Home » Δυστύχημα με ελικόπτερο: Κομάντος από τέσσερις χώρες στην Κύπρο

Δυστύχημα με ελικόπτερο: Κομάντος από τέσσερις χώρες στην Κύπρο

0 comment

Στη Μεγαλόνησο έχει σταθμεύσει στρατιωτικό προσωπικό από Γερμανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο με πρωταρχικό στόχο την απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών από το Ισραήλ

Σε εκπαιδευτική άσκηση συμμετείχε, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου MH-60 Black Hawk που συνετρίβη την Κυριακή ανοιχτά της Κύπρου. Από την πτώση του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους και οι πέντε επιβαίνοντες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ήταν μέλη των Ειδικών Επιχειρήσεων του στρατού των ΗΠΑ. Από τα πρώτα στοιχεία, η πτώση του ελικοπτέρου αποδίδεται σε ατύχημα που έγινε κατά τη διαδικασία ανεφοδιασμού.

Το ελικόπτερο έπεσε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Λάρνακας, στο ένα τρίτο της απόστασης ανάμεσα στις ακτές της Κύπρου και του Λιβάνου. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έγινε από τα αμερικανικά εναέρια και πλωτά μέσα που βρίσκονταν στην περιοχή.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά αεροπλανοφόρα και υποστηρικτικά πλοία μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και των πολεμικών επιχειρήσεων που ακολούθησαν.

Παράλληλα, στην Κύπρο έχει σταθμεύσει στρατιωτικό προσωπικό από Γερμανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό, που εστάλη στην περιοχή με πρωταρχικό στόχο να συμβάλει, εάν και εφόσον χρειαστεί, σε επιχειρήσεις για την απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών από το Ισραήλ, σε περίπτωση που δεν υπήρχαν εμπορικές πτήσεις για να εξυπηρετήσουν αυτή την ανάγκη.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει την παρουσία στρατιωτικού προσωπικού από τρίτες χώρες. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας είχε επισημάνει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι «στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας ξένος στρατιώτης που έχει ως αποστολή να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν συνεργάτες από άλλες χώρες, οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να απομακρύνει τους δικούς τους πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες».

Η ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα θεωρείται ότι επιβεβαιώνει και ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα για την υποστήριξη επιχειρήσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Πηγή: kathimerini.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise