Home » Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ

0 comment

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ

Ο προϋπολογισμός για το έτος 2024 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €3.616.663 και έσοδα του ίδιου ύψους

ΗΟλομέλεια της Βουλής ομόφωνα ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Advertisement

Ο προϋπολογισμός για το έτος 2024 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €3.616.663 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Οι δαπάνες αφορούν κυρίως αποδοχές προσωπικού (€2.680.398), αμοιβές και άλλα ωφελήματα (€308.000), καθώς και άλλες διοικητικές δαπάνες (€617.665), οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δαπάνες για ενοίκια, ανέγερση κτιρίου, τεχνολογική αναβάθμιση, συνδρομές, συντήρηση εξοπλισμού, καθώς και δαπάνες για ναύλα και άλλα έξοδα συνεδρίων και αποστολών για υπηρεσιακούς λόγους στο εξωτερικό.

Tα κυριότερα έσοδα του ΚΥΠΕ είναι έσοδα από συνδρομητές (€250.000), έσοδα από το κράτος, συγκεκριμένα συνδρομή της κυβέρνησης για πρόσβαση των υπουργείων και των κρατικών και πολιτειακών φορέων (€350.172) και διάθεση στον εγχώριο τύπο της φωτογραφικής υπηρεσίας του ΚΥΠΕ χωρίς χρέωση (€94.681).

Το ΚΥΠΕ έχει επίσης έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες, ήτοι διαφημίσεις (€40.000) ενώ η δημόσια ενίσχυση του πρακτορείου ανέρχεται στα €2.826.556.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, η κρατική χορηγία που προβλέπεται υπερβαίνει κατά €381.659 την ανώτατη οροφή που καθορίστηκε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για τον σκοπό αυτό αναφορικά με το έτος 2024 και η διαφορά που προκύπτει πρέπει να καλυφθεί από εξοικονομήσεις του εν λόγω υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση οι Βουλευτές εξέφρασαν την απαρέσκειά τους για την παρατηρούμενη, από μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεση του υπό συζήτηση προϋπολογισμού στη Βουλή, δεδομένου ότι αρχικά υποβλήθηκε από το ΚΥΠΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 25 Ιουλίου 2023 και εν τέλει κατατέθηκε ενώπιον του σώματος στις 25 Ιανουαρίου 2024.

Τροπολογίες

Απορρίφθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ σύμφωνα με την οποία “ουδεμία δαπάνη δύναται να διενεργηθεί για την αγορά υπηρεσιών, με εξαίρεση για υφιστάμενες συμβάσεις τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της”.

Πέρασε τροπολογία του ΔΗΣΥ που προνοεί ότι “ουδεμία δαπάνη δύναται να διενεργηθεί, από φυσικά πρόσωπα, για την αγορά υπηρεσιών, με εξαίρεση για υφιστάμενες συμβάσεις τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της”.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών Άριστος Δαμιανού κάκισε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή τελικώς τον Ιανουάριο, μετά τις διαβουλεύσεις.

Σημείωσε ως γενικό σχόλιο ότι με τις διάφορες καθυστερήσεις στην κατάθεση προϋπολογισμών, εκ των πραγμάτων ο κοινοβουλευτικός έλεγχος καθίσταται ελλιπής.

Ανέφερε ότι είμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου και η Ολομέλεια ακόμη ψηφίζει για προϋπολογισμούς. Ο κ. Δαμιανού τόνισε την ανάγκη λήψης θεσμικών μέτρων κάτι με το οποίο συμφώνησε και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, λέγοντας ότι το ζήτημα της καθυστερημένης κατάθεσης προϋπολογισμών απασχολεί διαχρονικά.

Το έργο του ΚΥΠΕ εξήρε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ο οποίος έθεσε και αυτός θέμα αργοπορημένης κατάθεσης προϋπολογισμών το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί.

Ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι του ΚΥΠΕ κάνουν σπουδαία δουλειά και προβάλλουν το έργο της Βουλής αφού είναι παρόντες σε όλες τις συνεδριάσεις των επιτροπών και είναι συμπαραστάτες στο έργο του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More