Tuesday, September 17, 2024
Home » Εξουσία αστυνομικού θα έχουν οι ιδιώτες φύλακες

Εξουσία αστυνομικού θα έχουν οι ιδιώτες φύλακες

0 comments

Εξουσία αστυνομικού θα έχουν οι ιδιώτες φύλακες

Ριζικές αλλαγές επέρχονται στη νομοθεσία που αφορά στους φύλακες, ιδιώτες φύλακες και τα ιδιωτικά γραφεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, μετά τα κενά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, όπου άτομα με άδεια ιδιώτη φύλακα παρείχαν προστασία σε μέλη του υποκόσμου.

Με νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, οι φύλακες και ιδιώτες φύλακες θα έχουν εξουσίες όπως αυτές των αστυνομικών, με μόνη διαφορά ότι δεν θα έχουν δικαίωμα οπλοφορίας. Θα έχουν στολή, θα φέρουν εξοπλισμό, θα έχουν δικαίωμα διενέργειας έρευνας σε πρόσωπα στον χώρο ευθύνης του. Μέχρι και ανιχνευτικούς σκύλους μπορούν να χρησιμοποιούν.

Το νομοσχέδιο αυξάνει τις ποινές για όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία, ενώ αναμένεται μετά που θα λάβει την τελική του μορφή να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται ή κατέχουν άδεια ιδιώτη φύλακα, πάνω από χίλια πρόσωπα.

Αρχικά με το νομοσχέδιο επανακαθορίζεται ο όρος «φύλακας» όπου με τη νέα ρύθμιση διαχωρίζεται αυτός που παρέχει ασφάλεια με τον τεχνικό σε θέματα ασφάλειας. Έτσι με τον νέο όρο φύλακας θα σημαίνει φυσικό πρόσωπο το οποίο εργοδοτείται από ιδιωτικό γραφείο παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και κατέχει άδεια που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και περιλαμβάνει:

> Άδεια φρουρού ασφαλείας, για την παροχή των υπηρεσιών επιτήρησης, προστασίας ή φύλαξης κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή εγκαταστάσεων, προστασίας φυσικών προσώπων, προστασίας για ομαλή διεξαγωγή θεαμάτων, εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών ή αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων, ασφαλή μεταφορά και φύλαξη χρημάτων, αξιών και πολύτιμων αντικειμένων, έλεγχο επιβατών και αποσκευών στους χώρους των αεροδρομίων και λιμένων με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, χώρους κράτησης μεταναστών κ.ά.

> Άδεια τεχνικού ασφαλείας,για την παροχή των υπηρεσιών που αφορούν την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού.

> Άδεια ιδιώτη ερευνητή, για την παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών έρευνας.

> Άδεια χρηματαποστόλου για την παροχή της υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων ή αντικειμένων με θωρακισμένα οχήματα.

Παράλληλα, καθορίζεται ποιος θα εκπαιδεύει τους φύλακες και ιδιώτες φύλακες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, την άδεια εκπαιδευτή, θα εκδίδει ο Αρχηγός Αστυνομίας σε φυσικό πρόσωπο ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, που πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους που θέτει κατά καιρούς ο Αρχηγός και έχει κριθεί ικανό να παρέχει εκπαίδευση σε φύλακες (ιδιώτες φύλακες). «Εκπαιδευτής», σημαίνει το πρόσωπο το οποίο κατέχει σχετική άδεια.

Επίσης, για να μην παρεξηγείται ο όρος «προστασία» που υπήρχε μέχρι σήμερα, θα αντικατασταθεί με τις λέξεις «προσωπική ασφάλεια». Γίνεται ακόμα τροποποίηση του νόμου ώστε οι φύλακες να μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους στις εισόδους του υποστατικού που φρουρούν, σε έλεγχο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου εγκαταστάσεων και περιμετρική επιτήρηση και έλεγχο εγκαταστάσεων οι οποίες καθορίζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης με σχετικό διάταγμα.

Θα έχουν επίσης εξουσία για έλεγχο προσώπων, αποσκευών και αντικειμένων σε χώρους κρατικών κτιρίων και κτιρίων κρατικών οργανισμών, τμημάτων και υπηρεσιών, με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων. Στο νομοσχέδιο προστίθεται επίσης η ακόλουθη τροποποίηση: «Νοείται ότι κάθε φύλακας δύναται, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, να διενεργεί έρευνα ή/και επιθεώρηση προσώπου που εισέρχεται ή εξέρχεται στους χώρους ευθύνης του.

Μια νέα αλλαγή που επέρχεται αφορά στη χρήση και διάθεση θωρακισμένων οχημάτων για σκοπούς χρηματαποστολής ή μεταφοράς άλλων πολύτιμων αντικειμένων, ενώ απαγορεύεται η χρήση ροπάλων, εκτός από αυτά που έτυχαν της έγκρισης του Αρχηγού Αστυνομίας.Ο Αρχηγός δύναται να εγκρίνει τη χρήση αλεξίσφαιρων γιλέκων, προστατευτικών κρανών ή οποιονδήποτε άλλων οργάνων, στα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Με άλλη τροποποίηση που επέρχεται, απαγορεύεται η χρήση μέσων και μεθόδων που δύνανται να προκαλέσουν ζημιά, βλάβη ή ενόχληση σε τρίτους, ή να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. Η χρήση εκπαιδευμένων σκύλων για σκοπούς ιχνηλασίας ή/και ανίχνευσης, επιτρέπεται νοουμένου ότι τηρούνται οι πρόνοιες του «Περί Σκύλων Νόμου» Ν. 184 (Ι) 2002 και άλλων σχετικών νομοθεσιών. Η χρήση ελεύθερα κινούμενων σκύλων επιτρέπεται μόνο στο εσωτερικό των φυλασσόμενων κτιρίων ή σε περίκλειστους χώρους, νοουμένου ότι δίνεται επαρκής προειδοποίηση με την τοποθέτηση σε περίοπτα σημεία προειδοποιητικών πινακίδων.

Τρεις Άδειες

Οι άδειες των Ιδιωτικών Γραφείων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας καθορίζονται πλέον σε τρεις:

(α) Άδεια Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας.

(β) Άδεια Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικής Φύσεως.

(γ) Άδεια Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας.

Προβλέπεται επίσης ότι ένα γραφείο μπορεί ταυτόχρονα να εμπίπτει σε περισσότερες από μία κατηγορίες, αναλόγως των υπηρεσιών που προσφέρει, νοουμένου ότι έχει καταβάλει τα αντίστοιχα τέλη που έχουν καθορισθεί για κάθε κατηγορία.

Λόγοι ασφάλειας

Επειδή στο παρελθόν δόθηκαν άδειες ιδιώτη φύλακα σε πρόσωπα που παρείχαν προστασία σε μέλη του υποκόσμου, εισάγεται πρόνοια με βάση την οποία ο Αρχηγός Αστυνομίας θα απορρίπτει με επιστολή του, αίτημα για παροχή άδειας ιδιώτη φύλακα.

Στην επιστολή θα καταγράφεται ότι η αίτησή του απορρίπτεται επειδή βάσει πληροφοριών οι οποίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν,αυτός δεν κρίνεται κατάλληλο πρόσωπο να ασκήσει το εν λόγω επάγγελμα για λόγους δημόσιας τάξης ή ασφάλειας του κράτους.

Η άδεια φύλακα ή ιδιώτη φύλακα θα είναι ισχύος δύο χρόνων, ενώ ο Αρχηγός Αστυνομίας θα καθορίζει το είδος και το χρώμα της στολής. Ταυτόχρονα, κάθε ιδιώτης φύλακας οφείλει να υποβάλει στον Αρχηγό Αστυνομίας, κάθε έτος κατά το μήνα αδειοδότησης του, ετήσια έκθεση όπου αναφέρει τα στοιχεία του κάθε εργοδότη καθώς και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο του πρόσφερε υπηρεσίες προσωπικής ασφάλειας και άλλα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα από τον Αρχηγό. Νοείται ότι ο Αρχηγός δύναται να ζητήσει την υποβολή καταλόγων δραστηριοτήτων των ιδιωτών φυλάκων.

Ποινές για γραφεία και φύλακες

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πρόσωπο που αναθέτει σε μη αδειούχα πρόσωπα την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €30.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επίσης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο δέχεται υπηρεσίες ασφαλείας από πρόσωπο που δεν έχει άδεια παροχής υπηρεσιών ή δεν έχει άδεια για παροχή της παρεχόμενης υπηρεσίας ασφαλείας ή χωρίς ενυπόγραφη συμφωνία παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €30.000,00 ή και στις δύο αυτές ποινές».

Παρέχεται τέλος εξουσία στον υπουργό Δικαιοσύνης να καθορίζει τα αδικήματα τα οποία θα ρυθμίζονται εξωδίκως και σύμφωνα με τον «Πέρι Εξωδίκου Αδικημάτων Νόμου» και αφορούν τη σχετική νομοθεσία με τα γραφεία παροχής ασφάλειας ή τους ιδιώτες φύλακες.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More