Καταφύγιο αστέγων υπό κατεδάφιση ξενοδοχείο – Υγειονομική βόμβα στην τουριστική περιοχή (εικόνες)
Στον ύπνο πιάστηκαν οι αρμόδιες αρχές αλλά και οι υπηρεσίες του Κράτους σε σχέση με το καταφύγιο αστέγων που υπάρχει στην παραλιακή λεωφόρο Αμαθούντος στη Λεμεσό.
Σε μια περιοχή που δεσπόζουν, πύργοι με πολυτελή διαμερίσματα εκατομμυρίων και ξενοδοχειακές μονάδες, λίγο πιο πέρα, μπροστά από την ακτογραμμή, ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, μετατράπηκε εν μια νυκτί σε καταφύγιο αστέγων αλλοδαπών.
Στο πρώην ξενοδοχείο Aquarius το οποίο βρίσκεται στην παραλιακή της Μουταγιάκας, δίπλα από γνωστά παραθαλάσσια μπαράκια και υποστατικά, βρήκαν χώρο για να διαμένουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλοδαποί κυρίως από το Πακιστάν, διαμορφώνοντας τα άλλοτε δωμάτια του ξενοδοχείου, σε χώρους διαμονής. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς με το που εισέλθει από μια μικρή τρύπα που υπάρχει στην περίφραξη του κτιρίου, δεν περιγράφονται με λόγια. Δεκάδες όγκοι από μπάζα και σκουπίδια, δυσοσμία και βρωμιά όπως και τρωκτικά είναι τα όσα συνάντα κάποιος στο πέρασμά του εντός και έκτος που εγκαταλειμμένου υποστατικού.
Ο «Φ» εισήλθε χθες το πρωί στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Aquarius και κατάγραψε τα όσα περιγράφονται πιο πάνω. Με ξύλινα πλακάζ οι αλλοδαποί έκλεισαν τα παράθυρα των δωματίων, διαμορφώνοντάς τα ως ένα προσωρινό χώρο στέγασης. Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και φυσικά χωρίς να λειτουργούν χώροι υγιεινής με το κτίριο να έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.
Συναντήσαμε κατά την έφοδο μας, έναν νεαρό από το Πακιστάν ο οποίος εκείνη την ώρα ετοιμαζόταν να φύγει για να βρει ίσως και σήμερα μεροκάματο. Τον ρωτήσαμε τον λόγο που επέλεξε να μένει κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες και η απάντησή του ήταν κατατοπιστική. «Τα ενοίκια στη Λεμεσό είναι πολύ ακριβά ακόμη και για ένα δωμάτιο. Δεν μπορείς να βρεις κάπου μείνεις». Όπως μας εξήγησε τις τελευταίες δύο βδομάδες διαμένει μαζί με ακόμη έναν φίλο του, στο συγκεκριμένο μέρος.
Φανερά στεναχωρημένος και με τα μάτια του να έχουν βουρκώσει, περιγράφει ότι είναι τόσο τρομακτική η διαμονή το βράδυ, που κανείς δεν μπορεί να μείνει μόνος του στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο.
Ο 20χρονος με πλήρη επίγνωση για τις συνθήκες διαβίωσής του, αναφέρει ότι με τα χρήματα που βγάζει, ίσα που τα καταφέρνει να εξασφαλίσει φαγητό. Όπως είπε, κάνει μπάνιο λίγο πιο δίπλα από το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, στα δημοτικά μπάνια και καμιά φορά στη θάλασσα. Ανέφερε ακόμη ότι εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται μόνος του στην Κύπρο και η οικογένειά του είναι στο Πακιστάν, ενώ από τα λεγόμενά του αντιληφθήκαμε ότι ίσως και να αφίχθηκε παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν θέλω να μένω εδώ αλλά δεν έχω άλλη επιλογή», είπε και πρόσθεσε πως κάποιες φορές εργάζεται περιστασιακά φτιάχνοντας κήπους ή ως διανομέας φαγητού.
Σε ένα από τα δωμάτια εντοπίσαμε ακόμη ένα αλλοδαπό να κοιμάται. Αν και επιχειρήσαμε να μας μιλήσει εντούτοις δεν ανταποκρίθηκε. Στο διπλανό δωμάτιο όπως καταγράφονται και στις φωτογραφίες του «Φ», υπάρχουνρούχα κρεμασμένα ενώ πάρα δίπλα μια απλώστρα γεμάτη και καρέκλες έξω από το υποτιθέμενο δωμάτιο.
Οι τοπικές Αρχές αλλά και η Αστυνομία ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί μετά από ανάρτηση του τέως Γενικού Γραμματέα του ΔΗΚΟ, Άθου Αντωνιάδη, στην πλατφόρμα «Χ», την περασμένη Κυριακή.
Άμεση ανταπόκριση από Δήμαρχο Αμαθούντας
Ο «Φ» επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Αμαθούντας, Κυριάκο Ξυδιά, καθώς η εν λόγω περιοχή ανήκει πλέον στον νεοσύστατο Δήμο. Ο κ. Ξυδιάς παρά το γεγονός ότι ανέλαβε μόλις χθες, ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για το θέμα και αποτάθηκε από την πρώτη στιγμή στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού ούτως ώστε να παρέμβουν άμεσα σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, για να μετακινηθούν οι αλλοδαποί από τον υφιστάμενο χώρο.
Το ξενοδοχείο όπως πληροφορείται ο «Φ» ανήκει σε αλλοδαπό πρόσωπο και είναι ιδιοκτησία της εταιρείας Issa Bros Cyprus Hotels Ltd. Η εταιρεία είχε καταθέσει στο Τμήμα Περιβάλλοντος, περιβαλλοντική μελέτη με σκοπό την κατεδάφισή του Aquarius και τη δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων. Το Τμήμα Περιβάλλοντος ενέκρινε το 2023 την ανάπτυξη που αφορά την κατασκευή και λειτουργία του Aquarius Beach Hotel. Πρόκειται για παραθαλάσσιο τεμάχιο με συνολικό εμβαδόν 3,987 τ.μ., με πρόσβαση μέσω της λεωφόρου Αμαθούντος.
Υγειονομική βόμβα στην καρδία της τουριστικής περιοχής
Το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα αλλά και να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι η κρατική μηχανή λειτουργεί με αργά αντανακλαστικά, καθώς εάν το θέμα δεν έβλεπε το φως της δημοσιότητας, ίσως το επόμενο ρεπορτάζ να αφορούσε νεκρό άστεγο στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο Aquarius.
Την ίδια ώρα ο χώρος έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα για την περιοχή με τα τρωκτικά να έχουν βρει καταφύγιο αλλά και τους αλλοδαπούς που διαμένουν να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες λόγω της όλης κατάστασης. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών είναι ορατοί αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε νερό, κοιμούνται πρόχειρα στο έδαφος και σε βρώμικα στρώματά και είναι άγνωστο με ποιο τρόπο και με τι σιτίζονται.