Home » Κάμερες τροχαίας: Πώς και πότε θα εφαρμοστεί η μείωση προστίμων

Κάμερες τροχαίας: Πώς και πότε θα εφαρμοστεί η μείωση προστίμων

0 comment

Κάμερες τροχαίας: Πώς και πότε θα εφαρμοστεί η μείωση προστίμων

Σε μείωση των εξώδικων προστίμων που προκύπτουν από τις σταθερές κάμερες τροχαίας και αφορούν την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη προχωρά η Βουλή, με βάση νόμο που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Πέμπτης. Η εν λόγω πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα, προβλέπει τη διαβάθμιση και τη διαμόρφωση του ύψους του προστίμου, ανάλογα με το σημείο στάσης του οχήματος.

Μιλώντας στο philenews, o βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών, Σταύρος Παπαδούρης, διευκρίνισε ότι η διόρθωση κρίθηκε αναγκαία διότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ύψος του προστίμου είναι δυσανάλογο με βάση το παράπτωμα. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά να περάσεις με κόκκινο που μπορεί να προκαλέσεις θανατηφόρο δυστύχημα και εντελώς διαφορετικό να ξεπεράσεις λίγο τη γραμμή της διάβασης πεζών».

Εξήγησε ότι με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε οι κάμερες τροχαίαςθα αναγνωρίζουν τρεις παραβιάσεις του κόκκινου σηματοδότη:

  • Σε περίπτωση στάσης μετά την πρώτη γραμμή, προβλέπεταιεπιβολή προστίμου ύψους €25
  • Σε περίπτωση στάσης επί της διάβασης πεζών, προβλέπεταιεξώδικο €85, αντί €300 που ισχύει σήμερα
  • Σε περίπτωση στάσης πέραν της διάβασης πεζών ή κίνησης του οχήματος εντός της οδικής συμβολής κατά τη διάρκεια που το φανάρι είναι κόκκινο, προβλέπεται εξώδικο €300.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδούρης ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα ισχύσουν άμεσα, καθώς με τροπολογία που εγκρίθηκε παραχωρείται και χρόνος στην εκτελεστική εξουσία για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο λογισμικό σύστημα των καμερών και θα τεθεί σε εφαρμογή με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό, όπως είπε,μπορεί να διαρκέσει περίπου ένα εξάμηνο και επισήμανε ότι η αλλαγή αυτή θα στοιχίσει στο κράτος κοντά στο 1 με 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σημειώνεται ότι δεν υφίσταται πρόστιμο αν κάποιος οδηγός σταματήσει πάνω στιςπροειδοποιητικές σημάνσεις πριν τις κάμερες, αφού αυτές έχουν καθαρά προειδοποιητικό χαρακτήρα και δεν αναιρούν τη σήμανση του οδοστρώματος, όπως αυτή καθορίζεται βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More