Home » Καίγονται το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά κτήρια της Λεμεσού

Καίγονται το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά κτήρια της Λεμεσού

0 comment

Καίγονται το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά κτήρια της Λεμεσού

Ένα ακόμη ιστορικό κτήριο της Λεμεσού έγινε στάχτη και αποκαΐδια με τις κρατικές και δημοτικές αρχές να σφυρίζουν αδιάφορα για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το παλιό σινεμά «Απόλλων» στην τουρκοκυπριακή συνοικία, τυλίχθηκε στις φλόγες το απόγευμα της Τετάρτης, με το εσωτερικό του καταστρέφεται ολοσχερώς και τον Δήμο να προχωρεί στην περίφραξή του τοποθετώντας πινακίδα ότι πρόκειται για «επικίνδυνη οικοδομή».

Η φωτιά σε ένα ακόμη ιστορικό κτήριο της πόλης της Λεμεσού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις φορέων και πολιτών, οι οποίοι κάνουν λόγο για αδιαφορία και αδράνεια των αρμόδιων άρχων. Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο έγινε στάχτη μέσα σε λίγες ώρες το αρχοντικό Παυλίδη επί της Οδού Ιφιγενείας

Από τις επιτόπιες εξετάσεις της Πυροσβεστικής διαπιστώθηκε ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό με τις αστυνομικές Αρχές να αναφέρουν ότι τέθηκε κακόβουλα αφού εντοπίστηκαν εντός του κτηρίου, αναθυμιάσεις εύφλεκτης ύλης. Οι έρευνες από πλευράς του ΤΑΕ βρίσκονται σε εξέλιξη ως προς τον εντοπισμό των προσώπων που έθεσαν τη φωτιά, ενώ αναζητούνται κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής. Από το σημείο παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια ενώ κληθείς να τοποθετηθεί εάν ο εμπρησμός σχετίζεται με την επίθεση στο τζαμί Αρναούτ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Λεμεσού, Μαρίνος Βασιλείου, ανέφερε ότι από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις, δεν προκύπτει κάποια σύνδεση των δύο υποθέσεων.

Για το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων ιστορικών κτηρίων τοποθετήθηκε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γύρω από την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Έχουμε καταθέσει σε Υπουργεία, Δημαρχεία, τμήματα και υπηρεσίες, την απαίτηση για μια ολιστική προσέγγιση και διαφύλαξη της κληρονομιάς μας και είναι ιερό καθήκον μας, να τη διαφυλάξουμε». Υπέδειξε ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός στο να καταγράφουν ηλεκτρονικά σε μητρώο και να αποτυπωθεί η πολιτιστική κληρονομιά, ούτως ώστε να καταρτιστεί πλάνο για άμεσα μέτρα.

«Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες. Ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος, σε αυτές τις περιπτώσεις η εγκατάλειψη που επικρατεί, δημιουργεί τρομερούς κινδύνους είτε σε θέματα ασφάλειας ή σε θέματα κατάρρευσης. Πρέπει λειτουργήσουμε χωρίς αναβλητικότητα και να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», είπε

Για προσπάθειες να διασωθεί και να αξιοποιηθεί το εγκαταλελειμμένο σινεμά «Απόλλων» από πλευράς των δημοτικών Αρχών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λεμεσού. Όπως επισημαίνεται, από το 2015 είχε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών την παραχώρηση του υποστατικού το οποίο είχε προκαταρκτικά εντάξει στα έργα που συγχρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, για να γίνει συντήρηση για αξιοποίηση του για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Τελικά οι σχεδιασμοί ναυάγησαν αφού το υποστατικό ήταν μισθωμένο σε δικαιούχο πρόσφυγα. Ο Δήμος κατά το 2023 ζήτησε εκ νέου να του παραχωρηθεί το κτήριο, εντούτοις στις 4.5.2024 ο Κλάδος Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών ενημέρωσε σχετικά ότι το αίτημα του Δήμου, δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί.

Στην οδό Μεζτίτ λειτουργούσε από το 1958 ο κινηματογράφος των Τουρκοκυπρίων φέροντας την ονομασία «Ταξίμ». Μετά την τουρκική εισβολή ο Τ/κ ιδιοκτήτης του, υπέγραψε ενοικιαστήριο έγγραφο με Ε/κ και το σινεμά μετονομάστηκε σε «Απόλλων». Ο νέος ιδιοκτήτης συνέχισε να προβάλλει ταινίες μέχρι το 1987. Εν τέλει μετά την πάροδο χρόνων το σινεμά εγκαταλείφθηκε.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More