρμα. Το κύτταρο αρχίζει να διαιρείται και αυτό οδηγεί στη δημιουργία ενός εμβρύου.
Δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένη είναι η παρθενογένεση στη φύση, δήλωσε ο Τσάπμαν.
«Πιστεύουμε ότι τα θηλυκά αναπαράγονται έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή δεν έχουν βρει αρσενικό επειδή είναι τόσο λίγα» δήλωσε ο Τσάπμαν.
Τα έμβρυα από παρθενογένεση έχουν λιγότερη γενετική ποικιλομορφία, δήλωσε ο Τσάπμαν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα.
Πηγή: Έθνος
Πηγή: Cyprus Times