Sunday, September 8, 2024
Home » Δασκάλες «υποβιβάστηκαν» από κρατικό σφάλμα

Δασκάλες «υποβιβάστηκαν» από κρατικό σφάλμα

0 comments

Δασκάλες «υποβιβάστηκαν» από κρατικό σφάλμα

Αναστάτωση και απογοήτευση έχει προκαλέσει η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει την προ πέντε ετών προαγωγή δασκάλων σε θέση διευθυντή δημοτικού, εξαιτίας γραφειοκρατικού σφάλματος. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», η ετυμηγορία του Δικαστηρίου βασίζεται στο γεγονός ότι απουσίαζε έγγραφο από τον φάκελο των επηρεαζόμενων και όχι λόγω ουσιαστικών κριτηρίων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), Παναγιώτης Αντωνίου, μας ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν στην απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά καταθέτουν έφεση για αποκατάσταση των δασκάλων.

Συμφωνά με καταγγελίες που έλαβε ο «Φ», το 2019 προκηρύχθηκαν επτά θέσεις διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης από την ΕΕΥ. Οι επηρεαζόμενοι από την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, σήμερα, δάσκαλοι διορίστηκαν στη νέα τους θέση από 1η Σεπτεμβρίου 2019 και λίγους μήνες αργότερα ενημερώθηκαν για προσφυγή εναντίον της ΕΕΥ, στην οποία προχώρησε άλλη αιτήτρια που δεν είχε προαχθεί. Οι συγκεκριμένοι δάσκαλοι, καθησυχάστηκαν τότε από την ΕΕΥ και το υπουργείο Παιδείας, ότι δεν χρειάζονταν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια και ότι επρόκειτο για τυπική διαδικασία.

Ωστόσο, όταν η προαγωγή τους εξετάστηκε στο Δικαστήριο διεφάνη ότι ο φάκελος των επηρεαζόμενων δεν ενημερώθηκε με σχετικό έντυπο της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, μας αναφέρθηκε, ότι διέφυγε της προσοχής του Δικαστηρίου και δεύτερο έγγραφο, αν και συμπεριλαμβάνονταν στο επίμαχο φάκελο.

Τελικά, στις 29 Ιανουαρίου 2024, οι επηρεαζόμενοι δάσκαλοι έλαβαν επιστολή της ΕΕΥ, ότι 40 ημέρες νωρίτερα στις 20 Δεκεμβρίου 2023, το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την προαγωγή τους. Τους ενημέρωσαν ότι επιστρέφουν στο καθεστώς Βοηθού Διευθυντή, χωρίς, ωστόσο, άλλες διευκρινήσεις σε σχέση με τη μονάδα που θα υπηρετούν, τις ώρες εργασίας, τις απολαβές τους.

Ενημερώθηκαν, επίσης, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από την πλευρά τους καθώς τους δεσμεύει η δικαστική απόφαση και ότι χάθηκαν τα πέντε έτη που υπηρέτησαν ως διευθυντές. Στην περίπτωση που επιθυμούν προαγωγή, τους αναφέρθηκε, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση όταν θα προκηρυχθούν θέσεις από την ΕΕΥ και να ξαναπεράσουν από συνέντευξη.

Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε βάρους τους, καθώς δεν έπεσε η προαγωγή τους επειδή δεν την άξιζαν, αλλά επειδή επανασυγκροτήθηκε η συμβουλευτική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας αλλά δεν συμπεριέλαβαν σχετικό έγγραφο.

Οι επηρεαζόμενοι απευθύνθηκαν στον νομικό σύμβουλο της ΠΟΕΔ, ο οποίος, όπως αναφέρουν, τους υπέδειξε ότι έγιναν λάθη και από την πλευρά της ΕΕΥ και από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να θυματοποιηθούν. Το ζήτημα, τους εξήγησαν, δεν είναι κατ’ ουσίαν, αλλά τεχνικό. Απευθύνθηκαν, επίσης, σε ιδιώτη δικηγόρο για να παρακολουθεί την υπόθεσή τους, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία, όπως τη χαρακτηρίζουν, σε βάρος τους.

Καταχώρησε έφεση η ΕΕΥ

Η ακύρωση της προαγωγής των επηρεαζόμενω δασκάλων από το Διοικητικό Δικαστήριο επέφερε την αντίδραση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η οποία προχωράει με έφεση.

Όπως σημείωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΕΕΥ, Παναγιώτης Αντωνίου, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να συμμορφωθούν στην απόφαση του Δικαστηρίου. Οι θέσεις που κενώθηκαν θα προκηρυχτούν ξανά τις ερχόμενες μέρες και όπως είπε, μπορούν να τις επαναδιεκδικήσουν οι επηρεαζόμενοι δάσκαλοι, οι οποίοι λόγω των προσόντων και της υπηρεσίας τους είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναπροαχθούν.

Παράλληλα, όμως, είπε, ότι κατέθεσαν έφεση ως ΕΕΥ και ότι εάν κερδηθεί, τότε θα επανισχύσει η προαγωγή του 2019. «Θεωρούμε ότι δεν ήταν θέμα ουσίας και για αυτό κατέθεσαν έφεση», υπογράμμισε. Στο μεταξύ, οι επηρεαζόμενοι δάσκαλοι επιστρέφουν στο καθεστώς βοηθού διευθυντή.

Εξήγησε, επίσης, ότι ήταν νομότυπη η συγκρότηση της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας, όμως δεν ενημερώθηκε ο φάκελος με σχετικό έντυπο.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, μας αναφέρθηκε ότι αναμένουν τις ενέργειες της ΕΕΥ καθώς είναι η αρμόδια Αρχή. Σημειώθηκε, ακόμη, ότι το πιθανότερο οι επηρεαζόμενοι να συνεχίσουν με τις αρμοδιότητες που έχουν σήμερα, όμως ως αναπληρωτές διευθυντές από τη θέση του βοηθού διευθυντή.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More