Monday, December 23, 2024
Home » ΕΕ: Προτείνει συμφωνία με τη Βρετανία για ελεύθερη μετακίνηση νέων – Θα επαναφέρει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια στην προ Brexit εποχή

ΕΕ: Προτείνει συμφωνία με τη Βρετανία για ελεύθερη μετακίνηση νέων – Θα επαναφέρει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια στην προ Brexit εποχή

0 comments

ΕΕ: Προτείνει συμφωνία με τη Βρετανία για ελεύθερη μετακίνηση νέων – Θα επαναφέρει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια στην προ Brexit εποχή

ΗΚομισιόν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έγκριση από τους ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εξαλείψουν εν μέρει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του Brexit : την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στο δικαίωμα διαμονής πολιτών των δυο πλευρών στις εμπλεκόμενες χώρες, χωρίς βίζα.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη συμφωνία, οι πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών θα μπορούν να παραμείνουν για έως και τέσσερα χρόνια στη χώρα προορισμού, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε λεπτομερή δήλωση.

«Ο στόχος είναι να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές νέων, διευκολύνοντας τους νέους πολίτες της ΕΕ να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αμοιβαιότητα για τους νεαρούς υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα κράτος μέλος», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση της Κομισιόν, η οποία στο παρελθόν είχε αντιταχθεί σθεναρά στο να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, θεωρείται σημαντική πρόοδος στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση για την έναρξη της διαπραγμάτευσης πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει τον Μάιο, αλλά αντιπροσωπεύει μια σημαντική παραχώρηση που θα ανατρέψει ένα βασικό στοιχείο του Brexit.

Εάν εγκριθεί, θα σημάνει ότι εκατομμύρια νέοι θα μπορούν να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψουν το κενό που αφήνει το Brexit στον τομέα της φιλοξενίας, αλλά και στα πανεπιστήμια, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Θα σημαίνει επίσης ότι θα δοθεί δυνατότητα εκ νέου στους νέους Βρετανούς για εποχική εργασία στις χώρες της ΕΕ – από απασχόληση σε εστιατόρια έως εποχικές θέσεις εργασίας σε χιονοδρομικά κέντρα .

Μπορεί επίσης να διευκολύνει τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να προσλαμβάνουν ερευνητές, ιδιαίτερα όσους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας Horizon.

Στο πλαίσιο του νέου σχήματος προβλέπεται επίσης ότι θα αποκατασταθεί το σύστημα φοιτητικών διδάκτρων πανεπιστημίου και προς τις δύο κατευθύνσεις, τερματίζοντας τα εξουθενωτικά δίδακτρα – αφού και στις χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα με καθεστώς “εγχώριου” και όχι ξένου φοιτητή.

Η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Jessika Roswall, δήλωσε στον Guardian: «Η Σουηδία έχει πιέσει για αυτό και πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη νεολαία και τους φοιτητές στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτοί είναι οι νικητές».

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ενήργησε αφού το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κάνει προσεγγίσεις σε μεμονωμένες χώρες της ΕΕ, που όπως είναι γνωστό περιλαμβάνουν τη Γαλλία, για να ανοίξει ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξαν ότι δεν θα πρόκειται για οπισθοδρόμηση σε ένα από τα βασικά στοιχεία του Brexit, το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας για τους νεαρούς Βρετανούς πολίτες.

Υποστήριξαν ότι η Γαλλία είχε ήδη μια τέτοια συμφωνία με τον Καναδά και η Αυστραλία είχε μια παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι θα ήταν ένας σημαντικός τρόπος για την προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής για τις μελλοντικές γενιές.

«Η κινητικότητα δεν θα αφορά περιορισμένες στοχεύσεις- οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπορούν να αναλαμβάνουν διαφορετικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως σπουδές, κατάρτιση, εργασία ή ταξίδια, ο- ενώ παράλληλα η κινητικότητα δεν θα υπόκειται σε σύστημα ποσοστώσεων», ανέφερε η Κομισιόν.

«Η προβλεπόμενη συμφωνία θα προβλέπει περιορισμένη χρονική κινητικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν πριν πραγματοποιηθεί η κινητικότητα. Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται και κατά τη διάρκεια της διαμονής. Δεν πρόκειται για την παροχή στους νέους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου των πλεονεκτημάτων της θεμελιώδους ελευθερίας μετακίνησης που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ», ανέφερε.

Προστίθεται ότι το Brexit «επηρέασε ιδιαίτερα τις ευκαιρίες για τους νέους να βιώσουν τη ζωή στην άλλη πλευρά του Καναλιού και να επωφεληθούν από τις ανταλλαγές νέων, πολιτισμού, εκπαίδευσης, έρευνας και κατάρτισης».

Τέλος, η Κομισιόν αναφέρει ότι μια συμφωνία σε όλο το μπλοκ θα ήταν προτιμότερη από μια σειρά διμερών συμφωνιών, καθώς θα εξασφάλιζε ίση μεταχείριση για κάθε άτομο μέσα στο νέο σύστημα.

Ο Λόρδος Kinnoul, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων -η οποία συνέστησε το πρόγραμμα κινητικότητας του ΗΒ – χαιρέτισε την εξέλιξη, λέγοντας ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι «σε μεγάλο βαθμό προς το αμοιβαίο όφελος και των δύο μερών και της νεολαίας της Ευρώπης».

hellasjournal.com

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00