Home » Καταγγελία: Πρόστιμο μόλις €4.000 για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη Λίμνη Άχνας

Καταγγελία: Πρόστιμο μόλις €4.000 για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη Λίμνη Άχνας

0 comment

Καταγγελία: Πρόστιμο μόλις €4.000 για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη Λίμνη Άχνας

Σε καταγγελία ότι για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, που σημειώθηκε με τη διαρροή 150 χιλιάδων τόνων κτηνοτροφικών αποβλήτων στη λίμνη Άχνας, επιβλήθηκε πρόστιμο μόνο 4000 ευρώ προβαίνει το Κίνημα Οικολόγων.

Και υποδεικνύει ότι «όσο δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την περιβαλλοντική ευθύνη, που προνοεί βαριές ποινές – μέχρι 200000 ευρώ πρόστιμο και φυλάκιση – δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική ευνομία και σεβασμός της φύσης σε αυτή τη χώρα».

Aυτούσια η ανακοίνωση του Κινήματος Oικολόγων:

Μετά από σειρά επιστολών προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, αποκαλύπτουμε σήμερα την κατάληξη του περιστατικού με τη διαρροή 150 χιλιάδων τόνων κτηνοτροφικών αποβλήτων στη λίμνη Άχνας.

Τοπεριστατικό συνέβη στις 25 Φεβρουαρίου 2024 όταν κατέρρευσε το τοίχωμα δεξαμενής εξάτμισης κτηνοτροφικών λυμάτων. Τα λύματα, αφού διέσχισαν αγρούς με καλλιέργειες, κατέληξαν σε ένα περίπου χιλιόμετρο μέσα στο φράγμα Άχνας, το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών περιοχών προστασίας της φύσης Νατούρα 2000.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις από ιδιωτικό χημείο το νερό είχε καταστεί ακατάλληλο ακόμα και για άρδευση.

Οι μετρήσεις μας επιβεβαιώθηκαν εκ των υστέρων από την αναφορά του συνόλου των μετρήσεων τις οποίες διεξήγαγε το Τμήμα Υδάτων.

Κατ’ ακρίβειαν, το νερό του φράγματος Άχνας ήταν ακατάλληλο για άρδευση μέχρι και τις 18 Απριλίου οπόταν και επιτράπηκε ξανά η χρήση του για γεωργικούς σκοπούς.

Για την μεγάλη αυτή περιβαλλοντική ζημιά επιβλήθηκε πρόστιμο 4000 ευρώ μόνο.

Δηλαδή, για κάθε τόνο απόβλητα που κατέληξαν στο φράγμα προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική ζημιά ο υπεύθυνος φορέας διαχείρισης των αποβλήτων πλήρωσε το αστρονομικό ποσό των 2,6 σεντς.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα μας οι χωμάτινες δεξαμενές αποβλήτων δεν καλύπτονται από πολεοδομική άδεια.

Είναι φανερό ότι ο υπεύθυνος της ρύπανσης – που τυγχάνει να είναι μια μεγάλη γαλακτοπαραγωγός βιομηχανία του τόπου – ουσιαστικά τιμωρήθηκε με μια ποινή χάδι.

Όσο δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την περιβαλλοντική ευθύνη, που προνοεί βαριές ποινές – μέχρι 200000 ευρώ πρόστιμο και φυλάκιση – δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική ευνομία και σεβασμός της φύσης σε αυτή τη χώρα.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More