Monday, November 25, 2024
Home » Θέσεις μάχης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πού επενδύουν κόμματα και υποψήφιοι

Θέσεις μάχης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πού επενδύουν κόμματα και υποψήφιοι

0 comments

Θέσεις μάχης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πού επενδύουν κόμματα και υποψήφιοι

Πολλοί υποψήφιοι, πολύπλοκη διαδικασία και τα δύσκολα ουσιαστικά τώρα αρχίζουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υποψήφιοι και κόμματα πήραν από χθες και επίσημα θέσεις μάχης για τις εκλογές, με την προσοχή να είναι στραμμένη ουσιαστικά στους πέντε προέδρους των επαρχιακών Συμβουλίων και στους μεγάλους Δήμους των πόλεων.

Λευκωσία και Στρόβολος είναι οι Δήμοι της Επαρχίας Λευκωσίας στους οποίους στρέφεται το μεγάλο ενδιαφέρον, όπου προβλέπεται να δοθεί και ένα μεγάλο ντέρμπι μεταξύ των υποψηφίων για την τελική επικράτηση. Αμφίρροπη αναμέτρηση με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Σε Λάρνακα και Πάφο, το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο προς τους περιφερειάρχες κυρίως λόγω και των όσων προηγήθηκαν μέχρι τη διαμόρφωση του σκηνικού και των υποψηφίων που από χθες μπήκαν και επίσημα στην κούρσα.

Η σημειολογία της κάλπης

Ο νέος Δήμος Λευκωσία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη το σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για την Πινδάρου πρωτίστως και δευτερεύοντως για ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, η εκλογή Τορναρίτη στο Δήμο της πρωτεύουσας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Από την άλλη, για το ΑΚΕΛ, η υποψηφιότητα Προύντζου ήταν για το κόμμα της Αριστεράς η λύση που έψαχνε για μια μάχη που φαινόταν αρχικά χαμένη.

Νίκος Τορναρίτης και Χαράλαμπος Προύντζος έπαιξαν χθεςσημειολογικά. Ο πρώτος με την ευρεία κομματική στήριξη που τυγχάνει η υποψηφιότητα του, έχοντας δίπλα του την Αννίτα Δημητρίου, τον Γιώργο Σολωμού του ΔΗΚΟ και τον Μαρίνο Μουσιούττα της ΔΗΠΑ. Έπαιξε μάλιστα με τον κομματικό πατριωτισμό ιδιαίτερα των συναγερμικών, καλώντας σε ενότητα και νέα κομματική σελίδα. Ο δεύτερος πήγε στην υποβολή υποψηφιοτήτων αναδεικνύοντας το ακομμάτιστο της υποψηφιότητας του έχοντας δίπλα του μόνο της γυναίκα του και την ομάδα συνεργατών του. Παρόλο ότι είναι γνωστό ότι στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το Βολτ, εντούτοις δεν συνοδευόταν από κανένα κομματικό στέλεχος. Το σκηνικό στο Δήμο, συμπλήρωσαν οι υποψηφιότητες του Παναγιώτη Μέντζη ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Ζανέττος» και του Κωσταντίνου Δημητριάδη, γιου του αείμνηστου Λέλλου Δημητριάδη.

Η ίδια συνταγή με τον Τορναρίτη ακολουθήθηκε και από τον Χρίστο Τσίγκη στον Στρόβολο, ο οποίος προέρχεται από τη ΔΗΠΑ και στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ. Προσήλθε στην υποβολή υποψηφιοτήτων έχοντας μαζί του τον Ευθύμιο Δίπλαρο, τον Μάριο Καρογιάν και τον Μαρίνο Σιζόπουλο για αναδείξει την μαζική κομματική στήριξη που τυγχάνει. Στην περίπτωση όμως του Στροβόλου, η μάχη είναι μεταξύ τριών και έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ο Σταύρος Σταυρινίδης, προερχόμενος από το ΔΗΚΟ, είχε δίπλα του το Νικόλα Παπαδόπουλο και συνοδευόταν από την Στέλλα Μισιαούλη ιδιαίτερα γνωστή προσωπικότητα από το χώρο του ΑΚΕΛ στο Δήμο Στροβόλου, καθώς ως γνωστό, έχει και τη στήριξη του κόμματος της Αριστεράς.

Σφήνα ανάμεσα τους η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος, προέρχεται όμως από το χώρο του ΔΗΣΥ, στηρίζεται από τους Οικολόγους και διεκδικεί με αξιώσεις επανεκλογή.

Το τελικό αποτέλεσμα, θα έχει με αυτό το σκηνικό, ιδιαίτερη σημασία για όλα τα κόμματα.

Στη Λεμεσό, η προσοχή ασφαλώς στρέφεται στη μάχη Νίκου Νικολαΐδη και Γιάννη Αρμεύτη. Ήταν ένας Δήμος στον οποίο προηγήθηκε μεγάλο και έντονο παρασκήνιο στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνοντας για μια συνεργασία ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ η οποία τελικά εξελίχθηκε σε συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ από την μια και ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ από την άλλη. Η επαρχιακή ΔΗΣΥ επέμενε για Νικολαΐδη, ενώ η υποψηφιότητα Αρμεύτη, δεν άφηνε άλλη επιλογή. Η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη και το τελικό αποτέλεσμα θα στείλει τα δικά του μηνύματα. Ανάμεσα στους δύο, η υποψηφιότητα του Χρίστου Μιχαηλίδη, ο οποίος έχοντας και τη στήριξη των Οικολόγων, διεκδικεί ένα

Στη Λάρνακα η προσοχή ουσιαστικά στρέφεται στην μάχη των εντυπώσεων για την δεύτερη θέση καθώς η υποψηφιότητα Ανδρέα Βύρα, συγκεντρώνει τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ και θεωρείται ως απόλυτο φαβορί, Αυτό που σε κομματικό επίπεδο συζητείται είναι ποιος τελικά θα είναι ο δεύτερος και με πόση διαφορά από τον πρώτο, αλλά μεταξύ τους. Ο Μιχάλης Πεκρής που στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ ή ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου;

Το δικό της ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση του Δήμου Αμμοχώστου. Ο Σίμος Ιωάννου επαναδιεκδικεί έχοντας τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Ανδρέας Βραχίμης προέρχεται από το ΔΗΣΥ και έχει τη στήριξη και του ΔΗΚΟ. Τη Δημαρχία διεκδικεί και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.

Τέλος στην Πάφο, ο Φαίδωνας Φαίδωνος επαναδιεκδικεί έχοντας τη στήριξη του ΔΗΣΥ από το οποίο προέρχεται και τη ΔΗΠΑ, έχοντας αυτή την φορά ως αντίπαλο του, τον Εύρο Λοΐζίδη από το ΔΗΚΟ, ο οποίος έχει και τη στήριξη του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ.

Προεκλογική εκστρατεία σε θολό σκηνικό

Το στοίχημα μεγάλο αλλά και μεγάλος βαθμό δυσκολίας για κόμματα και υποψήφιους. Τα αγκάθια φάνηκαν από νωρίς και είχαν να κάνουν, από την μια με το ιδιόμορφο των τοπικών εκλογών και την χαλαρότητα της ψήφου που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία και από την πολυπλοκότητα των νέων εκλογών.

Σε αυτά προστίθεται ως συνεπακόλουθο η δυσκολία επικοινωνίας και εξαγωγής μηνυμάτων τόσο από τους υποψήφιους όσο και από τα ίδια τα κόμματα. Παρόλο ότι οι εκλογές της 9ης Ιουνίου, κρίνονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες με το μεγάλο διακύβευμα να αφορά την υλοποίηση μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων, δεν επιτρέπει ουσιαστικά την εξαγωγής μηνυμάτων αλλά τη δημόσια συζήτηση επί των προκλήσεων που δημιουργούνται με τη δημιουργία των νέων Δήμων, αλλά και των Επαρχιακών Οργανισμών.

Αυτό που τελικά επικρατεί είναι μία σύγχυση προς την κοινωνία, η οποία παράλληλα σε μεγάλο βαθμό έχει άγνοια για νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Πέραν αυτού όμως, αυτές οι εκλογές ανέδειξαν και τις δυσκολίες που έχουν πλέον τα κόμματα να καθορίσουν γραμμή σε αποφάσεις για υποψήφιους τους, συναντώντας σε πολλές των περιπτώσεων τη σθεναρή αντίσταση των τοπικών κοινωνιών. Σε μια εκλογική αναμέτρηση πού ούτως ή άλλως, διαχρονικά επικρατούσε η προσωπική έναντι της κομματικής ψήφου. Στις επικείμενες εκλογές θα έχουμε ούτως ή άλλως ένα τεράστιο αριθμό υποψηφίων, απορρυθμίζοντας ακόμα περισσότερο, το πολιτικό πεδίο.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More