Thursday, September 19, 2024
Home » Και δεύτερο περιστατικό ιλαράς σε λίγες μέρες στο Μακάρειο-Νοσηλεύεται 3χρονο αγοράκι

Και δεύτερο περιστατικό ιλαράς σε λίγες μέρες στο Μακάρειο-Νοσηλεύεται 3χρονο αγοράκι

0 comments

Και δεύτερο περιστατικό ιλαράς σε λίγες μέρες στο Μακάρειο-Νοσηλεύεται 3χρονο αγοράκι

Ακόμη ένα κρούσμα ιλαράς στην Κύπρο – Νοσηλεύεται στο Μακάρειο αγοράκι 3 ετών – Πήρε εξιτήριο το πρώτο περιστατικό που αφορούσε 20 μηνών αγοράκι – Ανησυχία ειδικών για τα περιστατικά που παρουσιάζουν έξαρση στην Ευρώπη

Της Μικαέλας Κουλλέ

Και δεύτερο περιστατικό ιλαράς εντοπίστηκε σε λίγες μέρες στην Κύπρο με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, λόγω και της έξαρσης που παρατηρείται και στην Ευρώπη.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times πρόκειται για αγοράκι 3 ετών το οποίο είναι ανεμβολίαστο. Το παιδάκι εισήχθη στο Μακάρειο με ψηλό πυρετό και εξανθήματα. Η κατάσταση της υγείας του σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς είναι εκτός κινδύνου.

  • Νοσηλεύεται παιδάκι με ιλαρά στο Μακάρειο. 1ο περιστατικό μετά από δυο χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο -μετά από δύο χρόνια- εντοπίστηκε πριν από μερικές μέρες και αφορούσε 20 μηνών αγοράκι. Το πρώτο περιστατικό αφού έλαβε όλων των ενδεδειγμένων θεραπειών πήρε εξιτήριο από το παιδιατρικό τμήμα όπου και νοσηλευόταν.

Η ιλαρά βρίσκεται σε ανοδική πορεία στην Ευρώπη και αποτελεί απειλή για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων.

Oι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες λόγω της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Κάλεσμα ΠΟΥ για ταχεία και συντονισμένη ανταπόκριση για κρούσματα ιλαράς

Στο μεταξύ τα επικαιροποιημένα δεδομένα από το 2023 για τα περιστατικά ιλαράς στην Ευρώπη οδηγούν στην ανάγκη για μια ταχεία και συντονισμένη απάντηση, αναφέρει ο ΠΟΥ σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα.

Σημειώνεται ότι πέρσι περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι σε 41 από τα 53 κράτη μέλη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ μολύνθηκαν από ιλαρά, με αποτέλεσμα χιλιάδες να χρειάζονται νοσηλεία ενώ καταγράφηκαν και 10 θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει για εμβολιαστική κάλυψη άνω του 95% του πληθυσμού, εξασφάλιση υψηλής ποιότητας επιτήρησης για την ταχεία ανίχνευση και απομόνωση τυχόν πιθανών κρουσμάτων και εξασφάλιση ταχείας αντίδρασης.

Η ιλαρά είναι μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, που μεταδίδεται όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός παραμένει ενεργός και μεταδοτικός στον αέρα ή σε μολυσμένες επιφάνειες για έως και δύο ώρες.

Κάθε μη άνοσο άτομο μπορεί να μολυνθεί. Ένα εμφανές εξάνθημα είναι το πιο ορατό σύμπτωμα, ενώ οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν τύφλωση, εγκεφαλίτιδα, σοβαρή διάρροια και σχετική αφυδάτωση, μολύνσεις αυτιών και πνευμονία.

Τα μη εμβολιασμένα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της ιλαράς. Η μόλυνση από ιλαρά αποδυναμώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να το κάνει να «ξεχάσει» πώς να προστατεύεται από άλλες κοινές λοιμώξεις, αφήνοντας, ιδιαίτερα τα παιδιά, εξαιρετικά ευάλωτα.

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More