Friday, September 20, 2024
Home » Είπα, ξείπα, ξαναείπα… και έφυγαν οι μισοί

Είπα, ξείπα, ξαναείπα… και έφυγαν οι μισοί

0 comments

Είπα, ξείπα, ξαναείπα… και έφυγαν οι μισοί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αιφνιδίασε, αλλά εκβιάστηκε από τους άστοχους χειρισμούς, να προχωρήσει σήμερα σε αντικατάσταση του μισού υπουργικού συμβουλίου.

Του Μανώλη Καλατζή

Κάποιοι εκ των νέων μελών της κυβέρνησης, μόλις χθες δέχθηκαν πρόταση για συμμετοχή τους στο νέο υπουργικό σχήμα και μάλιστα με πολύ στενό χρονοδιάγραμμα αποδοχής ή απόρριψης.

Advertisement

Έγκυρες πηγές της CyprusTimes, αναφέρουν πως κάποια από τα νέα μέλη της κυβέρνησης, δεν υπήρξαν οι πρώτες επιλογές του Προέδρου, καθώς προηγήθηκαν προτάσεις που απορρίφθηκαν. Επίσης η σημερινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού, κάθε άλλο παρά προγραμματισμένη ήταν, καθώς μόλις λίγα 24ωρα πριν, στην πρώτη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου για το 2024 ο Πρόεδρος έλεγε στους υπουργούς και υφυπουργούς: «Συνεχίζουμε με ένα και μοναδικό στόχο, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό. Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται και που ψιθυρίζονται από κάποιους, εμείς παραμένουμε συγκεντρωμένοι αποκλειστικά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Το πως ζητούσε υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, από ανθρώπους που σε δυο μέρες θα βρίσκονταν στην πόρτα εξόδου της κυβέρνησης, είναι απορίας άξιον.

Στην πραγματικότητα το αλαλούμ που δημιούργησε η συνέντευξη στον Φιλελεύθερο την περασμένη Κυριακή και η ατυχής προσπάθεια ανασκευής δεν είχαν αφήσει πολλά περιθώρια και έτσι αποφασίστηκε να γίνουν αλλαγές, οι οποίες, προφανώς όχι από σύμπτωση, ταυτίζονται με τις διαρροές των τελευταίων ημερών.

Αυτοί που φεύγουν

  •      Η Άννα Προκοπίου, η οποία πλήρωσε πρωτίστως τα σπασμένα αποτυχιών της Αστυνομίας, αλλά και του μπάχαλου στις Φυλακές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για όσους γνώριζαν τα ενδότερα του χαρτοφυλακίου, ήταν από την πρώτη ημέρα μια ηλεκτρική καρέκλα, για την νέα υπουργό η οποία δεν είχε γνώση προσώπων και πραγμάτων. Παρά τις καλές της προθέσεις δεν τα κατάφερε να επιβιώσει.
  •      Η ΠόπηΚανάρη, από την άλλη, είχε καλή γνώση για τα του υπουργείου Υγείας και αυτό πάλι αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της, καθώς εκτός από γνώση είχε και ανοικτούς λογαριασμούς. Η σύγκρουση της με την Γενική Διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη και οι ατυχείς χειρισμοί της, στην βάση ανώνυμων αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την έφθειραν πολύ νωρίς και παρέμενε στο πόστο της… μέχρι να φύγει.
  •      Τον ΠέτροΞενοφώντος, τον «έφαγε» από το υπουργείο Γεωργίας ο Ακάμας και το πενιχρό, κατά τις εκτιμήσεις του Προεδρικού, έργο στον τομέα που είχε αναλάβει. Παράλληλα ο κ. Ξενοφώντος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και αυτό δεν είναι πάντα καλό στην ενεργό πολιτική, καθώς δεν συνέβαλε στην προβολή του όποιου έργου είχε γίνει ή την σθεναρή υπεράσπιση των κυβερνητικών επιλογών.
  •      Ο ΜιχάληςΓιωργάλας, ως φαίνεται υπήρξε «θύμα» των επιλογών που είχε κάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την εκλογή του. Είχε παραγκωνίσει εντελώς τον Βασίλη Πάλμα, ο οποίος είχε συμβάλει σημαντικά στην προεκλογική εκστρατεία, έχοντας αναλάβει το ρίσκο της παραίτησης από το Προεδρικό επί Νίκου Αναστασιάδη. Ως εκ τούτου θέλησε να αποκαταστήσει τον κ. Πάλμα και θεωρήθηκε πως από τα υπουργεία που θα γίνονταν αλλαγές, μόνο το υπουργείο Άμυνας, θα ήταν αυτό στο οποίο θα μπορούσε να διοριστεί. Από αυτή την καραμπόλα, ο Μιχάλης Γιωργάλας, ο οποίος τελευταία στιγμή είχε δεχθεί πρόταση για υπουργοποίηση, τον περασμένο Φεβριυάριο, επιστρέφει στις επαγγελματικές του δραστηριότητες.
  •      Τέλος ο ΦίλιπποςΧατζηζαχαρία, πρόλαβε να πηδήξει από το καράβι πριν τον πετάξουν στο πέλαγο. Στη βάση των διαρροών γνώριζε πως στον ανασχηματισμό θα αντικαθίστατο και προτίμησε να φύγει για λόγους αξιοπρέπειας καθώς θεώρησε υποτιμητικό να συζητείται ευρέως η εκπαραθύρωση του και αυτός να παραμένει στη θέση του. Πέραν αυτού, δεν είχε να επιδείξει κάποιο αξιόλογο έργο στο Υφυπουργείο, καθώς δεν γνώριζε το αντικείμενο, το οποίο είναι εξειδικευμένο και δεν απαιτεί μόνο διοικητικές ικανότητες.

Αυτοί που ήρθαν

Η πρώτη εντύπωση από την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων υπουργών και υφυπουργών, ήταν: «ποιος/α είναι αυτός/η;».

Κάποιοι βεβαίως είναι γνωστοί είτε από την εμπλοκή τους στα κοινά είτε από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ωστόσο στο ευρύ κοινό οι περισσότεροι είναι άγνωστοι. Αν αυτό είναι καλό ή κακό θα το δούμε από το δείγμα γραφής τους, όταν αναλάβουν καθήκοντα, ενημερωθούν και αρχίσουν να ασκούν πολιτική υλοποιώντας το κυβερνητικό έργο.

  •      Για τον υπουργό Άμυνας ΒασίληΠάλμα, δεν χρειάζονται ειδικές συστάσεις, καθώς πρόκειται για πρόσωπο ζυμωμένο στη πολιτική, με μακρά πορεία και με εμπειρία, έχοντας θητεύσει δίπλα στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Νίκο Αναστασιάδη. Στέλεχος του ΔΗΚΟ από παλιά αν και τώρα «χρεώνεται» στη ΔΗ.ΠΑ.
  •      Η ΜαρίαΠαναγιώτου, αναβαθμίστηκε σημαντικά, καθώς από Επίτροπος Περιβάλλοντος επελέγη ως υπουργός Γεωργίας. Πρόκειται για αναγνωρίσιμο πρόσωπο, λόγω της θητείας της ως διευθύντριας του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ, ενώ έχει σημαντική επιστημονική εμπειρία και πολιτικό υπόβαθρο.
  •      Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ΜάριοςΧαρτσιώτης, είναι γνωστός μαχόμενος δικηγόρος επικεφαλής μεγάλη δικηγορικής εταιρείας με έδρα τη Λεμεσό. Όπως ανέφεραν στη CyprusTimes έγκυρες πηγές, πριν του υποβληθεί πρόταση έγινε μια πρώτη έρευνα, ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν είχε εμπλοκή με παράνομες πολιτογραφήσεις και πάρε δώσε με άτομα που βρίσκονται σε λίστες κυρώσεων ή είναι ύποπτα για διάφορα αδικήματα. Ο κ. Χαρτσιώτης έχει και τις «ευλογίες» της Εκκλησίας, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, έχοντας κάνει μεταπτυχιακό στη Θεολογία και έχοντας χειριστεί αρκετές υποθέσεις που αφορούν Μονές και Ιεράρχες. Ωστόσο η πρόκληση για τον κ. Χαρτσιώτη είναι η Αστυνομία και οι Φυλακές. Ο νέος υπουργός δεν «χρεώνεται» σε κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
  •      Ο νέος υπουργός Υγείας, ΜιχάληςΔαμιανός, είναι επίσης πολιτική επιλογή. Δικηγόρος στο επάγγελμα και Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. Ο κ. Δαμιανού έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Στροβόλου, ενώ υπήρξε υποψήφιος βουλευτής, χωρίς να τα καταφέρει να εκλεγεί. Ο τρόπος που θα διαχειριστεί τις παθογένειες του ΓεΣΥ, θα δώσει στίγμα για τις προθέσεις του, με το αποτέλεσμα να είναι το ζητούμενο. Ο διορισμός του κ. Δαμιανού, ισχυροποιεί την ήδη ισχυρή Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία έχει πολυετή πείρα, στα θέματα του χαρτοφυλακίου.
  •      Ο νέος υφυπουργός Καινοτομίας, ΝικόδημοςΔαμιανού, είναι τεχνοκράτης, προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και η επιλογή του σχετίζεται με τη γνώση των θεμάτων τα οποία χειρίζεται το Υφυπουργείο. Εγκαταλείπει τη γενική διεύθυνση της JCC και καλείται να υλοποιήσει το άλμα που απαιτείται να κάνει η Κύπρος, ώστε να προφτάσει τις εξελίξεις, οι οποίες στα θέματα τεχνολογίας είναι καθημερινές και χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης. Παράλληλα η Κύπρος πρέπει αν συμβαδίσει με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται «έτη φωτός» μπροστά.
  •      Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων ΜαριλέναΡαουνά, αναβαθμίστηκε καθώς υπηρετούσε ως Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, έχοντας συνεργαστεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για πολλά χρόνια και επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Το κύριο αντικείμενο της δουλειάς της κας Ραουνά, η οποία διαθέτει εμπειρία σε θέματα ΕΕ, είναι η προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2026. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τη προηγούμενη φορά που η Κύπρος προήδρευσε της ΕΕ, επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, είχε οριστεί ως Υφυπουργός ο Ανδρέας Μαυρογιάννης , ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
  •      Ο Επίτροπος του Πολίτη ΠαναγιώτηςΠαλατές, αποτελεί εσωτερική μεταγραφή με κομματικό διαβατήριο από το ΔΗΚΟ. Μέχρι σήμερα υπηρετούσε ως ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Χριστοδουλίδης ενώ είχε θητεύσει και ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ, Φύτου Κωσνταντίνου.
  •      Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων ο ΧαράλαμποςΧριστοφίνας, ο οποίος υπήρξε στέλεχος της νεολαίας του ΔΗΣΥ. Κατάγεται από την Κυπερούντα, όπου πλέον καθίσταται και «έδρα» του Επιτρόπου.
  •      Τέλος, Επίτροπος Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ένα εκ των παλαιών στελεχών του Κινήματος Οικολόγων, η ΑντωνίαΘεοδοσίου με μακρά εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος. Συμμετείχε δύο φορές σε βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια με το Κίνημα Οικολόγων χωρίς να εκλεγεί.

Αυτοί που μένουν

Υπουργοί, υφυπουργοί και επίτροποι που παρέμειναν στις θέσεις τους ανάπνευσαν με ανακούφιση, καθώς κατά τεκμήριο ο Πρόεδρος θεωρεί πως η απόδοση τους ήταν ικανοποιητική. Ωστόσο δεν χρειάζεται παρά μια στραβοτιμονιά, που θα μπορούσε να τους φέρει και αυτούς στην πόρτα εξόδου, καθώς η νέα κυβέρνηση ήδη «έσπασε αυγά» και συνεπώς θα είναι πιο εύκολο να το ξανακάνει την επόμενη φορά και βεβαίως προτεραιότητα έχουν αυτοί που έχουν παραμείνει οι οποίοι εκτός απροόπτου θα συμπληρώσουν το πολυπόθητο 18μηνο, το οποίο τους εξασφαλίζει, τα όχι και τόσο ευκαταφρόνητα ωφελήματα και προνόμια.

Κωνσταντίνος Κόμπος, Μάκης Κεραυνός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, Γιάννης Παναγιώτου, Αθηνά Μιχαηλίδου, Αλέξης Βαφεάδης, Γιώργος Παπαναστασίου, Ειρήνη Πική, Μαρίνα Χατζημανώλη, Κώστας Κουμής, Μαριλένα Ευαγγέλου, Βασιλική Κασσιανίδου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και Γιάννης Αντωνίου, συνεχίζουν αφού πέρασαν από τις πρώτες Συμπληγάδες.

Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More