Monday, September 9, 2024
Home » Η υψηλότερη γέφυρα στην Ελλάδα κόβει την ανάσα – Πού βρίσκεται, ποιος την έφτιαξε

Η υψηλότερη γέφυρα στην Ελλάδα κόβει την ανάσα – Πού βρίσκεται, ποιος την έφτιαξε

0 comments

Δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις της αδρεναλίνης

Με ύψος 138 μέτρων, η συγκεκριμένα γέφυρα άλλαξε τη μοίρα δυο χωριών και ταυτόχρονα έγινε έναςδημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.

Advertisement

Η γέφυρα της Αράδαινας, μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές στην Ελλάδα, δεσπόζει επιβλητικά πάνω από το φαράγγι της Αράδαινας στα Χανιά της Κρήτης. Με ύψος 138 μέτρα, είναι η υψηλότερη γέφυρα στην Ελλάδα και η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, καθιστώντας την έναν δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις του bungee jumping.

Η ιστορία της γέφυρας αρχίζει το 1985, όταν η κατασκευή της ξεκίνησε με πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη, οι οποίοι κατάγονται από τον Άγιο Ιωάννη, ένα χωριό 5 χιλιόμετρα δυτικά της Αράδαινας. Η γέφυρα, που ολοκληρώθηκε το 1986, δεν ήταν μόνο ένα τεχνικό επίτευγμα αλλά και ένα κοινωνικό έργο με τεράστια σημασία για την τοπική κοινότητα.

Πριν από την κατασκευή της γέφυρας, η επικοινωνία μεταξύ των χωριών που βρίσκονταν στις δύο πλευρές του φαραγγιού ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Οι κάτοικοι έπρεπε να ανεβοκατεβαίνουν τις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού με τα πόδια ή με γαϊδουράκια, γεγονός που καθιστούσε τη μετακίνηση χρονοβόρα και επικίνδυνη. Η γέφυρα της Αράδαινας, γνωστή και ως γέφυρα Βαρδινογιάννη, ένωσε τα χωριά αυτά, όπως ο Άγιος Ιωάννης και η Ανώπολη με τα υπόλοιπα Σφακιά, διευκολύνοντας την καθημερινή ζωή των κατοίκων και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η κατασκευή της γέφυρας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συμβολή του τότε Νομαρχιακού Συμβούλου Σήφη Μανούσακα, ο οποίος προώθησε το αίτημα στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Επίσης, η υλοποίηση του έργου ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του Θεόδωρου Πολυράκη, ο οποίος υπηρέτησε ως κοινοτάρχης στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων για 33 χρόνια.

Σήμερα, η γέφυρα της Αράδαινας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για bungee jumping στην Ευρώπη, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η θέα από τη γέφυρα είναι απλά εντυπωσιακή, προσφέροντας μια μοναδική οπτική του φαραγγιού και του γύρω τοπίου.

Πηγή: iefimerida

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More