Κατάθεση καταδρομέα που ήταν με τον Γιαννιό στο ελικόπτερο
Με την ένορκη κατάθεση ενός εκ των τεσσάρων καταδρομέων που βρίσκονταν στην καμπίνα του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς AgustaWestland AW139, κατά τη μοιραία πτήση της 27ης Ιουνίου του 2022 συνεχίστηκε χθες η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης για τον θάνατο του 27χρονου συμβασιούχου οπλίτη, Παναγιώτη Γιαννιού (δεκανέας).
Πρόκειται για μόνιμο υπαξιωματικό (επιλοχίας) των καταδρομών, ο οποίος είναι στη λίστα των μαρτύρων κατηγορίας. Η μαρτυρία που έδωσε στο Στρατιωτικό Δικαστήριο Λευκωσίας, επικεντρώθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η πτώση του Γιαννιού.
Πιο συγκεκριμένα, από τις ερωτήσεις που υπέβαλε η κατηγορούσα Αρχή (εμφανίζεται ο δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’, Ανδρέας Αριστείδης και ο στρατιωτικός εισαγγελέας Σάββας Δημητριάδης), αλλά και τις απαντήσεις που δόθηκαν, επιχειρήθηκε να ξεκαθαριστεί ότι είχε καταστεί σαφές πως η πτήση του ελικοπτέρου ήταν δοκιμαστική τη στιγμή που έπεσε ο 27χρονος.
Εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από το μαύρο κουτί, ο Γιαννιός έπεσε από ύψος 22,5 μέτρων και ενώ το ελικόπτερο είχε ταχύτητα 96 χιλιόμετρα (52 κόμβοι). Η πτώση, ωστόσο, σύμφωνα με τη θέση της κατηγορούσας Αρχής, θα έπρεπε να γίνει από ύψος 3 μέτρων, κι ενώ το πτητικό μέσο είχε ταχύτητα 18 χλμ.
Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις μίλησε για τέσσερις επίσημες ενημερώσεις που τους είχαν γίνει και σύμφωνα με τις οποίες η διαδρομή που επρόκειτο να ακολουθήσει το ελικόπτερο ήταν «dry». Ο όρος αυτός σημαίνει πως η διαδρομή θα ήταν «στεγνή», δηλαδή, θα ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα και ότι δεν θα γινόταν πραγματική πτώση.
Ο μόνιμος υπαξιωματικός αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, για μια επίσημη ενημέρωση από αξιωματικό της αεροπορίας, μια από αξιωματικό των καταδρομών και άλλες δυο από τον υπαξιωματικό που είναι ο κατηγορούμενος της υπόθεσης και φέρεται να έδωσε στον Γιαννιό το σύνθημα για την πτώση.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας προβλήθηκαν κάποιες από τις συνολικά 144 φωτογραφίες που λήφθηκαν από το έδαφος πριν και κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτώσης. Σε μια απ΄ αυτές απεικονίζεται στην θύρα του ελικοπτέρου ο Γιαννιός, αλλά και ο κατηγορούμενος υπαξιωματικός. Σε κάποια εκ των φωτογραφικών στιγμιοτύπων φαίνεται και η κλίση που είχε κατά την μοιραία πτώση του στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας ο Γιαννιός.
Ο μάρτυρας αντεξετάστηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης Αναστασία Ιωάννου, η οποία –μεταξύ άλλων- αμφισβήτησε την ευκρίνεια των φωτογραφιών και το τι επ΄ ακριβώς απαθανατίζεται σ΄ αυτές.
Κατηγορούμενος για την υπόθεση είναι αρχιλοχίας της μοίρας καταδρομέων, ο οποίος βρισκόταν με τον Γιαννιού στο ελικόπτερο και είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που καταγράφονται στο κατηγορητήριο, ο υπαξιωματικός των ΛΟΚ, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του στο πλαίσιο άσκησης μελών των Δυνάμεων Καταδρομών, λόγω επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς φέρεται να επέφερε χωρίς πρόθεση τον θάνατο του δεκανέα κατά τη διαδικασία πτώσης από στρατιωτικό ελικόπτερο που βρισκόταν εν πτήσει, στη θαλάσσια περιοχή του Ακάμα. Aπό τη μαρτυρία που συγκέντρωσε το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, φαίνεται να προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος αρχιλοχίας έδωσε οδηγίες στον αποβιώσαντα για να πραγματοποιήσει πτώση σε χρόνο που το ελικόπτερο δεν βρισκόταν σε παραμέτρους ρίψεως (βλ. ύψος και ταχύτητα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο συμβασιούχος οπλίτης να πέσει από ύψος πολλαπλάσιο του προβλεπόμενου, περί τα 23 μέτρα και να επέλθει ο θάνατος του.