Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση
Η ρύθμιση του βάρους αποτελεί μια ανησυχία για τους περισσότερους ανθρώπους, αν όχι για όλους. Όταν πρόκειται και για κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 1, η διατροφή είναι ακόμα μια παράμετρος που χρειάζεται προσοχή. Έτσι, όμως, κάτι τόσο απλό και καθημερινό μπορεί να προκαλέσει άγχος σχετικά με τη λήψη του φαγητού, όπως αποκαλύπτει νεότερη μελέτη.
Σύμφωνα με τους Φινλανδούς ερευνητές, ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1 είναι πιθανό να αντιμετωπίζει κάποια διατροφική διαταραχή. Επικεφαλής της νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Eating Disorders, ήταν η διδακτορική φοιτήτρια-ερευνήτρια Pia Niemelä του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από 45 μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 11.600 άτομα με διαβήτη τύπου 1. Όπως συμπέραναν, πάνω από 2.500 ασθενείς παρουσίαζαν συμπτώματα κάποιας διατροφικής διαταραχής. Επειδή η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μια από τις ανησυχίες αυτών των ασθενών, τα αποτελέσματα αυτά δεν εξέπληξαν τους επιστήμονες.
Τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν είναι η αδηφαγία ή ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής, αλλά ορισμένοι ασκούν επίσης μια μορφή διαταραγμένης διατροφής που ονομάζεται «παράλειψη ινσουλίνης». Αυτή η πρακτική θεωρείται ότι αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά θα μπορούσε να είναι και επικίνδυνη, καθώς τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 εξαρτώνται από τις ενέσεις ινσουλίνης, επειδή ο οργανισμός τους δεν την παράγει στο πάγκρεας.
«Η συνειδητή παράλειψη ή ο περιορισμός των δόσεων ινσουλίνης θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά αυτό διατηρεί επίσης υψηλή γλυκόζη στο αίμα, διαταράσσοντας την ισορροπία στη διαχείριση του διαβήτη» εξήγησε η Δρ Pia Niemelä.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 ήταν πιο επιρρεπείς σε διατροφικές διαταραχές από ό,τι οι άνδρες, αλλά η ηλικία δεν φάνηκε να παίζει ρόλο:«Τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών θεωρούνται συχνά ότι επηρεάζουν τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες», σχολίασε η Niemelä. «Ωστόσο, η μετα-ανάλυσή μας δείχνει ότι και οι ενήλικες υποφέρουν από συμπτώματα διατροφικών διαταραχών, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές» συμπλήρωσε.
Τέλος, προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί να συμβάλλει σε επιπλοκές και στην επιδείνωση της ασθένειας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, ορισμένες μέθοδοι ελέγχου μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν τα σημάδια διατροφικών διαταραχών σε αυτούς τους ασθενείς.
ygeiamou.gr