Home » Εμπλοκή πρώην αξιωματικού σε διαμάχη Ρώσων ζάμπλουτων – Τι δηλώνει στον «Φ»

Εμπλοκή πρώην αξιωματικού σε διαμάχη Ρώσων ζάμπλουτων – Τι δηλώνει στον «Φ»

0 comment

Εμπλοκή πρώην αξιωματικού σε διαμάχη Ρώσων ζάμπλουτων – Τι δηλώνει στον «Φ»

Υπόθεση που διερευνάται ποινικά στη Ρωσία και έχει λάβει διαστάσεις μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο της χώρας, εμπλέκει αφυπηρετήσαντα αξιωματικό της Αστυνομίας Κύπρου και εμμέσως το αστυνομικό Σώμα του νησιού μας.

Ο πρώην αξιωματικός που διανύει την έκτη δεκαετία της ηλικίας του, παρουσιάζεται από ρωσικά ΜΜΕ να έχει δώσει γραπτή μαρτυρία στις ρωσικές Αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης ποινικής υπόθεσης κατά το 2019, με την οποία φέρεται λίγα χρόνια προηγουμένως και συγκεκριμένα το 2015 να καπηλεύεται την ιδιότητά του για να εξυπηρετήσει φίλο του δικηγόρο και πολυεκατομμυριούχο πελάτισσά του. Η τελευταία κατήγγειλε απαγωγή του νεογέννητου τέκνου της στην Κύπρο από τον πρώην σύντροφό της και την παρένθετη μητέρα που είχε αναλάβει έναντι αμοιβής να φέρει στον κόσμο το παιδί.

Ο πρώην αξιωματικός με κατάθεση που φέρει την υπογραφή του, παρουσιάζεται να έταζε κατά το 2015 πως είχε τις κατάλληλες γνωριμίες ώστε να κινηθούν τα νήματα και το παράπονο της γνωστής επιχειρηματία να εξεταστεί από το ΤΑΕ Αρχηγείου. Στην ίδια μαρτυρία, ο αφυπηρετήσας αξιωματούχος της κυπριακής Αστυνομίας είπε πωςήταν παρών όταν η πολυεκατομμυριούχος από τη Ρωσία, πρόσφερε €1,3 εκατ. σε Ελληνοκύπριο αρχηγό εγκληματικής ομάδας στη Λευκωσία για να εντοπίσει δύο πρόσωπα και να τα σκοτώσει.

Μόλις πρόσφατα, ο ίδιος πρώην αξιωματικός, επικοινώνησε με εισαγγελικές Αρχές της Ρωσίας κάνοντας λόγο για εκβιασμούς που δέχθηκε ώστε να δώσει τη γραπτή κατάθεση κατά το 2019. Στάση που, όπως διαπιστώσαμε, προκαλεί ποικίλα σχόλια σε πλατφόρμες ειδησεογραφίας.

Ακόμη κι αν το 2019 εκβιάστηκε να καταθέσει όσα κατέθεσε, η ανάμειξή του στην υπόθεση δεν δικαιολογείται με οποιονδήποτε τρόπο αφού υπηρετούσε σε μονάδα με επιχειρησιακά καθήκοντα. Επιπλέον, ακόμα και σε κάποιο ΤΑΕ να βρισκόταν, η ανάμειξη του με την υπόθεση θα έπρεπε να είναι μόνο υπηρεσιακή και όχι προσωπική. Πέραν τούτου, αν το 2019 εκβιάστηκε για να κάνει ψευδή κατάθεση γιατί του πήρε πέντε χρόνια να αναιρέσει μια μαρτυρία που αποσπάστηκε από τον ίδιο με δόλια μέσα;

Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν από τον «Φ» με επίσημο τρόπο σε αρμόδιο στέλεχος της Αστυνομίας Κύπρου. Μας ζητήθηκε να αποστείλουμε γραπτώς τα εγειρόμενα ζητήματα και αφού πρώτα το πράξαμε, μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το ζήτημα θα εξεταστεί και θα μας δοθούν οι επίσημες θέσεις του Σώματος.

Η υπόθεση Μιρίμσκαγια

Ο Ελληνοκύπριος πρώην αξιωματικός είχε αναμειχθεί στη γνωστή υπόθεση της Όλγκα Μιρίμσκαγια. Η εν λόγω επιχειρηματίας επρόκειτο να αποκτήσει παιδί με τον τότε σύντροφό της Νικολάι Σμιρνόφ, μέσω παρένθετης μητέρας. Η Μιρίμσκαγια και ο Σμιρνόφ χώρισαν, ενώ η παρένθετη μητέρα βρέθηκε στο νησί μας με το παιδί. Η Μιρίμσκαγια μετέβη στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2015 καταγγέλλοντας απαγωγή του παιδιού της στην κυπριακή Αστυνομία. Τότε είναι που ο αξιωματικός της Αστυνομίας φέρεται με τη μεσολάβηση φίλου του Κύπριου δικηγόρου, να συναντήθηκε με την επιχειρηματία και να της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει ώστε η υπόθεση να προωθηθεί στο ΤΑΕ Αρχηγείου.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα kommersant, ο αξιωματικός της Αστυνομίας ταξίδευσε στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2019 και έδωσε κατάθεση στις εισαγγελικές Αρχές. Στην γραπτή αυτή μαρτυρία που φέρει την υπογραφή του, εμφανίζεται να λέει ότι ο ίδιος ήταν παρών σε συνάντηση της Μιρίμσκαγια με Ελληνοκύπριο αρχηγό εγκληματικής ομάδας. Σ’ αυτή την συνάντηση, σύμφωνα με τα όσα εμφανίζεται να κατέθεσε το πρώην στέλεχος της Αστυνομίας, η Ρωσίδα επιχειρηματίας φέρεται να πρόσφερε €1,3 εκατ. στον αρχηγό της εγκληματικής ομάδας. Η Μιρίμσκαγια, με βάση το περιεχόμενο της κατάθεσης, φέρεται να ζήτησε από τον τελευταίο να βρει τον δικηγόρο του πρώην συντρόφου της στην Κύπρο, να τον αναγκάσει να πει πού κρύβεται η παρένθετη μητέρα με το παιδί της και στη συνέχεια να τους σκοτώσει.

Όπως γράφει η εφημερίδα kommersant, ο αξιωματικός πριν από λίγες μέρες αναίρεσε τα όσα είχε καταθέσει το 2019. Φέρεται να επικοινώνησε με ερευνητική επιτροπή για την υπόθεση της Μιρίμσκαγια και το γραφείο του εισαγγελέα στη ρωσική περιφέρεια που τυγχάνει χειρισμού η υπόθεση και να ανέφερε ότι δεν έδωσε τέτοια κατάθεση, αλλά πιέστηκε να υπογράψει το περιεχόμενό της υπό την πίεση του δικηγόρου του Νικολάι Σμιρνόφ, πρώην συντρόφου της Μιρίμσκαγια. Ο πρώην αξιωματικός φέρεται, ακόμη, να ισχυρίστηκε ότι ανακρινόταν για μεγάλη χρονική διάρκεια χωρίς ξεκούραση και φαγητό, ενώ απειλήθηκε πως θα τιθόταν υπό σύλληψη στη Ρωσία.

Ο δικηγόρος της Μιρίμσκαγια, Αλεξάντερ Τσερνόφ, δήλωσε στην Kommersant ότι οι καταγγελίες σε βάρος της πελάτιδάς του είναι ψευδείς και ότι η νέα κατάθεση του πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας, το επιβεβαιώνει.

Το 17 μηνών κοριτσάκι είχε εντοπιστεί με την παρένθετη μητέρα στις αρχές Νοεμβρίου του 2016 στα κατεχόμενα και είχε παραδοθεί στη Μιρίμσκαγια. Η Αστυνομία Κύπρου είχε συλλάβει τέσσερα πρόσωπα για την υπόθεση, με τα δύο εξ αυτών να καταδικάζονται σε φυλάκιση 9 μηνών.

Τι είπε στον «Φ» ο ίδιος

Ο «Φ» επικοινώνησε και με τον ίδιο τον πρώην αξιωματικό της Αστυνομίας. Θέσαμε ενώπιόν του όλες τις πιο πάνω λεπτομέρειες. Μας ανέφερε πως πήγε στη Ρωσία το 2019 και κατέθεσε σε ανακριτικές Αρχές της χώρας δεχόμενος εκβιασμούς από δικηγόρο που εκπροσωπούσε τον πρώην σύντροφο της Μιρίμσκαγια, Νικολάι Σμιρνόφ. «Μια εβδομάδα πριν μεταβώ στη Ρωσία είχα αποχωρήσει από την Αστυνομία» πρόσθεσε. Συνέχισε λέγοντας μας τα ακόλουθα: «Δυστυχώς με έβαλαν και υπέγραψα ένα χαρτί υπό το καθεστώς απειλών, που δεν ανταποκρίνεται στα όσα ήθελα να αναφέρω για την υπόθεση». Τον ρωτήσαμε γιατί δεν αναίρεσε την κατάθεσή του από το 2019 μετά την επιστροφή του στην Κύπρο. «Το έκανα τώρα, την κατάλληλη στιγμή, που άρχισαν να εξετάζουν πάλι την υπόθεση οι ρωσικές Αρχές» μας απάντησε. Του υποδείξαμε ότι έχουμε δει φωτογραφία του κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του το 2019 στη Ρωσία και ότι ο ίδιος ήταν χαμογελαστός και πως δεν έδειχνε να τελεί υπό καθεστώς απειλής. Μας είπε ότι «δεν ήξερα τότε τι θα γινόταν αργότερα». Πρόσθεσε πως όταν το 2015 αναμείχθηκε με την υπόθεση, αντιλήφθηκε ότι υπήρξαν αξιοπερίεργες καταστάσεις και έκανε λεπτομερή αναφορά στο αρχηγείο Αστυνομίας.

Η κατάθεση που αναίρεσε ο αξιωματικός

Απόσπασμα από την κατάθεση η οποία είχε ληφθεί το καλοκαίρι του 2019

Παρουσιάζουμε απόσπασμα που εξασφαλίσαμε από την κατάθεση του πρώην στελέχους της Αστυνομίας Κύπρου το οποίο αναιρέθηκε από τον ίδιο και η οποία είχε ληφθεί το καλοκαίρι του 2019:

«Τα τελευταία 40 χρόνια υπηρετούσα στην Αστυνομία σε διάφορα πόστα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου προαγόμουν σε υψηλότερα πόστα χάρη στα υψηλά μου επιτεύγματα. {…} Τον Ιούνιο του 2015 μου τηλεφώνησε ο γνωστός μου δικηγόρος και στενός οικογενειακός φίλος … (σ.σ. όνομα δικηγόρου που έχει γραφείο στην πρωτεύουσα) από τη Λευκωσία, ο οποίος μου ζήτησε κάποιες συμβουλές σχετικά με ένα προσωπικό του θέμα. Μου ανέφερε πως έχουν απαγάγει το παιδί μιας Ρωσίδας και πως χρειάζεται τη βοήθειά μου. {…}

Την ίδια μέρα συναντήθηκα με τον … ο οποίος με πήγε στο ξενοδοχείο «Londa» στη Λεμεσό. {…}

Κατά την άφιξή μας στο ξενοδοχείο «Londa» στη Λεμεσό με σύστησε ο… (σ.σ. όνομα του δικηγόρου από Λευκωσία) στην Olga Mirimskaya. Αυτή με ενημέρωσε αναφορικά με το πρόβλημά της. Ο σκοπός της επίσκεψής της στην Κύπρο ήταν να βρει «την κόρη της» που ονομάζεται … Η Olga δήλωσε ότι ο πρώην σύζυγός της … σε συνεννόηση με την παρένθετη μητέρα … διοργάνωσε τη μεταφορά του παιδιού από τη Μόσχα στην Κύπρο για να χωρίσει το παιδί από την Olga.

Η Olga ισχυριζόταν ότι διέθετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που επιβεβαίωναν ότι το παιδί της ανήκει και ότι, ως μητέρα, είχε κάθε δικαίωμα να κάνει τα πάντα για την επιστροφή του.

Επίσης, με ενημέρωσε πως το ΤΑΕ της Λεμεσού διερευνά την υπόθεση. Ο … (σ.σ. όνομα του δικηγόρου από Λευκωσία) διαβεβαίωσε την Olga ότι τυγχάνω σεβασμού σε όλη την Αστυνομία της Κύπρου και ιδιαίτερα στους ανώτερους αστυνομικούς λόγω της πολύχρονης επιτυχημένης και έντιμης υπηρεσίας μου και ότι θα μπορούσα να εξασφαλίσω στην υπόθεσή της, εφόσον ήταν νόμιμοι οι ισχυρισμοί της, την βοήθεια της αστυνομικής ηγεσίας {…}.

Απάντησα στην Olga πως όντως μπορώ να προωθήσω την υπόθεση στο ΤΑΕ Αρχηγείου –το οποίο είναι το ανώτερο τμήμα ΤΑΕ στην Κύπρο, δεδομένου ότι η Olga ήταν αρκετά πειστική. Της είπα ότι θα τη βοηθήσω στα πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος από σεβασμό στον … (σ.σ. όνομα του δικηγόρου από Λευκωσία) ο οποίος μου ζήτησε να βοηθήσω την (…)».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More