Home » Κατάθεση Μάτσα για Θανάση: Δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση

Κατάθεση Μάτσα για Θανάση: Δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση

0 comment

Κατάθεση Μάτσα για Θανάση: Δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση

Ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας ο Σάββας Μάτσας μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις από τους δικηγόρους της οικογένειας του αδικοχαμένου εθνοφρουρού – Περαιτέρω πληροφορίες κατά τη σημερινή διαδικασία – Δεν επιβεβαιώνει, δεν διαψεύδει η Αστυνομία – Τα σημαντικότερα σημεία της διαδικασίας

Σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης του ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του αδικοχαμένου Θανάση Νικολάου ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα ύψους 30 μέτρων στην Άλασσα.

Advertisement

Η χθεσινή, μαραθώνια διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, σημαδεύτηκε από ένταση αλλά και αποκαλύψεις στο περιθώριο αντεξέτασης της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος.

Ως γνωστόν, χθες οι δικηγόροι της οικογένειας αναφέρθηκαν σε μαρτυρία ατόμου, το οποίο περιγράφει την ομολογία άλλου προσώπου, για τη δολοφονία του Θανάση Νικολάου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005.

Τα σημαντικότερα σημεία της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου

  • Μάτσας: Έπρεπε να δώσει οδηγίες να διερευνηθεί ως φόνος ή ανθρωποκτονία
  • Ληφθήκαν δακτυλικά αποτυπώματα από την σκηνή;Μάτσας: Παρόντες ήταν οι πλεον αρμόδιοι. Αποφάσισαν ότι πρόκειται για αφύσικο θάνατο και να ταξινομηθεί ως μικρό παράβαση και την έδωσαν σε άπειρο μέλος της δύναμης. Από την μελέτη που έκανα δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού περιστατικού όπου ένας νέος έχασε την ζωή του. Και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο στην σκηνή ούτε ένα βαθούλωμα εκεί που έπεσε Ο Θανάσης που ήταν 62 κιλά και με την βαρύτητα και δεν είχε ένα βαθούλωμα αν έπεφτες με 72 χιλιόμετρα. Δεν είχε κανένα συμβατό τραύμα με πτώση. Ήταν λες και έκανε ηλιοθεραπεία. Υπήρχαν μόνο μώλωπες στην ωμοπλάτη.
  • Μάτσας: Αυτοψία διενήργησε ο Πανικός Σταυριανός. Ο Θανάσης όπως είπε ήταν ζεστός, απέκλεισε εγκληματική ενέργεια και ήταν πτώση εκ ύψους. Αποφάσισε μέσα σε 10-15 λεπτά ότι ήταν αυτοκτονία. Μαζί του ήταν και Νικόλας Χαραλάμπους και ήταν ασκούμενος. Ο Θανάσης βρέθηκε σε ύπτια θέση και βρέθηκε δίπλα του το τσαντί του τα γυαλιά του και πίσω από την ράχη του, το ρολόι του με σπασμένος το κολονάκι.
  • Μάτσας: Στις 28 του μήνα πήρε άδεια πήγε σπίτι του το βράδυ έμεινε και έβλεπε τηλεόραση το πρωί ξύπνησε ετοίμασε την βαλίτσα του. Έφαγε στις 6:15 δημητριακά και 6:30 έφυγε για τον στρατό.Ήταν ο γιατρός Ανδρέας Κουρέας και μετέβαινε στη δουλειά του στο νοσοκομείο και πέρασε από το σημείο τη γέφυρα της Άλασσας και είδε εκεί κόσμο αστυνομία και κατέβηκε κάτω. Διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός και το σώμα του ήταν παγωμένο και αυτό το τονίζω, δεδομένου αφού ο Πανικός Σταυριανός ανέφερε ότι ήταν ζεστός ο Θανάσης. Πως είναι δυνατός στις 5:30 να ήταν παγωμένος και 6:30 να ήταν ζεστός;
  • Δικηγόρος Οικογένειας: Ποιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσης του Θανάση κατά τη θητεία του.
  • Μάτσας: Διαπιστώσαμε ότι η ζωή του Θανάση ήταν μαρτυρική. Υφίστατο bullying, από τρεις συγκεκριμένα. Από ότι αντιλήφθηκα ήταν ένα πρόσωπο χαμηλών τόνων με βαθιά πίστη. Είχε και κάποια προφορά Αγγλική ακόμα και στην Ελληνική διατύπωση. Τον εκμεταλλεύτηκαν να κάνει τις αγγαρείες τους.Τον έλεγαν, «Καγκουρό Αυστραλό». Όταν επέστρεφε από σκοπιά του έβαζαν χαρτάκια και άναβαν φωτιά ενώ κοιμόταν. Μάλλον ήταν πολύ δυσαρεστημένος και τα εξέφρασε κ στους Αξιωματικούς και στην μητέρα του και της έλεγε να μην πει κάτι, γιατί είναι επικίνδυνοι και δεν ξέρεις το τι θα μου κάνουν. Δυο μέρες πριν τον θάνατο του ζήτησε μετάθεση από τον διοικητή του στρατοπέδου. Ίσως δεν θεωρήθηκε ότι αντιμετώπιζε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Κάνε υπομονή, να έρχεσαι να μας το λες και να πίνουμε καφέ, έτσι του έλεγαν Ο Θανάσης ήθελε να φύγει πολλές φορές τον είδαν να είναι στεναχωρημένος και να δακρύζει. Δυο μέρες πριν το θάνατό του, τον έβρισαν και του είπαν να σιωπήσει.Και δυο μέρες μετά, βρέθηκε νεκρός.
  • Μάτσας: Με επιστολή του γενικού εισαγγελέα διορίστηκα μαζί με άλλους δυο συναδέλφους ως ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές για να διερευνήσουμε τις συνθήκες θανάτου του Θανάση (Κατέθεσε την επιστολή γενικού εισαγγελέα 20/10/21). Με την λήψη επιστολής και διορισμό μας απευθυνθήκαμε στο αρχηγείο για να μας παραδοθεί ο φάκελος της υπόθεσης. 6 ογκώδεις φακέλοι 4000 σελίδων και το μοιράσαμε με συναδέλφους για να το μελετήσουμε. Μετά από παρέλευση δυο μηνών ο ένας εκ των δυο ανακριτών ο κυρίος Αιμιλιανίδης με ενημέρωσε ότι για σοβαρούς προσωπικούς λόγους δεν μπορεί να συνεχίσει τη διερεύνηση μαζί μας. Μέχρι τότε δεν μελέτησε όλο το μαρτυρικό υλικό. Μείναμε οι δυο και μελετήσαμε. Λάβαμε επιπρόσθετες μαρτυρίες από πρόσωπα που κρίναμε ότι έπρεπε να πάρουμε. Μας δόθηκαν παρατάσεις, η διαδικασία διήρκησε περίπου 11,5 μήνες.
  • Ξεκινά η κατάθεση του Σάββα Μάτσα
  • Απορρίφθηκε το αίτημα δεν θα κλητευθεί για κατάθεση ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λάρνακας Μελής Αντωνίου σε συνέχεια των χθεσινών αποκαλύψεων από πλευράς της οικογένειας – «Θα πρέπει να αποφανθώ σύμφωνα με τον νόμο, το αίτημα απορρίπτεται» είπε η θανατική ανακρίτρια.
  • Δέκα λεπτά διάλειμμα και απόφαση αν θα κλητευθεί ξανά ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λάρνακας
  • Θανατική ανακρίτρια: Αναφορικά με την επανκλήτευση του κυρίου Μελή Αντώνιου θα ζητούσα τον λόγο από την κυρία Ξενοφώντας –Εκπρόσωπος ΝΥ: Η δικη μας η πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να τοποθετηθεί αρνητικά αφού για την οικογένεια είναι σημαντική η μαρτυρία.
  • Οι συνήγοροι της οικογένειας ζήτησαν να καταθέσει η ιατροδικαστής Σπανουδάκη η οποία έλεγξε όλες τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και μπορεί να σχολιάσει. Η εκρποσωπος της Νομικής Υπηρεσίας έχει δίκαιο ότι δεν μπορεί να καταθέσει για τους ίδιους λόγους που δεν επιτραπεί να καταθέσει ο κύριος Μαρνερίδης.

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More