Tuesday, October 8, 2024
Home » Κέφι Lab: Ένα αλλιώτικο εργαστήριο αρωγής στο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου

Κέφι Lab: Ένα αλλιώτικο εργαστήριο αρωγής στο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου

0 comments

Κέφι Lab: Ένα αλλιώτικο εργαστήριο αρωγής στο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR, τη στήριξη του Πανεπιστημίου UCLAN Cyprus, της KPMG Κύπρου, , του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, , του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, και άλλων, διοργάνωσαν την τελική Ημερίδα και Τελετή Βράβευσης του ομώνυμου Διαγωνισμού, στα πλαίσια του Προγράμματος Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ιδέας «Ιδεοδρόμιο».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus στη Λάρνακα. Στην εν λόγω ημερίδα, η Μαρία Χριστοφόρου καθηγήτρια Αγωγής Υγείας και Υπεύθυνη τμήματος της Ειδικής Μονάδας του Γυμνάσιου Αγίας Παρασκευής, κατόρθωσε μαζί με την επιχειρηματική της ομάδα και τα 10 παιδιά της Ειδικής Μονάδας να διακριθούν και να βραβευθούν.

Το – ΚΕΦΙ LΑΒ (KITCHEN “EΦICIENT” LEARNING ABOUT BUSINESS), η επιχειρηματική ιδέα του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής – ξεχώρισε μέσα από 27 άλλες ομάδες και βραβεύτηκε με ένα από τα τρία ισόποσα χρηματικά έπαθλα στην κατηγορία των Γυμνασίων. Μετά από προτροπή και εισήγηση της συντονίστριας του προγράμματος και Συντονίστριας Προγραμμάτων Επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Καλυψώς Απέργη, τελέστηκε ειδική εκδήλωση στο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής για την απονομή τιμητικών βραβείων αλλά και του χρηματικού επάθλου του προγράμματος Ιδεοδρόμιο στην επιχειρηματική ομάδα της Ειδικής Μονάδας.

Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε και έφερε εις πέρας η υπεύθυνη της επιχειρηματικής ιδέας Μαρία Χριστοφόρου. Η εκδήλωση ήταν μια άκρως συγκινητική γιορτή χαράς και συμπερίληψης της διαφορετικότητας όπου στα παιδιά απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα και βραβεία από την κ. Απέργη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όχι μόνο οι γονείς των παιδιών που έλαμπαν από χαρά για το πρωτοφανές επίτευγμα των παιδιών τους, αλλά και επίτιμοι προσκεκλημένοι, ιερατείο, Ανώτεροι Λειτουργοί της Εκπαίδευσης και των Ειδικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής, κοινοτικοί φορείς αλλά και εκπρόσωποι – διευθυντές κοινωνικών Ιδρυμάτων όπως το Ίδρυμα Λιασίδου και το Κέντρο Αυτισμού Πάφου.

Η έκπληξη της εκδήλωσης ήταν η επιθυμία της Ελισάβετ Κωνσταντακοπούλου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Action aid Hellas να συνδεθεί διαδικτυακά από τα γραφεία της Action aid Hellas στην Αθήνα μαζί με τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης για να τα συγχαρεί. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τα παιδιά καταχειροκροτήθηκαν και έδωσαν μάθημα ζωής σε όλους μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό καλαματιανό στον οποίο έλαβαν μέρος με χαρά όσοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Μετά την εκδήλωση προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο πρόγευμα με εδέσματα φτιαγμένα από το Κέφι Lab αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικούς χυμούς από τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Η ευκαιρία για τη δημιουργία του Κέφι Lab, δόθηκε αφού η κ. Χριστοφόρου κατά την περσινή σχολική χρονιά συμμετείχε στον διαγωνισμό «Love Cyprus» που διοργάνωσε το Φ.Ι Γιάννης Χριστοδούλου. Μαζί με την ομάδα μαθητών της βραβεύθηκε με το χρηματικό έπαθλο των €25.000. Με το ποσό αυτό, το σχολείο σε συνεργασία με την Σχολική Εφορία Γεροσκήπου, προχώρησε σε κτηριακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των εργαστηρίων Τέχνης και Αγωγής Υγείας με στόχο να είναι εργονομικά, ασφαλή και προσβάσιμα προς όλους τους μαθητές. Η κ. Χριστοφόρου εμπνεύστηκε να αξιοποιήσει επιχειρηματικά τον χώρο του εργαστηρίου Αγωγής Υγείας και τις ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις του, έτσι άδραξε την ευκαιρία και δημιούργησε το εργαστήρι παραγωγής τροφίμων, Κέφι LAB.

Η εν λόγω εκπαιδευτικός πήρε την πρωτοβουλία να λάβει μέρος στο πρόγραμμα δεοδρόμιο» μετά από έγκριση του διευθυντή του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Γεώργιου Λούβαρη.

Το Πρόγραμμα έχει ως σκοπό την εμφύσηση και προαγωγή της δημιουργικής και καινοτόμου σκέψης, και την προσέγγιση της έννοιας της επιχειρηματικής κουλτούρας, μέσω της διερεύνησης των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα στοχεύει στο να πετύχει: Ιδέες για την ανάπτυξη κομβικών δεξιοτήτων ζωής για τον 21ο αιώνα και ικανοτήτων διά βίου μάθησης, που συνθέτουν την Επιχειρηματικότητα – επικοινωνιακών δεξιοτήτων, όπως η διαπραγμάτευση και η πειθώ, διαχειριστικών δεξιοτήτων, όπως η επίλυση προβλήματος, η οργάνωση, η κριτική σκέψη και η αναζήτηση ευκαιριών, καθώς και αναλυτικών δεξιοτήτων, στην ενίσχυση χαρακτηριστικών, συμπεριφορών και ιδιοτήτων που σχετίζονται με τo μαθητικό επιχειρείν, (όπως η κινητοποίηση, ο δυναμισμός, η φαντασία, η αυτοπεποίθηση και η επιμονή, η κοινωνικοποίηση, η στάση του ανθρώπου απέναντι στις ανάγκες των ατόμων και την ηθική του πράττειν, στην εμφύσηση και προαγωγή καινοτόμου σκέψης, στην εξοικείωση με τη διδακτική μεθοδολογία «Μάθηση βάσει έργου» (Project Based Learning – PBL) στη βιωματική μάθηση εστιασμένη τόσο στην Καινοτόμα όσο και στην Κοινωνική, Πράσινη και Οικολογική Επιχειρηματικότητα.

Μέσα στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος της Αγωγής Υγείας και των διδακτικών στόχων θεματικών ενοτήτων, η εκπαιδευτικός μαζί με τους μαθητές της δημιούργησαν μια μαθητική επιχείρηση η οποία είχε ως στόχο oι μαθητές/τριες να αποκτήσουν στάσεις και αξίες που περιλαμβάνουν την:

αποδοχή, συμπερίληψη αλλά και την κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ.

ενίσχυση αυτοπεποίθησης, καλλιέργεια δεξιοτήτων καθώς και τη βελτίωση κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων των ΑΜΕΑ.

εμπλοκή σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των άπορων μαθητών του σχολείου.

καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από την πρακτική της μείωσης σπατάλης τροφίμων.

βελτίωση της υγείας σε όλες τις διαστάσεις της μέσα από την ορθή διατροφική συμπεριφορά και τέλος,

ανάπτυξη και καλλιέργεια των χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων όλων των μαθητών συμπεριλαμβανομένου και των ΑΜΕΑ.

Η καινοτομία του Κέφι Lab, βασίστηκε σε 2 πυλώνες: Αποδοχή, συμπερίληψη, καθοδήγηση και εκπαίδευση μαθητών με αναπηρίες, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχουν. Με τη μέθοδο «ένας προς ένα» μαθητές υπό καθοδήγηση και σε ρόλο εκπαιδευτή, ανέλαβαν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και να ενισχύσουν τις μοναδικές ικανότητες ,των ΑΜΕΑ συμμαθητών τους ούτως ώστε να δραστηριοποιηθούν ενεργά στο εργατικό προσωπικό της εταιρείας αυτης.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των διατροφικών απορριμμάτων μετά από πρόταση της κ. Χριστοφόρου, επιτεύχθηκε η συνεργασία για εξασφάλιση δωρεάν φρούτων και λαχανικών, ώριμων και με κάποια ανομοιομορφία στην εμφάνιση, από τις φρουταρίες «Περσεφόνη» και “Fresh Basket” στη Γεροσκήπου, καθώς και ψωμί της προηγούμενης μέρας από γνωστή αλυσίδα αρτοποιίας (επιθυμεί ανωνυμία). Οι πρώτες ύλες αυτές, ήταν πολύτιμες για την επιχειρηματική ομάδα αφού χρησιμοποιήθηκαν με μηδαμινό κόστος για να παραχθούν νόστιμα και υψηλής θρεπτικής αξίας σνακ και γεύματα της ημέρας.

Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια της κλινικής διατροφολόγου κυρίας Ευδοκίας Ιωαννίδου, σχεδιάστηκαν συνταγές προς εκτέλεση από τους μαθητές, που στόχευαν στην παρασκευή όχι μόνο υγιεινών σνακ αλλά και στη μείωση των διατροφικών απορριμμάτων. Παράλληλα η κ. Σοφία Κυριάκου πολυβραβευμένη με βραβεία γαστρονομίας και Χρυσούς Σκούφους, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Sofia Traditional House Tavern Letymbou, μοιράστηκε επιχειρηματικές συμβουλές και παρείχε βιωματικά εργαστήρια παραγωγής κυπριακών παραδοσιακών εδεσμάτων στα παιδιά.

Η μαθητική επιχείρηση – Κέφι LAB Εργαστήριο παρασκευής υγιεινών γευμάτων ξεκίνησε με κεφάλαιο μόλις €20 και σε διάστημα 5 μηνών κατάφερε μέχρι 16 Μαΐου να έχει καθαρό κέρδος €1303,00. Με τα έσοδα από τις πωλήσεις πραγματοποιήθηκε αγορά ειδικού εξοπλισμού για τα ΑΜΕΑ καθώς και μερική οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των άπορων και μη προνομιούχων μαθητών του σχολείου. Τέλος, χρηματοδοτήθηκαν και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου που είχαν ως στόχο το «Δεν ξεχνώ, αγωνίζομαι, διεκδικώ» και φυσικά, την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Σε δήλωση της η κ. Μαρία Χριστοφόρου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως το πιο ωραίο κομμάτι μέσα από το λειτούργημά της είναι να βλέπει παιδιά που δεν είχαν κίνητρα να αποκτούν ξανά τον έλεγχο της ζωής τους και να θριαμβεύουν. Η συμπερίληψη πέρα από έννοια είναι τρόπος σκέψης, κουλτούρα που όταν ενσωματωθεί ως αδιαπραγμάτευτη πρακτική στο σχολικό περιβάλλον τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, κατέληξε.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More