Ελπίζουν σε κίνηση Γκουτέρες για άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό
Το ταξίδι του Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη και η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο δεν δημιούργησε κάποιες προοπτικές προόδου, όπως ήλπιζε η ελληνοκυπριακή πλευρά σύμφωνα και με τις δηλώσεις που είχαν γίνει από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη. Αντίθετα εκείνο που προκύπτει από τη συνάντηση είναι πως με τις τοποθετήσεις και τις απαιτήσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτες φρόντισε να βάλει πρόσθετα βαρίδια στην όλη διαδικασία.
Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται και με την επίσκεψη Ερσίν Τατάρ στα Ηνωμένα Έθνη. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως μόνο με κάποια κίνηση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες μπορεί να επιτευχθεί κάποια κινητικότητα. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ξεκάθαρο πως η κινητικότητα μπορεί να έλθει μέσα από πίεση το Γενικού Γραμματέα προς την τουρκική πλευρά η οποία επιμένει να κινείται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου.
Ο Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση του με τον Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε τις γνωστές του προϋποθέσεις προκειμένου να κλείσει κάθε ενδεχόμενο διαλόγου ακόμα και μια πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών ή έστω ένα άτυπο δείπνο. Από την άλλη τα Ηνωμένα Έθνη αντιλαμβάνονται πως όλα αυτά που απαιτεί η τουρκική πλευρά είναι απίθανο να ικανοποιηθούν από τους Ελληνοκύπριους.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί στο επόμενο της ταξίδι η Μαρία Άχνελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα θα βρίσκεται στο νησί τον Μάη, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Τατάρ, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από ελληνοκυπριακής πλευράς. Το τρίτο της ταξίδι θεωρείται καθοριστικό γιατί θα διαφανεί εάν υπάρχει κάποια ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο ή όχι.
Ο κατοχικός ηγέτης ενημέρωσε την Τρίτη τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον ΓΓ τωνΗνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι οι δύο άνδρες «αξιολόγησαν την συνάντηση». Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε κάθε καλό στον Τατάρ, τους Τουρκοκύπριους και όλο τον μουσουλμανικό κόσμο για το Ραμαζάνι. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ για το Ραμαζάνι.
Ο Ερσίν Τατάρ είχε υποστηρίξει μετά την επιστροφή στου στα κατεχόμενα ότι είπε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο παρελθόν και θα συνεχίσουν με τη νέα τους πολιτική. Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτό θα γίνει με ελεύθερη διαπραγμάτευση και θα είναι μια συμφωνία που θα τεθεί σε εφαρμογή με τη συγκατάθεση όλων, πρόσθεσε. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, τον αντιμετώπισε με κατανόηση και του είπε ότι «δεν θα αναγκάσουν τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία με πιέσεις και ότι οι πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία με τη δική τους βούληση».
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα τις εντατικές επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη. Είπε ότι «αναμένουμε και την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ να επισκεφθεί την χώρα μας εκ νέου. Και σε επίπεδο ΕΕ θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να συμβάλλουμε θετικά σε αυτό το κλίμα το οποίο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Πέραν των προσπαθειών για να πάρει μπρος ο διάλογος στο Κυπριακό υπάρχει και το ερωτηματικό για το εάν η κ. Ολγκίν θα συνεχίσει και μετά το εξάμηνο. «Η κ. Ολγκίν είναι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για όσο διάστημα κρίνει ο ίδιος ότι μπορεί να είναι. Εμείς, θα το επαναλάβω για ακόμα μια φορά, ευελπιστούμε να μην χρειαστεί να εξαντληθεί το διάστημα των έξι μηνών, υπό την έννοια νωρίτερα από τους έξι μήνες να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.