Thursday, December 26, 2024
Home » Ευρωεκλογές: Πρόθεση για αυξημένη συμμετοχή στην κάλπη

Ευρωεκλογές: Πρόθεση για αυξημένη συμμετοχή στην κάλπη

0 comments

Ευρωεκλογές: Πρόθεση για αυξημένη συμμετοχή στην κάλπη

Πρόθεση αυξημένης συμμετοχής στην κάλπη για ψήφο στις ευρωεκλογές τόσο στην Κύπρο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρόσφατη έρευνα για το ευρωβαρόμετρο που έγινε σε σχέση με τις επικείμενες ευρωεκλογές, κατέδειξε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο έχει να κάνει με το ενδιαφέρον των ευρωπαίων πολιτών γενικότερα αλλά και ειδικότερα των Κυπρίων για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Μια αύξηση η οποία συγκρινόμενη σε σχέση με το 2019 που είχαν πραγματοποιηθεί ξανά εκλογές είναι σημαντικά αυξημένη. Συγκεκριμένα, σε ο,τι αφορά γενικότερα το σύνολο των χωρών της ΕΕ η αύξηση φτάνει τις 10 μονάδες, ενώ όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη φτάνοντας τις 16%. Αν το ποσοστό αυτό καταγραφεί και στην κάλπη, αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ειδικότερα, σε ο,τια αφορά την έρευνα στην Κύπρο το 55% απάντησε πως ενδιαφέρεται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών και 60% πως είναι πιθανό να συμμετάσχει. Σε επίπεδο ΕΕ, το 60% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο και το 71% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, αξιολογώντας το ενδεχόμενο με 7 έως 10 (όπου το 1 είναι πολύ απίθανο και το 10 πολύ πιθανό).

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογα και από τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις, ενισχύονται και από το πώς τοποθετούνται οι πολίτες σε σχέση με την αξιολόγηση της σημαντικότητας των εκλογών αλλά και του ρόλου της ΕΕ. Το 80% των Κυπρίων πολιτών λέει πως αναγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης και επίσης, σε επίπεδο ΕΕ το, 81% των ερωτηθέντων συμφωνούν πως η γεωπολιτική κατάσταση καθιστά σημαντική τη ψηφοφορία.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι το 81% των πολιτών της ΕΕ και το 85% στην Κύπρο είχε θετική ή ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 18% είχε αρνητική εικόνα. Το 56% των ερωτηθέντων στην ΕΕ θα ήθελε το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο, το 28% θα ήθελε να δει το αντίθετο και το 10% να διατηρήσει τον ρόλο του όπως είναι τώρα. Στην Κύπρο το 85% δήλωσε ότι θα ήθελε ισχυρότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο.

Ακόμα πιο ενισχυτικό είναι το γεγονός ότι το 84% των Κυπρίων δηλώνει ότι θεωρεί ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα του.

Σε ο,τι αφορά την αξιολόγηση των ζητημάτων που κατά την άποψη των Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα, οι Κύπριοι θέτουν ως πρώτο ζήτημα με διαφορά τη μετανάστευση και το άσυλο.

Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο με το γεγονός ότι το μεταναστευτικό είναι ίσως αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ευελπιστώντας σε στήριξη από τις Βρυξέλλες. Όπως επίσης είναι λογικό να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες και το θέμα της Οικονομίας, λόγω και της ακρίβειας που μαστίζει τα κυπριακά νοικοκυριά αλλά και της ανησυχίας που έχει περάσει στην κυπριακή κοινωνία από την σχετικά πρόσφατη οικονομική κρίση που έχει περάσει. Αναλυτικά, τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου σε ποσοστό 41% και η στήριξη της οικονομίας σε ποσοστό 40% θεωρούνται από του Κύπριους ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών

Απαντώντας στην ερώτηση ποια ζητήματα θεωρούν πιο σημαντικό να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι επόμενες πιο δημοφιλείς απαντήσεις των Κυπρίων ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μαζί με τη δημόσια υγεία (με 38% για την κάθε απάντηση), η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ (28%), η δημοκρατία και το κράτος δικαίου (22%) και η αγροτική πολιτική (20%).

Σε επίπεδο ΕΕ, οι πολίτες προκρίνουν ως σημαντικότερα θέματα για την προεκλογική εκστρατεία την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%), καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ βρίσκονται με το ίδιο ποσοστό στην τρίτη θέση (31%).

Η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ έχει αυξηθεί κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα σε εννέα χώρες, με τα υψηλότερα αποτελέσματα στη Δανία (56%), τη Φινλανδία (55%) και τη Λιθουανία (53%).

Σημειώνεται ότι το εαρινό ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar) μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Κύπρο η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 7 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου με προσωπικές συνεντεύξεις. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 500 συνεντεύξεις στην Κύπρο, και 26.411 συνεντεύξεις σε όλη την ΕΕ.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00