Σύμβουλος του Τατάρ υποστηρίζει ότι δεν αναφέρεται η ομοσπονδία στην έκθεση του ΟΗΕ
Ικανοποίηση εξέφρασε ο «σύμβουλος διεθνών σχέσεων και διπλωματίας» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Χουσεϊν Ισικσάλ για την έκθεση που ετοιμάστηκε για το Κυπριακό εκ μέρους της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις στον όμιλο Κίπρις ο κ. Ισικσάλ ανέφερε ότι το πρώτο πράγμα που του κάνει εντύπωση στην έκθεση είναι το γεγονός ότι πουθενά δεν υπάρχει η λέξη «ομοσπονδία». «Και αυτό δείχνει πόσο ορθή και αποτελεσματική είναι η νέα πολιτική που άρχισε η τουρκοκυπριακή πλευρά με τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ» προσθέτει, αναφερόμενος στον κατοχικό ηγέτη.
Σιγά σιγά αλλάζει προς την πραγματικότητα η αξίωση για ομοσπονδία, η οποία με τον Ερσίν Τατάρ «τοποθετήθηκε πλέον στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας», πρόσθεσε.
Οι Ελληνοκύπριοι, ισχυρίστηκε, θέλουν δύο κράτη πλέον κι αναφέρθηκε σε αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. «Στην ερώτηση τι είδους λύση θέλουν στην Κύπρο, οι Ελληνοκύπριοι απάντησαν ομοσπονδία 25%, ενιαίο κράτος 23%, δύο κράτη 14% και συνέχιση του στάτους κβο 13%. Η υφιστάμενη κατάσταση είναι ούτως ή άλλως η ύπαρξη δύο κρατών. Όταν προστεθεί σε αυτό η επιλογή των δύο κρατών, εκείνοι που στηρίζουν τα δύο κράτη βρίσκονται στην πρώτη θέση με 27%» υποστήριξε.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, ο κ. Ισικσάλ υποστήριξε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ψευδοκράτους καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και πρότειναν εναλλακτικές επιλογές με κριτήριο να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες, να αυξηθεί το εμπόριο και η συνεργασία και να έχουν το χαμηλότερο κόστος σε υποδομές.
Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, επιμένουν στο άνοιγμα σημείων διέλευσης στα Κόκκινα και στην Αθηαίνου, λέγοντας ότι πρόκειται για δύο στρατιωτικές περιοχές και για δύο τράνζιτ σημεία διέλευσης. «Αυτές τις πύλες θα τις χρησιμοποιούν μόνο Ελληνοκύπριοι. Δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη το όφελος των δύο κοινοτήτων» είπε.
Υπενθύμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει το άνοιγμα σημείου διέλευσης στην Μια Μηλιά και επανέλαβε ότι το εμπόριο ανάμεσα στις πλευρές διεξάγεται από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου όπου παρατηρείται συνωστισμός, παρά την ύπαρξη εννέα σημείων διέλευσης. «Εκτός της Μια Μηλιάς έχουμε κι άλλες προτάσεις. Και εκείνες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Οι προτάσεις μας είναι προτάσεις που θα εξασφαλίσουν όφελος τόσο στον τουρκικό λαό όσο και στον ελληνικό λαό» συνέχισε.
Διαφωνία για τα οδοφράγματα
Η Κίπρις γράφει επίσης σήμερα ότι ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» στηρίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και πως οι δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για το θέμα είναι προσωπικές του απόψεις και όχι η πολιτική της «κυβέρνησης».
Απαντούσε χθες στις επικρίσεις των «βουλευτών» της αντιπολίτευσης στη «βουλή», οι οποίοι υπενθύμισαν τις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου που είχε ταχθεί κατά του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης. «Εργαζόμαστε για το άνοιγμα της πύλης στη Μια Μηλιά εδώ και πολύ καιρό. Έχουν πραγματοποιηθεί και εργασίες σχεδιασμού του έργου. Εάν η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να την ανοίξει, η πύλη Μια Μηλιάς μπορεί να ανοίξει», πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times